Mijn mening: Jeugdige voetballers moeten die ,bagger' eens wat meer laten staan.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Via Twitter, Facebook, wandelende takken, postduiven ,en sinds kort, Wattsapp word ik in de weekenden goed geïnformeerd over datgene wat er zich op en rond de Noordelijke voetbalvelden afspeelt.

1353222099NDSC08732

Zo kreeg ik zaterdagmorgen een Wattsapp met de mededeling dat het duel Noordwolde A1-Lycurgus A1bij een stand van 3-0 in het voordeel van de thuisploeg in de 16e (!) minuut gestaakt was. Twee spelers van Lycurgus hadden al een rode kaart ontvangen en een van de, slachtoffers’ had de scheidrechter, althans volgens de Wattsapp, vervolgens ook nog eens bedreigd. Degene die mij berichtte loopt al veertig jaar op de voetbalvelden rond en sprak ook van een grote schande.

Binnen zestien minuten twee rode kaarten, dat is wel heel bijzonder en deed mij denken aan een gesprek van enkele dagen eerder. Ik sprak toen een trainer die de onder de jeugd zeer populaire blikjes met energiedrankjes vervloekte. Ze worden er zo hyper van dat ze bijna niet meer te coachen zijn waren zijn woorden en ik gaf de trainer/coach helemaal gelijk. Ik zie een ,redelijk' aantal wedstrijden in een seizoen en krijg bij het zien van bepaalde reacties van spelers weleens het idee, die heeft een groot aantal van die , bagger’ naar binnen gegooid. Bij het minste of het geringste reageren sommige spelers op een manier waarbij de vraag gerechtvaardigd is wat een dergelijk ongeleid projectiel in godsnaam op een voetbalveld doet. Een grote bek richting scheidsrechters en trainers wat zijn weerga niet kent, tackles die alleen maar bedoeld zijn om een tegenstander een langdurige blessure te bezorgen komen steeds vaker voor helaas.

Nogmaals ik was niet in Noordwolde maar ik hoef mijn ogen maar dicht te doen en de beelden verschijnen op mijn netvlies van enkele spelers binnen een team die als een stelletje dwazen tekeer gaan. Want anders krijg je binnen een kwartier geen rode kaart. Een vast gegeven in bijna alle wedstijden die ik in mijn loopbaan heb gespeeld bestond een eerste kwartier uit het aftasten van je tegenstander. Dat deed Lycurgus A1 in Noordwolde echter anders want de ploeg zorgde er voor dat ze na een kwartier al twee spelers met rood verloren, tegen een 3-0 achterstand aankeken en dat allemaal, en dat durf ik wel te zeggen, omdat steeds meer jeugdige voetballers veel te veel van die blikjes met, bagger’ naar binnen gooien!