Mijn mening: Een kampioenschap moet je verdienen !

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Regen stop nou eens! Reinier wil voetballen tegen de koploper. Ze staan gelijk met punten maar Eenrum heeft een slechter doelsaldo.

1354344374NDSC08732

Deze tekst las ik vanmorgen in alle vroegte op het Facebook-account van Erika Oorebeek-Jongsma en betrof het duel Eenrum E3- KRC E1. Ik zie de beelden helemaal voor mij want niets is op vandaag belangrijker voor Reinier en zijn teamgenoten dan het duel tegen de tegenstanders uit Kantens. De schoenen zijn gepoetst de tas is ingepakt, weer uitgepakt en daarna weer ingepakt want alles moet kloppen voor het topduel tegen KRC

Het zal er om spannen in Eenrum want het doelsaldo zal een beslissende rol spelen in deze onderlinge tweestrijd want op dit moment staan de Eenrumers in theorie op een tweede plaats. Leg dat maar eens uit aan jongetjes en misschien ook wel een paar meisjes dat je op een tweede plaats staat terwijl je evenveel punten hebt gescoord. Beide teams hebben zes duels gespeeld, waarvan ik denk, waar gaat het over, want de negen teams in deze poule voetballen allemaal één keer tegen elkaar. Niet twee keer zoals wij het vroeger altijd mochten beleven, nee in de najaarsreeks wordt tegenwoordig er niet gedubbeld.

Als oud-voetballer kijk je raar tegen dit soort acties aan want echt, het gaat helemaal nergens meer over. Na de laatste schoolvakanties begon men in het jeugdvoetbal eerst met het bekertoernooi en werd er eind september een keer met de competitie begonnen. Een situatie die er toe heeft geleidt dat er nu nog twee speelronden, op zaterdag 1 en zaterdag 8 december gespeeld moeten worden door voetballertjes van rond de acht jaar om te kijken wie er kampioen wordt in hun poule. Gezien de voorspelde weersvooruitzichten zou het echter ook kunnen gebeuren dat de competitie niet uitgevoetbald wordt omdat de soppige velden het spelen van jeugdvoetbalwedstrijden niet meer toe staan. Een competitie die niet uitgespeeld wordt, hoe frustrerend kan het voor een voetballer zijn denk ik dan persoonlijk.

Daar moest ik vanmorgen aan denken toen ik het bericht las, Regen stop nou eens! Reinier wil voetballen tegen de koploper en ik een beetje medelijden kreeg met alle jonge voetballers en voetbalsters. Velen zijn misschien op weg naar een kampioenschap maar zien dat waarschijnlijk in rook opgaan omdat, dankzij’ het bekertoernooi de competitie niet uitgespeeld kan worden. Een slechte zaak, en er zullen er zijn die de schouders optrekken en zeggen, dat is dan maar zo. Een vreemde gedachte want horen we niet steeds vaker dat een voetbalteam steeds minder winnaars kent en waarvan ik dan denk, dat klopt en daar zorgt de KNVB voor. In mijn beleving is het namelijk niet te verkopen dat een competitie niet afgemaakt wordt en een team wat op dat moment bovenaan staat maar tot kampioen gebombardeerd wordt en op de platte kar door het dorp gereden wordt. Een kampioenschap behoor je te verdienen en niet te krijgen omdat jou wedstrijden wel gespeeld zijn terwijl de concurrentie de nadelige vruchten plukt van een aantal afgekeurde wedstrijden.