Mijn mening: Ik ben het helemaal met Ben Breukelman(VIBOA) eens.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Puurvoetbalonline volgt natuurlijk zoveel mogelijk datgene wat zich in Voetballand Wonderland afspeelt en daar hoort VIBOA-TV ook bij. Een programma in ongeveer dezelfde setting als VI TV en ook VIBOA TV heeft iedere keer een speciale gast en deze keer was Ben Breukelman door Kornelis, Pokkel’ Prins en Rick, Stick’ Schaaphok uitgenodigd.

1348729294NDSC08015

Een van de onderwerpen is dat de gast een aantal stellingen voorgelegd krijgt waarvan Stick en Pokkel dan hopen dat ze een eerlijk antwoord krijgen. Een van de stellingen was, soms komt VIBOA mij wel een beetje mijn neus uit.’ Daar gaf Ben Breukelman een volmondig Nee op als antwoord maar toch wilde hij daar graag even inhoudelijk op ingaan. Ben maakte zich namelijk wél zorgen over een bepaalde ontwikkeling richting met name de oudere jeugd en hun ouders. Steeds vaker gemor en geouwehoer langs de lijn van ouders die het niet eens zijn met de opstelling van het team waar hun zoon, of dochter onderdeel van is, geeft ook binnen VIBOA onrust. Dat is niet VIBOA eigen weet ik door mijn bezoeken aan sportcomplexen want inderdaad heeft Ben gelijk, sommige ouders zijn de weg een beetje kwijt. In een tijd dat er in het betaalde voetbal steeds vaker salarissen betaald worden die ons denkvermogen ruimschoots overtreffen zijn er steeds vaker ouders die hopen dat hun zoon dat ook, overkomt’ dat hij ontdekt wordt door een scout van een BVO.

We hebben het vorige week meegemaakt dat Barcelona te kennen gaf dat ze Fode Fofana, het 10 jarig talent van GVAV Rapiditas, graag willen contracteren. De hele wereld rond Kardinge stond in brand want de journalisten en fotografen rolden bijna over elkaar heen om het fenomeen te aanschouwen. Ook de bekende sportmerken roken , bloed’ want er kwamen al acties vanuit de twee bepalende merken binnen de sportwereld die er wel wat schoentjes tegenaan wilden gooien want wie weet was Fode wel de nieuwe Messi of Ronaldo.

Een idioterie natuurlijk maar zo gaat het in Voetballand Wonderland waar normen en waarden soms sneller achter de horizon verdwijnen dan sneeuw voor de zon. Steeds vaker staat de voetbalwereld in het teken van, ikke ikke en de rest kan stikke.’ Dat bedoelde Ben Breukelman ook met zijn opmerking van als je het ergens niet mee eens bent dan stap je naar een trainer maar loop je niet te neuzelen langs de lijn tegen personen waarvan jij denkt, in die heb ik wel een medestander. Maar het punt wat Ben noemt is echter een maatschappelijk probleem want als iemand eens een afwijkende mening heeft wordt hij vaak als eigenwijs gezien. Dat komt bijvoorbeeld ook naar voren in een portret waar ik op dit moment mee bezig ben over een man die zijn sporen al meer dan verdiend heeft in de sportwereld, en wat begin volgende week online komt op www.puurvoetbalonline.nl. Dat is ook een persoon die zijn mening ventileert tegen diegene waar het voor bedoeld is en daardoor door sommigen als eigenwijs wordt afgeschilderd. Duidelijk zijn is in mijn beleving de kortste klap want niet zeggen wat je denkt als de persoon in kwestie voor je staat schiet niet op. Keldervergaderaars noemde ik dat soort ,gasten’ op het UMCG altijd, je monden houden in een werkoverleg en blaten als een Texelse Schaap als de vergadering afgelopen is.

Dat bedoelde Ben ook en wat bij veel clubs schering en inslag is, ouders die niet begrijpen dat zoon Pietje niet speelt omdat hij in hun ogen toch beter als Jantje is. Bijna nooit zijn er ouders die komen kijken bij trainingen van de bovenbouw want, of dat wil zoonlief niet of de ouders hebben geen tijd. Gisteravond hoorde ik daar een nog een opmerking over tijdens de loting voor het Leekster Voetbal Gala van iemand die al jarenlang bij een club uit die regio betrokken is. ,Tegenwoordig worden het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden omdat ze allebei wel moeten werken om de steeds groter wordende huizen en twee auto’s te betalen. Maar zaterdags hebben ze langs de lijn wel het nodige commentaar op dat wat er in hun ogen niet goed gaat.”

De spijker op de kop deze opmerking en wat ook datgene was wat Ben Breukelman bedoelde. Het is heel gemakkelijk om commentaar te geven maar als je dat niet tegen de juiste personen doet, of durft te doen is dat een verontrustende ontwikkeling. Daarom ben ik het met Ben Breukelman heeft eens dat hij zich over die ontwikkeling, en wat een maatschappelijk probleem is, zich ernstig zorgen maakt.