Het voelde goed om dit artikel te schrijven

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op 20 december 2009 zag www.puurvoetbalonline.nl het levenslicht, zoals men dat zo mooi kan zeggen. Een site die het amateurvoetbal in de provincie Groningen zou promoten was een droom van mij die door Bobby en Ronald van webdesignburo GraphicGenie uit Alkmaar werd gerealiseerd.

1350279244NDSC08015

Een mooie periode brak aan en we waren in de eerste weken, maanden al blij als er 100 bezoekers per dag de site bezochten. Rubrieken kwamen en rubrieken gingen omdat we steeds meer aan Puurvoetbalonline wilden verbeteren. Maar de site groeide door en al snel werd het een hobby die de titel, een uit de hand gelopen hobby’ zeker mocht dragen. Want het bijhouden van de site moest in de vroege ochtenden of in de avonduren gebeuren wat een redelijke afbreuk deed aan het aantal uren slaap wat een mens toch wel nodig heeft. Maar de droom kende geen weg terug en op 14 oktober 2011 was daar de eerste mijlpaal, de 100.000 bezoeker en waar we ongelofelijk trots op waren. De bezoekersaantallen stegen verder en er moest een keuze gemaakt worden. Doorgaan met datgene waar je passie lag of blijven hangen in iets waar je totaal geen uitdaging meer in vond. Een vervelende periode brak aan want dat zijn geen gemakkelijke keuzes die je op dat soort momenten moet maken. Gelukkig waren er personen die mij daar bij hielpen en waarbij Martine de belangrijkste was. Zij zag van dichtbij dat het steeds meer een, worstelpartij’ werd om mij na een weekend waarin ik blij in, mijn wereld’ had rondgelopen mij weer moest opladen voor iets waar mijn hart niet lag en ook nog eens zonder pardon in de schoenen geschoven was. Dat leidde uiteindelijk in november 2011 tot mijn vertrek uit het UMCG omdat mijn leidinggevende geen echte toekomst meer voor mij zag en er dus diverse scenario’s de revue passeerden. Er kwam een oplossing uit de bus waar ik wel mee kon leven en wat ook gold voor alle andere betrokkenen.

Meer tijd voor datgene waar mijn passie ligt gaf een goed gevoel en ondertussen groeide www.puurvoetbalonline.nl , gewoon’ door. Want bereikten we op 14 oktober 2011 onze eerste mijlpaal de tweede volgde op 13 juli 2012 toen het interview met Peter Berghuis er voor zorgde dat de 200.000e bezoeker geregistreerd kon worden. Door het gebruik van Twitter en Facebook bleven de bezoekers aantallen stijgen en staan we aan de vooravond van een nieuw hoogtepunt want we zijn vandaag, vrijdag 7 december, nog 1708 bezoekers van de 250.000e bezoeker verwijderd. Dat zal nog een kwestie van een paar dagen zijn want bezoekersaantallen van 400 of meer bezoekers per dag zijn al bijna standaard geworden

Een kwart miljoen bezoekers heeft echter ook een, keerzijde’ want of je nu wilt of niet, je wordt bekend, en waar ik door Jan van Dijken en later ook Hans Top voor gewaarschuwd werd. Je komt namelijk iets boven het maaiveld uit en dan zijn er altijd personen die je kop er wel even willen, afhakken.” Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik aardig naïef ben in dat soort dingen omdat ik met Puurvoetbalonline iets doe wat ik niet zo bijzonder vindt. Daar bedoel ik mee dat iets met passie doen geen moeite kost en dan het aantal uren wat je er aan besteed geen thema is maar ik mij soms niet beseft dat mijn woorden vaak op een weegschaal werden gewogen omdat je ,bekender" wordt. Maar laten we zeggen, door schade en schande wordt je wijzer.

Maar deze week kwam er door de tragische gebeurtenis in Almere met de dood van Richard Nieuwenhuizen als dieptepunt toch een kleine kink in de kabel. De inspiratie was volledig weg want alles wat ik deed was prutsen in de meest letterlijke zin van het woord. Het werd een ,break’ van een paar dagen met een enkele ,uitglijder’ op de donderdag en wat ondertussen al weer van de site verwijderd is. Nu zal iedereen misschien zeggen, maar je hebt deze week wel de Eregalerij geplaatst en inderdaad, dat klopt. Die tekst lag echter al klaar en is misschien wel de, redding’ van Puurvoetbalonline geweest. In alle eerlijkheid heb ik mij deze week een paar keer afgevraagd of ik niet iedereen, inclusief mijzelf,  voor de gek hield door het amateurvoetbal te promoten. Een sport die steeds meer verloedert door het nog steeds toenemende geweld binnen en buiten de lijnen. Die vraag stelde ik mij een paar keer en toen kwam op 5 december, en het zal toeval geweest zijn, de mail van Martine haar zoon Ronald met de mededeling, Johan ik heb de foto’s in jouw Eregalerij geplaatst. Dat was een belangrijk moment die mij opeens deed beseffen waarom ik veel tijd en ook geld inPuurvoetbalonline had gestoken. Want ook daar werd ik voor gewaarschuwd, Johan blijf baas over je eigen agenda, want in het verleden was ik al drie keer mee op mijn bek gegaan door ergens aan mee te werken en ik later naar mijn geld kon fluiten. Zo bleef www.puurvoetbalonline.nl een hobby waar in oktober 2012 eindelijk de eerste adverteerders/sponsoren, hoe je het ook noemen wilt zich aandienden. Een geste waar ik enorm blij mee was want ook aan de Peperweg groeien geen geldboompjes in de tuin waar we de eurootjes zo uit kunnen plukken dus wat dat betreft was deze financiële injectie meer dan welkom.

De Eregalerij zorgde er echter voor dat ik mij besefte waar ik het allemaal voor deed want ik hoefde maar naar de zes foto’s te kijken die allen iets deelden en dat was: passie en een geweldige liefde voor het voetbal. Toen besefte ik mij dat ik als kleine jongen  ooit de droom had om sportjournalist te worden maar wat anders is gelopen. Nu als 55 jarige ben ik nog geen sportjournalist maar doe wel mijn uiterste best om datgene wat ik voor de Ommelander Courant en de Oostermoer doe zo goed mogelijk te doen. Dat is ook van toepassing op Puurvoetbalonline waarmee ik mij nog steeds wil verbeteren en waardoor ik iedere dag trouw mijn Nederlandse taal toetsen beantwoord. Want ook op 55 jarige leeftijd ben je nog niet te oud om te leren is daarin mijn mening.

Dit is eigenlijk het eerste artikel wat ik na maandag 3 december geschreven heb en ik vond dat het zo moest. Het was geen week voor het plaatsen van Sterrenteams, interviews en andere rubrieken want even een pas op de plaats voelde goed. De komende week zullen de rubrieken weer van nieuwe artikelen worden voorzien zoals met de interviews die ik had met Edwin Bolt(FC Groningen) en Marcel en Annemiek Pannekoek uit Winsum. Interviews die er hopelijk mede voor zullen zorgen dat mijn droom ooit zal uitkomen. Een droom  om samen met allen die mij dierbaar zijn Puurvoetbalonline over de magische grens van 1 miljoen bezoekers heen te zien gaan en we daarna wel zien waar het eindigd....