Mijn mening: Ben het helemaal met Willem eens....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op www.voetbalprimeur.nl las ik onderstaand artikel en ben het helemaal met Willem eens.

1342003520NDSC08259

Willem van Hanegem had maandag graag over 'ons geliefde voetbal en onze clubs' gepraat. Door een actie van de KNVB besloot hij anders. "Wat heeft het voor zin oude afspraken te benadrukken?", refereert hij naar de aangescherpte gedragscode. "De KNVB slaat hiermee de plank volkomen mis."

"Het voetbal is in een shock geraakt door dat verschrikkelijke incident in Almere, maar het probleem ligt helemaal niet bij het voetbal", zegt Van Hanegem in het Algemeen Dagblad. "En ook niet bij het profvoetbal. Ze doen alsof het wel zo is, voor een deel dan, en dat vind ik ongelooflijk hypocriet."

De Kromme ziet dat profs een voorbeeldfunctie hebben. "Maar of dat allemaal zo doorslaggevend is bij wangedrag elders? Ik geloof dat dat veel dieper zit. Het probleem van verongelijkte mensen in onze maatschappij, die over de hele wereld tot rare dingen in staat zijn, zie ik overal, en dat zit hem niet in het wangedrag van een paar profvoetballers of trainers bij een wedstrijdje."

 "Het zit hem weer wél in de cultuur van ons voetbal en dáár moeten we eens wat aan doen", gaat Van Hanegem verder. "We moeten in het voetbal onze spelers en trainers ter verantwoording roepen als ze zichtbaar hun best niet doen. Niet allemaal roepen dat het leuk is en tevreden gaan lopen doen. Nee, een klimaat scheppen waarin je wat moet leveren voor het geld dat je verdient."

Bestseller is een weggooier

 Het onlangs uitgekomen boek van Andy der Meyde is daar absoluut geen voorbeeld van. "Dat vond ik in alle commotie nog wel het diepste dieptepunt in het voetbal. Ik ga dat boek niet lezen, gun de schrijver en zijn hoofdpersoon al het geld wat ze ermee verdienen, maar wat ik er van meekrijg, vind ik te schunnig voor woorden. Deze meneer Van der Meyde leert ons het leven van zomaar een profvoetballer. Ik vind het meer het levensverhaal van een weggooier. En dat boek blijkt een bestseller."

 "Het is een schandaal dat dat zonder één kanttekening uit het voetbal geaccepteerd wordt. Ik had het goed gevonden als de KNVB, de trainers en de voetballers dáár nou eens afstand van genomen hadden. Deze jongen heeft pas echt een waardeloze invloed op jonge mensen en we kopen het nog ook. Hoe verziekt ben je dan met zijn allen?"

Wijze les

 "We willen die ellende allemaal lezen, horen en zien. En als het voetbal het niet biedt, zoeken we het in een boek, de krant of een film. Daar moeten we tijdens de feestdagen allemaal eens even bij stil staan. Dan wordt het steeds belachelijker om het voetbal zo zwaar te belasten met het incident dat langs een amateurveld in Almere heeft plaatsgehad."

 "We moeten allemaal terug naar onszelf. Ons best doen, helpen, kritisch zijn, maar wel helpen en niet te veel schreeuwen over en naar elkaar. Laten we weer gaan genieten, als het even kan vooral ook van ons voetbal en liever niet van wat Van der Meyde allemaal uitvreet", besluit Van Hanegem vlak voor de kerstdagen met een wijze les.