Zomaar een training in Bedum van de F3 en F4

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 Op woensdag 21 november had ik mij persoonlijk uitgenodigd om eens een training van SJO Bedum F3 bij te wonen. Het F3-team gaan we de komende maanden op diverse manieren een beetje extra volgen en daar horen natuurlijk ook de trainingen bij.

578947 118169504985128 2062691121 n

De F-pupillen trainen sinds kort een keer per week in op de woensdag in de zaal en op de maandag, zo lang de weersomstandigheden dat toe laten, in de buitenlucht. Bij aankomst in De Beemden waren naast Jan ten Caat, Albert ten Caat, die de verhinderde Marc Dijkstra verving, en Gert-Jan Hageman precies twintig F-junioren aanwezig in een zaal waarvan ik dacht, zo dit is niet echt een grote ruimte om 20 spelertjes bezig te houden. De zaal moest namelijk gedeeld worden met een activiteit van Het Huis van de Sport zodat SJO Bedum het met 2/3 van de oppervlakte moest doen deze woensdag.

Gerichte training

Maar al snel veranderde de beschikbare ruimte in een vloer waar allerlei kleuren, hoedjes’, doelen en pionnen er voor zorgden dat het al aardig herkenbaar begon te worden richting een gerichte training. Jan ten Caat legde aan de aanwezige pupillen uit wat de bedoeling was en de voetballertjes werden vervolgens opgesplitst richting  Gert-Jan en Albert. Ondertussen raakte ik in gesprek met de vader van de afwezige trainer van de F4, Marc Dijkstra.

Dhr. Dijkstra genoot zichtbaar van de F-pupillen die, zoals hij het zo treffend zei, stuk voor stuk hun uiterste best deden tijdens de oefeningen. Dat was een terechte constatering want inderdaad, en dat heb ik wel eens anders gezien, er liep niet een van de voetballertjes te, kloten en te klieren.’ Dat kwam, en de voetbaltrainers onder ons zullen dat allemaal herkennen, omdat achter alle organisaties, zoals de neer gezette oefeningen, in trainersjargon heten, een bedoeling zat. Niets doelloos heen en weer getrap van een bal waar ze na een paar minuten al helemaal klaar mee zijn en wat de roep tot, gek’ gaan doen alleen maar stimuleert maar oefeningen vanuit een bepaalde visie.

De training vloog dan ook voorbij en wat is een training zonder een afsluitende partijvorm en het moet gezegd dit was een onderdeel wat op het lijf gesneden was van Gert-Jan Hageman. De man waar duidelijk aan te zien is dat hij er van geniet om jonge voetballers beter te maken voorzag de jonge pupillen regelmatig van tips die echt hout sneden. Geen kreten van, goedzo Japie” maar gerichte aanwijzingen waar je als jonge voetballer wat mee kunt klonken door de Beemden. ‘Dit is echt genieten.’ vertelde Albert ten Caat die tijdens de afsluitende partij naast mij kwam zitten, om op deze manier met de jeugd bezig te zijn. Ze zijn erg leergierig en ik moet zeggen dat ik ook nu weer zie dat Jan het inderdaad in zijn vingers heeft om die oefenvormen neer te zetten die het trainen van deze leeftijdscategorie tot een waar feest maakt.” Ondertussen liepen de partijen teneinde want de volgende groep, die getraind zou worden door Bas Groeneveld en Duut Knol, stond al weer klaar.

Na afloop nog even bijpraten met Gert-Jan die duidelijk aangaf dat er binnen SJO Bedum voldoende talent aanwezig is richting een mooie toekomst van het voetbal in Bedum. ‘Als ik kijk wat hier vanmiddag alleen al aan talentvolle spelertjes rondloopt dan kan het niet anders of we gaan in Bedum een mooie toekomst tegemoet. Een toekomst waarbij ik trouwens alleen kijk naar de technische vaardigheden want qua mentaliteit is uiteraard een ander verhaal. Daar hebben wij in de onderbouw echter nog geen zicht op maar we geven ze in ieder geval wel voldoende handvaten om zich te ontwikkelen als voetballer.’

Duidelijke woorden

Duidelijke woorden van Gert-Jan die geboren is voor het beter maken van jeugdige voetbaltalenten en daar ook toe bereidt is. Als het over functionele techniek gaat, techniek is een stokpaardje van hem, heeft de nog steeds in een van de lagere teams van CVVB voetballende Gert-Jan een punt als hij zegt dat het goed open staan bij het aannemen van de bal soms al voldoende kan zijn voor een snellere spelhervatting. Een absolute waarheid uiteraard maar wat alles was wat er op deze woensdagmiddag  in De Beemden richting de spellertjes door het drietal  Gert-Jan Hageman en Albert en Jan ten Caat werd aangegeven.