Een zaterdagmorgen in Bedum: Als jullie niet scoren dan doen wij dat wel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De zaterdagen staan bij s’ middags garant voor het bezoeken van een voetbalwedstrijd ergens in de regio maar dat geldt ook met grote regelmaat voor de zaterdagmorgen.

578947 118169504985128 2062691121 n

Jeugdwedstrijden bezoeken, ik doe het met veel plezier, en wat mij richting het seizoen 2013-2014 regelmatig in Bedum zal brengen. Dit in het kader van het, project’ Bedum en CVVB richting iets nieuws om het maar even netjes te zeggen.

Enkele weken geleden was ik aanwezig bij het duel SJO BedumF3-SJO Bedum F4 en dat was naar aanleiding van het interview met Gert-Jan Hageman, de trainer/coach van het SJO F3. Ik had besloten om Gert- Jan zijn team extra te gaan volgen en wat een mooie morgen in Bedum opleverde en waar op zaterdag 17 november een leuk vervolg op kwam.

Ik had een paar dagen eerder gezien dat de F3 van SJO Bedum om 9.00 uur in Warffum moest spelen en dat paste prima in mijn schema. Een 9.00 uur duel kon mooi want via mail had ik het verzoek gekregen of ik ook eens bij de C1 van SJO Bedum aanwezig wilde zijn. De aanvangstijd van de C1 is echter 12.30 uur en daar was ik iets minder blij mee. Want waar ik ook voor de Ommelander Courant aanwezig ben, ik wil er minimaal vijfenveertig minuten voor aanvang van het evenement aanwezig zijn. Een helft zou het dus worden zo had ik aangegeven maar in Bedum wordt natuurlijk nog veel meer gevoetbald dan om 12.30 uur dus vertrok ik na een paar uurtjes werken aan Puurvoetbalonline richting Bedum en zag ik bij aankomst dat op dat moment op het hoofdveld de B1 van SJO Bedum tegen Be Quick B2 werd gespeeld.

Voetbalwet

Een duel waarin duidelijk werd dat op alle niveaus een en dezelfde wet geldt, als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander dat wel. Be Quick stond op het moment dat ik aankwam met 1-0 voor maar gezien het aantal kansen dat de jonge Be Quickers om zeep hielpen had het ook 0-7 kunnen staan. Frivool voetballen konden ze wel maar simpel een balletje achter doelman Lars van der Sluis schieten was een ander verhaal. Met nog maar een paar minuten te spelen kwam de ploeg van trainer Remy van der Wal en leider Gert Arbon dan ook nog langszij. Prachtig vind ik zoiets want ook dat moeten jonge voetballers leren, frivool voetballen is leuk, maar de, oorlog’ win je er vaak niet mee.

Na het duel SJO Bedum B1-Be Quick B2 even een rondje over de overige velden waar onder andere het tweede dameselftal tegen VIBOA speelde. Het werd de eerste nederlaag van het seizoen voor de thuisploeg waar enkele speelsters in rondliepen die s, middags nog een keer aan de bak moesten. Dames 1 speelde namelijk in Eext een van de als ver aangemerkte uitwedstrijden maar de personele bezetting was even een probleem vertelde trainer/coach Albert ten Caat. ‘Dames 2 zit even wat krap in de speelsters en zodat er wat geschoven moest worden. Vier speelsters moeten straks nog mee de auto in richting Eext voor een duel met dames 1 dus echt ideaal is het vandaag niet. “

Schade

De, schade’ bleef echter beperkt hoewel dames 2 met 3-2 van Viboa verloor. Het eerste team won echter met 7-3 in Eext en dan begin je toch leuker aan een terugreis van 60 kilometer richting Bedum. Maar de tijd begon te dringen want op veld 2 stond het duel tussen de C1 van SJO Bedum en ZNC op het programma met als scheidrechter een voor mij bekende verschijning. Niemand minder dan mijn oud-collega van het UMCG, Menzo van der Wal, liep daar in zijn scheidsrechterkostuum tussen de jeugdige voetballers rond. Mooi om te zien dat Menzo ook op dat gebied nog zijn partijtje meeblaast als vrijwilliger binnen nu SJO Bedum.

Een leuke eerste helft kregen de vaders, een enkele moeder, en de overige belangstellenden voorgeschoteld waarbij er voor beide doelen het nodige gebeurde. Daar moet wel echter wel bij aangetekend worden dat de thuisploeg op voorsprong had moeten staan gezien de kansenverhouding. Met Martin Broekmans raakte in gesprek over het fenomeen doelman want mijn mening is, een keeper moet wat uitstralen. Niet als een zak wortels in de goal staan maar uitstralen van, kom maar op met die schoten. De doelman van de C1, Jos Broekmans, had die uitstraling maar ook de andere keepers van SJO Bedum die ik deze morgen zag lieten dat zien. De keepertrainingen worden in Bedum verzorgd door Theo Staal en Jan Medema en ik moet eerlijk zeggen dat ik bij Theo wel een beeld heb maar bij Jan (nog) niet maar duidelijk werd wel dat gericht werken met keepertalent altijd zijn vruchten afwerpt.

Ondertussen floot Menzo voor rust en samen liep ik met mijn oud-collega richting het clubgebouw. Het werd direct weer, ouderwets’ want ik opperde bij Menzo het plan om hem voor te dragen richting de KNVB want gezien de, topprestaties’ van de arbiters in het betaalde voetbal moest er voor Menzo ook nog wel ergens een duelletje te ritselen zijn. Daar waren we het vervolgens snel over eens maar snapten we beide dat de prestaties van de arbiters steeds vaker, en teveel, uitgemolken worden in de media dus lieten we dat onderwerp voor wat het was.

Geen koffie meer in Bedum, waar het koud was langs de lijn, want VIBOA-Oeverzwaluwen verscheen al een beetje aan de horizon dus was het na een paar leuke uurtjes in Bedum, time to go!