Mijn mening: Bij een mondelinge tuchtzaak wordt een amateurvoetballer benadeeld.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Als je alles een beetje volgt in voetballand wonderland dan kom je tot de conclusie dat de KNVB met twee maten meet in bijvoorbeeld de afhandeling van een mondelinge tuchtzaak na een gegeven rode kaart.

1350279244NDSC08015

In het betaalde voetbal is het zo dat als een speler een rode kaart krijgt hij mag blijven spelen als hij samen met zijn club beroep aantekent tegen de schorsing. Stel dat Siem de Jong tegen VVV een rode kaart had gekregen en hij zou in samenspraak met Ajax beroep aantekenen dan mag De Jong door Frank de Boer gewoon tegen Roda JC opgesteld worden. Dat zijn de regels nu eenmaal en dat is duidelijk en helder.

In het amateurvoetbal is het echter anders. Een mooi voorbeeld daarvan is de rode kaart van Peter Reitsma van de voetbalvereniging Kloosterburen. Reitsma werd in het duel tegen Leek Rodenburg, die op zondag 11 november gespeeld werd, met direct rood weggestuurd en kreeg een schorsing van drie duels aan zijn broek. De speler was het daar niet mee eens en werd daar door zijn club in gesteund. Dat betekent dat Reitsma zijn zaak laat voorkomen, zoals dat zo mooi heet, om te proberen zijn gelijk halen. Het gekke is echter dat Peter Reitsma op zondag 18 november niet mocht spelen van de KNVB want hij was immers geschorst.

Ik zal nu wel dom overkomen, en dat mag, maar dit begrijp ik niet. Een speler uit het betaald voetbal, huppelt’ vrolijk op de velden rond in afwachting van zijn zaak en een speler in het amateurvoetbal zit langs de kant in afwachting van zijn mondelinge zaak. Klassenjustitie wat van geen kant deugt, althans in mijn beleving. Want als Peter Reitsma in het gelijk gesteld wordt zou hij dus ten onrechte geschorst zijn geweest. Dat is een kwalijke zaak en waarbij je tot de conclusie komt dat er nooit een vrijspraak zal komen maar dat Reitsma altijd minimaal een duel zal krijgen. Vrijspraak wat overigens in het betaalde voetbal regelmatig voor komt. Dat is ook vreemd dat zoiets wel in het betaalde voetbal kan en niet in het amateurvoetbal. Dat betekent namelijk ook dat er bij de amateurs minder fouten gemaakt worden dan bij de profs door de heren scheidrechters en dat is toch een opvallende constatering. Raar is het wel dat de bond in het behandelen van strafzaken geen duidelijke lijn trekt en in mijn ogen de amateurvoetballer en clubs ernstig benadeeld door deze handelswijze.