Mijn mening: Een amateurvoetballer heeft minder geluk dan Bacuna en Martins Indi

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Leandro Bacuna van FC Groningen en Bruno Martins Indi van Feyenoord worden niet vervolgd voor hun rode kaart afgelopen weekend. De aanklager van de KNVB heeft de kaarten geseponeerd.

1353222099NDSC08732

Dat bovenstaande zou gebeuren viel te verwachten want beide rode kaarten sloegen werkelijk nergens op. Bossen( Feyenoord- ADO) en Gözübüyük (FC Groningen-VVV) werden, teruggefloten’ door de openbare aanklager en arbiter ben je daar mooi klaar mee. Zowel Bossen als Gözübüyük gaven na afloop van  de wedstrijden aan dat de situaties toch iets anders waren dan ze in eerste instantie ingeschat hadden. Opmerkingen die duidelijk aangaven dat het met de rode kaarten van Bacuna en Martins Indi wel los zou lopen. Een terechte beslissing denk ik persoonlijk die echter wel direct aantonen dat de ,gewone’ amateurvoetballer daardoor absoluut benadeeld wordt.

Als in het amateurvoetbal een rode kaart gegeven wordt moet je als voetballer wel van hele goede huize komen om een straf te ontlopen. Dan helpen verweerschriften bij een soms totaal onterecht gegeven rode kaart helemaal namelijk niets. Het terugdraaien van een eenmaal genomen beslissing tijdens een amateurwedstrijd is binnen de muren van de KNVB namelijk even zeldzaam als een, koek en zopie’ tent in de Sahara. Dat is een misschien een gewaagde constatering maar in mijn ogen wel een die precies verteld hoe de vork in de steel zit, de KNVB meet met twee maten. Want waar men zich binnen het betaalde voetbal helemaal, suf’ corrigeert richting de gegeven rode kaarten worden de kaarten in het amateurvoetbal duidelijk anders beoordeeld. Verklaringen van de dader, slachtoffer en andere direct betrokkenen zorgen er voor dat de tuchtcommissie zich in het uiterste geval nog een keer over de zaak buigt maar dat biedt helaas niet altijd tot iets waarbij het recht zegeviert.

Dat is in het betaald voetbal duidelijk anders want dankzij het groot aantal camera’s kan de openbare aanklager vanuit zijn, luie’ stoel alles tot in het oneindige beoordelen. Voor de arbiters die in de Eredivisie en Jupiler League actief zijn is dat geen pretje denk ik persoonlijk maar misschien valt het allemaal wel een beetje mee voor de mannen in het geel, zwart, grijs, groen, en sinds dit weekend, paars. Maar Bacuna en Martins Indi worden dus niet geschorst maar Ruud Bossen en Serdar Gözübüyük zijn, hoewel ze dat niet zullen toegeven, zijn door het terugdraaien van deze twee rode kaarten mooi voor lul gezet. Iets dat al meerdere scheidsrechters is overkomen maar wat in het amateurvoetbal precies andersom is. Daar wordt een voetballer regelmatig voor lul gezet als hij een onterecht gegeven rode kaart aanvecht. Dan gebeurt het namelijk geregeld dat het aantal wedstrijden niet verminderd wordt maar dat er juist een duel bijkomt en de amateurvoetballer nog meer wedstrijden onterecht mag toekijken.