Reacties op Zondag 5D stinkt aan alle kanten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vanmorgen schreef ik het artikel, zondag 5D stinkt aan alle kanten’. Een kop die niet slim was wil ik alle eerlijkheid toegeven. Dat had anders gemoeten dus zeg ik even dat wat onze premier enkele dagen geleden ook zei, ik heb een fout gemaakt.”

naamloos

Drie personen reageerden op het artikel via Facebook, Marnix Bakker(trainer Warffum), Luuk Korhorn(scheidsrechter) en Arjen van Ittersum(scheidsrechter) en die hier onder te lezen zijn en Jan Lüürssen(fotograaf uit Middelstum) die via Twitter aangaf het met mij eens te zijn. Verschillende meningen en waar ik, zo heb ik Arjen en Luuk beloofd, op terugkom.

Luuk Korhorn: Ik reageer normaal nooit op jou stukjes Johan, maar hier wil ik toch even op reageren. Let wel; ik wil gewoon een discussie aangaan en een paar vragen beantwoord zonder dat we er 'mot' over krijgen. Ook in de toekomst zal ik om mijn onafhankelijkheid te bewaren als scheidsrechter maar weinig reageren op je website. Want waarom wil jij een bepaalde straal voor een scheidsrechter aanhouden? Scheidsrechters zelf aangeven via de afzegkalender welke clubs ze uit willen sluiten betreffende hun arbitrage. Als een scheidsrechter denkt dat hij de objectiviteit kan bewaren tijdens een wedstrijd in de buurt, zoals ik, dan moet je hem die vrijheid toch geven? Het is voor mij JUIST de uitdaging zo objectief mogelijk te blijven in een dergelijke wedstrijd. En hoe zie jij dat voor je in de Stad? Er zijn scheidsrechters die geen rijbewijs hebben en uit de Stad komen, alleen wedstrijden daar fluiten. Toen ik zestien was en begon met fluiten moest ik overal op de fiets heen, tot mijn negentiende. Dan was het ook OKVC, VVSV en meer clubs uit de buurt. Of gaan we daar dan weer een uitzondering op plaatsen, wat direct de hele geloofwaardigheid van de door jou voorgestelde regel teniet doet? En ik weet niet wie zei dat mij onnodig druk word opgelegd, tegen dat soort personen aggeer ik nog het meest. Het ultieme voorbeeld van woorden in de mond leggen. Ik vind het ook jammer dat mijn stukje onder de titel 'zondag 5D stinkt aan alle kanten' wordt geplaatst, hoewel dit volledig niets met de 5e klasse D te maken heeft. Zoals jij zelf zegt is de 5D klasse voor voetbalclubs het laagste, afgezien de reserve-klasse. Dat geld ook voor scheidsrechters. Alles wat jong en nieuw is, of oud en afgedankt komt daar terecht. Met alle respect. Zo werkt het eenmaal. Als je daarmee terug gaat naar de kern van het probleem, kun jij de schuld wel op de scheidsrechters in die klasse schuiven...maar nee, het is de schuld van de beste stuurlui die maar aan wal blijven staan. Want het is simpelweg een gegeven, dat als er meer scheidsrechters zijn het niveau ook omhoog gaat. We kunnen wel lekker met z'n allen gaan afgeven op scheidsrechters die simpelweg niet beter kunnen, en allemaal roepen 'Als je zo fluit, stop er dan mee'...maar dan krijgen we taferelen als in district West II, waar nu al (!) 5e en 4e klassers geleid worden door clubscheidsrechters. Je wilt niet weten wat voor zaken dat oplevert. Moet je niet met dooddoeners aankomen als 'Alles beter dan dit', want jullie weten zelf ook wel dat dat op lange termijn alleen maar gezeik oplevert. Wil je dat dan?

Arjen van Ittersum: Luuk Korhorn, super gereageerd. Voetballers denken dat ze alle regels kennen.....helaas is dat niet zo. Ik heb zelf net de BOS-cursus gedaan en ik dacht ook net zo. Maar niet dus. En spelregels die regelmatig worden aangepast worden de scheidsrechters van op de hoogte gebracht en voetballers echter niet. Neem alleen maar de buitenspelregel en dan hoef ik hopelijk niets meer uit te leggen. Ik vind de scheidsrechter niet meer of minder dan een spelleider. Ieder op zijn eigen niveau zowel de voetballers als ook de scheidsrechters. Ik vind het dan ook belachelijk dat je stelt Johan dat 5e klasse D van alle kanten stinkt.....wees blij dat er KNVB district Noord nog zoveel mensen zijn die spelleider willen zijn ondanks dat ze van alles naar hun hoofd geslingerd krijgen. Het maakt dan ook niet uit waar je woont en waar je fluit. En natuurlijk ben je als persman onafhankelijk, maar ook kan ik mij niet aan de indruk onttrekken als jij bij een bepaalde club super ontvangen word, dat je met een beter gevoel aan je waarnemingen begint En dat is menselijk, maar ondanks dat ben jij ook objectief. Dat respect vind ik ook naar mijn collega scheidsrechters. Aan de kant van het veld krijg je andere dingen mee als binnen de lijnen. We zijn allemaal mensen en zien niet alles, maar doen wel onze best. En soms neem je beslissingen die niet helemaal zo uitpakken als dat je bedoelde en heb je in 1 beslissing 22 spelers en alles er om heen tegen je, het zei zo. Maar met een tekst als 5e klasse D stinkt, krijg je wel lezers. Het is net als bij al die voetbal praat programma’s waar een persoon de negatieveling speelt om discussie uit te lokken. Negatieve aandacht loont, maar dat is je vrijheid. Met een koptekst als deze kan ik lezen dat er in deze klasse iets gebeurd wat invloed heeft op de rangschikking van deze competitie...maar dat wil niet geloven. Uiteindelijk zie je dat de kwaliteit bepalend is en niet de spelleiding voor de eindrangschikking!!

Marnix Bakker: Scheidsrechters vaak inherent aan het niveau, dit is bekend. Er zijn er echter een aantal bij die ondanks het niveau er moedwillig hun eigen show van willen maken. Misbruik maken van autoriteit noem ik dat. Wij hebben het in Houtigehage meegemaakt. Praat me al helemaal niet van de grensrechters van Houtigehage, de Wȃlden en Westerbroek in het verleden. Deze gasten gooien hun vlag te pas en te onpas omhoog.

 Puurvoetbalonline Beide scheidsrechters waren het op bepaalde punten niet mij eens en dat kan en is ook totaal geen probleem. Luuk noemde mijn idee van een straal rond de woonplaats waar binnen een arbiter geen goed idee omdat er, en ik moet bekennen dat ik dat niet wist, een zogenaamde afzegkalender bestaat. Dat betekent dat een scheidsrechter zelf bepaalt of hij of zij een wedstrijd in de buurt van zijn of haar woonplaats wel wil fluiten. Dus Luuk heeft een punt met zijn opmerking dat een arbiter zelf moet kunnen bepalen of hij zijn objectiviteit denkt te kunnen bewaren. Ook gaf de jonge arbiter aan dat hij liever niet had gezien dat ik zijn naam in het artikel had gebruikt toen ik hem als voorbeeld noemde van iemand die binnen een straal van ongeveer 5 km van zijn woonplaats noemde. Daar zag ik geen kwaad in omdat hij een prima wedstrijd floot maar ik als ik KNVB-functionaris zou zijn geweest hem niet naar dit duel had gestuurd. En dat heeft niets met het functioneren van Luuk te maken maar meer om eventuele vervelende situaties op, en wat tegenwoordig steeds meer gebeurt, op de sociale media en langs de lijn te voorkomen. Maar nogmaals, dat is mijn mening en Luuk zijn kijk op de zaak, ik zie dat juist als een uitdaging, kan ik zeker begrijpen Wat zijn argument wat de aftanden betreft is het inderdaad waar dat een jonge onervaren scheidsrechter nog niet in het bezit is van een rijbewijs en dan veelvuldig in de beurt terecht komt als arbiter. Inderdaad klopt wat Luuk zegt maar aan de andere kant kom ik regelmatig jonge scheidsrechters uit alle delen van de drie Groninger provincies tegen.

Arjen van Ittersum reageerde ook uitgebreid, zo noemde Arjen de negatieve kop een manier om bezoekers te trekken en laat ik duidelijk zijn, een kop is belangrijk boven een artikel maar mag niet de hoofdmoot zijn om bezoekers te scoren. Dat is mijn visie ten minste. Verder passeerde de volgende passage, natuurlijk ben je als persman onafhankelijk, maar ook kan ik mij niet aan de indruk onttrekken als jij bij een bepaalde club super ontvangen word, dat je met een beter gevoel aan je waarnemingen begint. En dat is menselijk, maar ondanks dat ben jij ook objectief. Natuurlijk moet je als persman objectief zijn want de bezoekers van de duels die de verslagen lezen zijn niet blind. In de 4 ½ jaar dat ik voor de OC verslagen schrijf heb ik het een keer meegemaakt dat iemand mij persoonlijk heeft aangesproken op een verslag. De persoon in kwestie was het niet met mij eens en dat kan. We hebben er samen over gesproken en aan het eind van het gesprek hadden we begrip voor elkaars standpunt. Maar hoe en door wie en met wat ik ontvangen wordt, dat maakt mij echt helemaal niets uit in relatie tot mijn verslaggeving van een sportevenement.

Verder ben ik het met Arjen eens dat scheidsrechters beter geïnformeerd zijn dan de spelers en de toeschouwers en persmannen/vrouwen langs de lijn en wellicht dat de KNVB daar misschien op wat voor manier dan ook, meer duidelijk in kan geven naar het grote publiek.

Ook ben ik het met Arjen dat iedereen zijn best doet als scheidsrechter want zo sta ik ook langs de lijn en wat ook altijd mijn insteek is, iedereen doet zijn best. Wat ik echter wel vreemd blijf vinden dat een scheidsrechter bij herhaling weigert om van de Nederlandse taal gebruik te maken. Als scheidsrechter heb je toch ook een voorbeeldfunctie en krijg je ook nog eens een vergoeding voor het fluiten van een voetbalwedstijd. Daar hoort in mijn beleving ook het gebruik maken van de Nederlandse taal bij want ook de bezoekende club verdiend het om met respect behandeld te worden.

Aan het einde geeft Arjen aan dat kwaliteit altijd bepalend is niet de spelleiding voor de rangschikking en daar heeft hij ook zeker een punt. Toch is het frustrerend zoals de Groninger clubs is overkomen en dat is jammer want allen hebben er een nare smaak aan overgehouden en wat niet nodig was geweest. Dus nogmaals de kop van het eerder geschreven artikel over 5D had anders gemoeten en daar bied ik nogmaals mijn excuses voor aan en ik hoop oprecht dat Arjen gelijk krijgt met zijn laatste opmerking en dat ook in 5D van het zondagvoetbal alle ploegen op die plaats staan waar ze gezien hun kwaliteiten horen.