Mijn mening: Misschien moet men zelf ook eens wat creatiever worden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het weekend van 15 en 16 december stond in het teken van dat je weer eens bijna van verbazing van je stoel viel. Dat had alles te maken met de inhaalduels die door de KNVB ingepland waren. Wedstrijden die vooral op natuurgras, maar in sommige gevallen op kunstgras gespeeld zouden worden.

1353566840NDSC08732

De week voor het weekend van 15 en 16 december was er nu niet direct een waar je als voetballiefhebber vrolijk van werd. Sneeuw, vorst en een voorspelde invallende dooi zorgde er niet direct voor dat het inhaalprogramma op uitgebreide schaal doorgang zou vinden. Dit zorgde bij veel trainers en elftalleiders van lagere teams voor een grote mate van onzekerheid of het duel van hun team nu wel of niet doorgang zou vinden. Richting de vrijdag werd al snel duidelijk dat het voetballen op een niet kunstgrasveld tot de onmogelijkheden behoorde omdat de wedstrijden die door de KNVB ingelast waren al eerder in het seizoen niet door waren gegaan omdat de toestand van het veld dat niet toeliet.

Onzekerheid

Onzekerheid troef dus voor begeleiders en trainers want in sommige gevallen werd er door de consuls besloten om tot zaterdag of zondagmorgen te wachten om te kijken of er gespeeld kon worden. Een beslissing die door velen, en daar was ik een van, als een beetje lachwekkend werd beschouwd. Want gezien de sneeuw, vorst, en later in de week regen was het bijna niet voor te stellen dat er op gewoon gras gevoetbald zou worden. Dat bleek zaterdagmorgen inderdaad want op www.tweenul.nl kregen we keurig in beeld welke duels er allemaal afgelast waren en ik kan iedereen verzekeren dat waren bijna alle duels. Op kunstgras kon er natuurlijk volop gevoetbald worden, althans dat dacht ik.

Kunstgras      

Jan van Dijken noemde kunstgras ooit het grootste cadeau wat een voetballiefhebber heeft gekregen omdat er dan altijd wel ergens gevoetbald werd. Mijn voetbalvriend zou zich dit weekend echter verbaasd hebben want er werd namelijk niet op alle kunstgrasvelden gespeeld. Dit kwam niet omdat er sprake was van opdooi, sneeuwduinen van een meter hoog of dat het veld veranderd was in een ijsbaan die een vergelijking met Thialf of Kardinge kon doorstaan maar gewoon omdat er in sommige gevallen te snel een besluit was genomen.

Besluit

Ik was zaterdag bij het vriendschappelijk duel GEO- De Heracliden dat in Groningen op een van de velden van sportpark, Het Noorden’ werd gespeeld. Daar hoorde ik dat er die ochtend jeugdwedstrijden waren die er al op donderdagavond uitgegooid waren. Een waanzinnige beslissing want op zaterdagmorgen werd duidelijk dat zeker het jeugdvoetbal gewoon door had kunnen gaan wat het kunstgras betrof. Zo waren er herkeuringen op de zaterdag, wat het natuurgras betrof, en werden er kunstgrasvelden op de donderdagavond al uitgegooid. Dat zijn besluiten die ik vreemd vind en dan druk ik mij nog zacht uit want nu kon het gebeuren dat er jeugdteams die op de drempel van een kampioenschap stonden hier naar konden fluiten. Dat is al eerder op Puurvoetbalonline tersprake gekomen en er zijn velen binnen het jeugdvoetbal die zich daar mateloos aan storen.

Ergernis

Voor al degene die in het jeugdvoetbal als leider en trainer actief zijn is niets zo frustrerend als naar een bepaald doel toewerken wat vervolgens dankzij het afgelasten van de velden abrupt afgebroken wordt. Dat geldt natuurlijk ook voor de voetballers en voetbalsters die ieder jaar weer met dit, circus’ geconfronteerd worden en wat nog het meest jammerlijke van alles is.

Creatief

Toch mis ik ook een beetje, creativiteit’ bij sommige leiders en trainers want ik had namelijk wel met mijn team geoefend als ik nog trainer zou zijn geweest. Want doordat ik het leuke, een voetbalwedstrijd bezoeken, met iets samenvoegde wat vele malen minder leuk is, kwam ik langs het sportcomplex wat naast, de Paddel’ ligt en waar, ik heb het om half drie nog even nagetrokken, voor geen streep werd gevoetbald! Daar was dus in mijn beleving van alles mogelijk geweest zoals het spelen van een jeugdwedstrijd die beslissend was voor een najaarstitel. Dus in alle eerlijkheid, we moeten niet alleen naar de bond wijzen maar ook een keer bij ons zelf te rade gaan. Want als ik een veld kan vinden, althans dat is mijn beleving, kan een ander dat ook. Als ik verder  zie wat het duel GEO- De Heracliden beide verenigingen heeft gekost , ik neem aan dat de kosten gedeeld zijn tenminste, dan zou dat voor een allesbeslissend kampioensduel, en waar veel voetballertjes blij van waren geworden, peanuts geweest!!!