Na 41 jaar een ontmoeting met mijn idool

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vrijdag 16 november was de loting voor het 27e Leekster Voetbal Gala die werd verricht door niemand minder dan de man waar ik op 26 januari 2010 het volgende over schreef in de rubriek, Even voorstellen” voor Puurvoetbalonline. Daar beantwoorde ik de vraag: Wie is jouw idool als volgt: Als voetballer vond ik Gerrie Mühren een geweldige speler. Hij was de man die in een vol Bernabeu Stadion rustig een balletje hoog hield in het duel tussen Real Madrid en Ajax.

Loting20kl

Mijn idool van vroeger had ik nog nooit in levend lijve ontmoet en die kans deed zich nu voor. Twee vliegen in een klap noemen ze zoiets want naast dat Gerrie Mühren de loting verrichtte zal Puurvoetbalonline uitgebreid aandacht besteden aan het 27e Leekster Voetbal Gala en was aanwezig zijn bij de loting daar een logisch gevolg van

Zo vertrok ik vrijdag naar Leek waar ik bij aankomst in de Topsporthal Bea Venema al van verre zag staan zwaaien. Bea werd enkele weken geleden tot erelid van de voetbalvereniging Leek Rodenburg benoemd en dat was absoluut terecht. In februari 2011 had ik een interview met Bea voor Puurvoetbalonline en sindsdien bleven we contact houden. Nu ook weer even bijpraten uiteraard en vervolgens gaf Bea aan dat ze mij even zou voorstellen aan mijn idool Gerrie Mühren. Velen zullen dat misschien vreemd vinden maar ik sprak Gerrie Mühren met U aan toen ik hem de hand schudde want de Volendammer zie ik nog steeds als een grootheid en die spreek je in mijn beleving met U aan.

Als snel kreeg de oud-voetballer het woord van Tom Stuve en wat volgde was iets wat alleen al het bezoek aan de loting voor de 27e editie van het Voetbalgala tot iets moois maakte. Gerrie Mühren is namelijk nog steeds iemand die wars is van kapsones en voor de vragen van de aanwezigen ruimschoots de tijd nam waarbij het gevoel voor humor duidelijk aanwezig was.

 Ooit stapte hij over naar Betis Sevilla waar hij 4 miljoen ging verdienen. Vier miljoen peseta’s wel te verstaan en wat neerkwam op 60.000 Hollandse guldens. Toen de peseta ook nog eens in koers daalde moest er bijna geld bij vertelde Mühren want het aantal vrienden en familie dat op bezoek kwam in Sevilla was groot.

Maar de oud-voetballer had ook een paar opvallende uitspraken naar aanleiding van een vraag waarom de spelers van toen niet met die grote koptelefoons opliepen wat de generatie van nu wel doet. ‘Dat gedrag van nu wat betreft die grote koptelefoons was vroeger volstrekt ondenkbaar. Als wij richting wedstrijden gingen hadden we het over het komende duel of werd er bijvoorbeeld geklaverjast. Dan waren we als team bezig maar tegenwoordig is dat duidelijk anders. Dat zie je ook met dat gedoe van in een kring op het veld staan voor een wedstrijd. Als wij dat vroeger onder Michels hadden gedaan kan ik iedereen verzekeren, dan hadden we een schop onder onze kont gekregen.”

Mühren ging ook nog even in over de mentaliteit in zijn geboortedorp Volendam in relatie tot Spanje, en deed een opmerkelijke uitspraak. 'Volendammers hebben wel iets van de Spanjaarden qua mentaliteit. Dat heb ik gemerkt in mijn periode bij Betis wat ik nog steeds als de mooiste periode uit mijn loopbaan zie. Die mentaliteit van alles uit de kast willen halen om iets te bereiken hebben de Spanjaarden veel meer dan op veel plaatsen in Nederland wat in Volendam echter anders is.”

Mühren geeft de handbalclub uit zijn geboortedorp daarbij als voorbeeld. ‘Toen er een handbalvereniging werd opgericht speelden ze al snel in de top en werden ze vijf keer op rij Nederlands Kampioen.”

Zo ging het nog een tijdje door in Leek en wat mij betreft had Gerrie Mühren nog wel een tijdje door mogen met vertellen over zijn mooie loopbaan. Tijdens de daaropvolgende ceremonie rond de loting kwam ik in gesprek met de zoon van de oud-voetballer, Johan Mühren. Johan was samen met zijn vader naar het Noorden afgereisd en Mühren jr kwam met een opmerkelijk verhaal over de kwaliteiten van het beste Ajax-team ooit. 'In 1997 overleed oud-Ajacied Dick van Dijk en kort daarna speelde het Ajax uit de beginjaren zeventig een benefietduel. In dat duel wisten de spelers nog precies wie wat deed in bepaalde situaties. Dat geeft aan hoe goed dat team in de jaren zeventig was.”

Een mooie anekdote van Johan Mühren sloot een voor mij persoonlijk waanzinnig mooie avond af. Een avond waarop ik na 41jaar dankzij Puurvoetbalonline eindelijk mijn idool mocht ontmoeten.