Reactie op, Het amateurvoetbal heeft een grote nederlaag geleden

Geschreven door Martin Broekmans op . Geplaatst in Even na praten

Beste Johan

Wil graag reageren op je artikel over het geweld op de amateur velden in Nederland. Loop zelf al ruim 45 jaar op en rond de voetbalvelden  en heb ervaren dat excessen in steeds ruimere mate gebeuren.

naamloos

Het onplezierig gedrag van spelers en toeschouwers bij wedstrijden zowel bij de jeugd als de senioren neemt zienderogen toe. Zelf heb ik het als speler meegemaakt dat ouders tijdens de rust elkaar niet af konden blijven en dan praat ik over ruim 40 jaar geleden. Als speler van Be Quick waren wedstrijden tegen GRC Groningen altijd beladen en die situatie schetste ik net. Dat ik hier nu over schrijf betekend dat ik dit voorval als jeugdspeler nooit ben vergeten! En dat ik het nu vermeld ook nooit heb begrepen dat dit plaats heeft gevonden. Rivaliteit is prima en moet ook met dien verstande dat spelers en ouders altijd een voorbeeld functie hebben tegenover hun teamgenoten en mede ouders en opa's en oma's. Wat in het afgelopen weekend in Almere is gebeurd is niet te beschrijven. Je bent als vrijwilliger grensrechter bij het team waarin je zoon speelt en wordt door spelers van de andere club zo mishandeld dat je een dag later overlijd in het ziekenhuis. Het is niet te beschrijven en ook niet te geloven dat dit op onze Nederlandse velden gebeurd. Het is wel gebeurd en wij met elkaar moeten eens goed naar ons zelf kijken en niet moeten denken, dit gebeurd in het westen van Nederland en wij wonen in het noorden dus dit gedrag komt  niet naar ons toe.  Jaren geleden kregen de kantines in de Stad Groningen tralies voor de ramen en wij zeiden tegen elkaar dit gebeurd niet in de provincie! Nu jaren later hebben wij dit ook en maken wij ook mee dat in kleedkamers de lampen of ramen sneuvelen. Wij altijd maar zeggen dit gebeurd bij ons niet??

 Scheidsrechters en Grensrechters in het Amateurvoetbal zijn amateurs, niet in hun doen en laten, maar wel financieel, je fluit voor je vereniging of KNVB of je wordt grensrechter en dat doe je voor je club en voor het elftal, welk elftal het ook is binnen je club of kompetitie.

 De KNVB heeft in dit trieste geval niet het voortouw genomen en dit is zeer kwalijk te noemen, Enkele dagen geleden nog liet woordvoerder Rob Ter Leede van de KNVB nog voor Nieuwsuur blijken dat het allemaal wel meevalt en dat er maar enkele scheidsrechters er mee stoppen en dat de jonge aanwas veel groter is?? Ja KNVB je hebt in de afgelopen jaren niet ingegrepen en bent blijven zitten op het pluche. KNVB afdeling Noord doe dit niet en wees alert want ook dit kan in het Noorden van Nederland gebeuren!! Je opent je verhaal met de titel Het amateurvoetbal heeft een grote nederlaag op gelopen onderschrijf ik volledig en hoop dat lezers, spelers en bestuurders niet gaan denken dat dit niet bij hun kan gebeuren maar overgaan tot nadenken en handelen om dit bij hun vereniging te voorkomen. Nogmaals wil ik zeggen dat emotie, clubliefde en strijd bij het voetbal horen maar blijf elkaar af en geef elkaar de hand na de wedstrijd  hoe moeilijk dit soms ook is maar het is niet voor niets volkssport nummer 1 en laat het dit ook blijven. Een mijn periode als voorzitter van CVVB heb ik  zelf enige jaren geleden een speler van onze club geschorst tot het eind van het seizoen en de KNVB heeft hem toen een mindere straf toegekend en wij als bestuur voelden ons toen behoorlijk belazerd  door de KNVB!

Martin Broekmans