Mijn mening: Het amateurvoetbal heeft een hele grote nederlaag geleden!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Maandag 3 december begon een beetje vreemd op de Peperweg 7 want als je volgens rooster vrij bent maar toch ingepland staat gaat in alle vroegte de telefoon.

1354344374NDSC08732

Zo zaten we uiteindelijk om even voor acht uur in de auto en een van de eerste berichten die we via de radio binnenkregen was het nieuws dat op zondag 2 december een drietal jeugdige voetballers van de voetbalvereniging Nieuw Sloten een grensrechter in elkaar hadden geschopt tijdens het duel Buitenboys B3-Nieuw Sloten B1. De man werd tijdens het duel belaagd door drie voetballers van 15 en 16 jaar en sloeg op de vlucht maar werd door het trio, zo viel op www.elsevier.nl te lezen, helaas achterhaald om vervolgens dusdanig geslagen en geschopt te worden dat hij nu in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

Weer een grote nederlaag voor het amateurvoetbal en bij het lezen van berichten als deze lopen bij mij de rillingen over mijn lichaam. Iemand die voor zijn plezier bij een wedstrijd staat te vlaggen wordt helemaal in elkaar geschopt omdat hij in de ogen van drie volledig doorgedraaide randdebielen niet goed zou hebben gevlagd. Ik ben heel eerlijk dat ik bij het lezen van berichten als deze een brok in mijn keel krijg en voor mij de lol van een mooie maandag al weer een mooi eind, verkloot’ is. Ik mag hopen dat dit voor velen van ons geldt die dit bericht hebben gehoord of gelezen want in alle eerlijkheid vraag ik mij steeds vaker af, waar gaan we heen met het amateurvoetbal. Normen en waarden, zaterdag sprak ik er nog uitgebreid met de voorzitter van VIBOA, Rik Carmio over, het ziet er steeds meer naar uit dat ze bij teveel personen uit de voetbalwereld verdwijnen als sneeuw bij een temperatuur van plus 25.

Alles wordt bijna als gewoon beschouwd want spelers die voor een zondagteam geschorst worden voetballen rustig op zaterdag en andersom zal dat niet anders zijn. En de bond maar de, dictator’ uithangen als een speler beroep aantekent tegen een straf door er, gewoon’ een wedstrijd schorsing bij op te gooien. Ik ben niet eens meer boos na het lezen van dit bericht maar wel verdrietig omdat het mooie van het amateurvoetbal steeds vaker bedolven wordt door berichten als deze en spelers die aan de linkerkant geschorst worden aan de rechterkant gewoon weer verder voetballen.

Het trio is gearresteerd en zal natuurlijk gestraft worden maar we hoeven echt niet de illusie te hebben dat dit, supertrio’ nooit meer op een voetbalveld zal verschijnen want echt dat is een utopie. Want over enkele weken zijn we het voorval weer vergeten en zingen velen van ons liedjes over, vrede op aarde’ en meer van die teksten. Teksten waar overigens niets mis mee is maar die in het amateurvoetbal helaas nog te vaak aan de voetbalschoen gelapt worden. Maar ook vraag ik mij af waar iedereen was om die arme grensrechter te helpen want ik kan mij niet voorstellen dat het slachtoffer en de daders alleen op het sportpark aanwezig waren. Schiet er dan niemand te hulp in een gevecht van 3 tegen 1, draaide iedereen zijn hoofd om en dacht men even aan een aflevering van, de ver van mijn bed show. Dat alles ging er deze maandagmorgen door mijn hoofd toen ik het bericht eerst hoorde en later las. Verdriet won het van woede en even dacht ik aan www.puurvoetbalonline.nl wat een site is die het amateurvoetbal in de provincie Groningen wil promoten. Ik kreeg door het bericht nog meer energiewant zinloos geweld mag het namelijk nooit winnen van het mooie van het amateurvoetbal en dat gaat ook niet gebeuren mag ik hopen. Het amateurvoetbal is namelijk veel te mooi om kapot gemaakt te worden door drie mafketels die een grensrechter in elkaar slaan en spelers en clubs die schorsingen van spelers heerlijk, creatief ‘ blijven oplossen en daarmee een voorbeeld van onsportief gedrag zijn, en waar de KNVB helemaal niets, of in ieder geval veel te weinig mee doet!