Mijn mening: Dit bezoek verbaast mij niets

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De KNVB probeert een algeheel gokverbod voor voetballers en scheidsrechters te realiseren. Momenteel is het alleen verboden om op eigen wedstrijden geld in te zetten. Manager competitiezaken Gijs de Jong van de KNVB wil een stap verder gaan. "We zijn momenteel een reglementair verbod op gokken aan het opstellen voor alle wedstrijden", liet hij woensdag weten. De voetbalbond wil extra maatregelen nemen om 'matchfixing', het illegaal beïnvloeden van duels, te voorkomen. Alle vertegenwoordigende jeugdelftallen worden voor een internationaal toernooi ingelicht over dit onderwerp. De begeleiding van scheidsrechters zal ook aandacht schenken aan dit onderwerp. Overigens richt de alertheid zich niet alleen op het betaald voetbal. De KNVB gaat ook nadrukkelijk naar de amateurtak kijken.

1353566840NDSC08732

Bovenstaand artikel las ik op www.voetbalprimeur.nl en eerlijk gezegd verbaast het mij helemaal niets. Het boek Voetbal&Maffia heb ik van A tot Z gewezen en dan weet je precies wat er speelt op het gebied van omkoping, bedreigingen en gokschandalen in Voetballand Wonderland.

Interpol is, zo stond in de papieren versie van Voetbal international, namelijk op woensdag 12 december bij de KNVB op bezoek geweest en dat was niet om te kijken of men ergens in de Zeister bossen nog een leuke kerstboom had staan. Gevoelsmatig denk ik dat Interpol even wat uitleg kwam geven over wat zo langzamerhand als vijand nummer 1 van zowel het betaalde als amateurvoetbal wordt gezien, het gokken op wedstrijden en de verdere louchepraktijken die daar achter zitten. Een levensgevaarlijke vijand die er in Azië voor gezorgd hebben dat de meeste competities daar niet meer serieus genomen worden door de toeschouwers en er werkelijk geen hond meer komt kijken.

Onvoorstelbaar denk je als je zoiets leest maar helaas, het is wel de realiteit. De goksyndicaten hebben hun blik tegenwoordig steeds vaker op Europa gericht en vandaar de informatie van Interpol richting de KNVB. Enkele maanden geleden schreef ik een keer dat we nog raar zouden kijken als ook in Nederland de beerput open zou gaan wat betreft het gokken op wedstrjden en er waren enkele personen die dachten dat ik ze niet allemaal op een rijtje had. Mooi laten denken zou ik zeggen want nog steeds denk ik dat de voetbalsport aan de vooravond staat van een ramp die zijn weerga niet kent. Laat echter wel duidelijk zijn dat ik voor de volle 100% hoop dat niet alleen ik maar zeker ook de twee journalisten van VI, Iwan van Duren en Tom Knipping, ongelijk hebben maar helaas, ik ben bang dat het anders is.

Want vreemd is het dat een dag nadat Interpol in Zeist op bezoek is geweest de KNVB opeens een algeheel gokverbod voor scheidsrechters en voetballers wil realiseren.  Niemand maakt mij wijs dat een dergelijke beslissing een dag na het bezoek van Interpol puur toeval is want dat is echt niet zo. Ergens is er, populair gezegd, stront aan de knikker en zijn de KNVB-bestuurders misschien wel geschrokken van iets waar Interpol mee kwam. Want dat er wat aan de hand is in Voetballand Wonderland mag duidelijk zijn en persoonlijk denk ik dat dit wel eens het begin kan zijn van iets dat de echte voetballiefhebber liever niet wil meemaken....