Warm onthaal Nederlands ampu-team in Marum

Geschreven door Auke van der Vlugt op . Geplaatst in Even na praten

Zondag  kwam het nieuwe nationale ampu-voetbalteam trainen op sportpark SV Marum te Marum. Onder brede publieke belangstelling en aanwezigheid van diverse media werd een pittige training op de mat gelegd.  Alles met als doel aandacht te vragen voor het initiatief en zo voetballers  met ledemaat amputatie en/of reductie uit Noord Nederland te interesseren.  Want met 18 man sterk is de selectie nog niet groot genoeg om in 2013 een gooi te doen naar de wereldtitel.

1355810940NIMG 4295

Want dat is de ambitie; meedoen aan EK's en WK’ s. De route daar naar toe  startte 6 oktober jongstleden met een presentatie van het team in het Gelredome te Arnhem. Vanaf dat moment trainen de spelers, begeleid door een  professionele staf, elke 2 weken ergens in Nederland. Vanuit het noorden is  nog maar één speler actief, dit moeten volgens initiatiefnemer Mary van Dijk  (links op de foto) meer worden. "We hebben enkele weken geleden contact gezocht met SV Marum vanwege de centrale ligging van de club in het noorden. Gelukkig was de club direct bereid mee te werken. Ik ben blij met de aandacht die we krijgen en hoop dat het leidt tot extra aanwas van ons team." Mary van Dijk is voorzitter van de stichting KorterMaarKrachtig waaruit het initiatief van het nationale ampu-voetbalteam is ontstaan. "In Belgie is enige jaren geleden gestart met een ampu-voetbalteam, maar hebben ze moeite met het verkrijgen van voldoende leden. Wij kunnen gelukkig een goede start maken met een selectie van 18 spelers, maar doel is dit nog flink te laten groeien. Dit gaat ook de kwaliteit ten goede." De spelers moeten zonder protheses het veld betreden. Dat zijn de regels, anders lijkt het teveel op de valide variant. Het aanwezige publiek genoot van het schouwspel. "Het lijkt mij ontiegelijk moeilijk op twee stokken de bal zo hard het doel in te schieten. Heel veel waardering en respect heb ik  er voor, " aldus toeschouwer Ronald Vos, voormalig topschutter van SV Marum  en nu nog zeer actief in het tweede van zondag. De spelers zijn stuk van stuk zeer enthousiast over het initiatief. Velen kunnen na geconfronteerd te worden met een gehele of gedeeltelijke amputatie, op deze manier toch weer de sport uitoefenen waar ze gepassioneerd in zijn.

Mary van Dijk geeft aan nog op zoek te zijn naar een vaste locatie om te trainen. "We hebben laatst nabij Utrecht getraind op een kunstgrasveld. Ideaal voor onze spelers en mooi centraal in Nederland." Een kunstgrasveld heeft SV Marum nog niet dus werd er getraind op het trainingsveld. "Over een kunstgrasveld zijn wij nog in gesprek met de gemeente Marum, "aldus secretaris van SV Marum, Auke van der Vlugt (rechts op de foto). "We zijn blij als vereniging mee te kunnen werken met dit lovende initatief en hopen dat het leidt tot enige groei van het aanta spelers." De volgende training staat alweer gepland: in Epe. Het is te hopen voor het ampu-voetbalteam dat het net zo'n succes wordt als afgelopen zondag!