Zondag 5D stinkt aan alle kanten.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zondag was ik namens de Ommelander Courant aanwezig bij de wedstrijd Warffum-Zevenhuizen en daar hoorde ik een opmerkelijk bericht. Elftalleider Kees Maring was naar aanleiding van ongeregeldheden in de wedstrijd Houtigehage-Warffum die op zondag 30 september was gespeeld voor 10 duels geschorst.

naamloos

Een schorsing voor tien duels is een straf waarvan ik denk, die Maring heeft de onpartijdige even alle hoeken van het veld in Houtigehage laten zien en daarna de vloer van de kleedkamers ook nog even met de referee aangedweild. Wat er gebeurde in Houtigehage weet ik niet precies maar vanuit diverse commentaren vanuit de voetbalvereniging Warffum bleek duidelijk dat wat ik mij bij een schorsing van tien duels als delict voorstelde duidelijk niet was voorgevallen.

Ik nam het "verhaal-Maring" voor kennisgeving aan maar werd 's avonds 'verrast’ door een tweetal foto’s en een filmpje uit Eenrum naar aanleiding van gebeurtenissen in de wedstrijd De Wȃlden-Eenrum. De foto’s waren van de eerste afgekeurde goal van Eenrum waarop heel duidelijk te zien was dat het absoluut geen buitenspel kon zijn op het moment van spelen. De scheidsrechter was zeker minimaal dertig meter van de situatie verwijderd maar ging blind af op het advies van zijn assistent van De Wȃlden en keurde de treffer af. Dat kan een keer gebeuren zullen velen zeggen en dat ook zo, foutje bedankt en even Apeldoorn bellen. De tweede afgekeurde goal van Eenrum was op filmbeelden te zien en als je zag wat daar gebeurde kan je maar tot één conclusie komen: de Eenrum-spelers hebben zich voorbeeldig gedragen door de scheidsrechter niet te molesteren. Want hoe haalt een scheidsrechter het in zijn hoofd om een goal af te keuren als er, en dat was duidelijk zichtbaar op de filmbeelden, nog twee verdedigers tussen de Eenrum aanvaller en hun eigen keeper instaan. Het is mij een volslagen raadsel. De vijfde klasse D van het zondagvoetbal is geen klasse waar de pers massaal voor uitrukt want behalve in de Ommelander Courant wordt er weinig aandacht aan de 'kelder’ van het amateurvoetbal besteed. Ik volg deze klasse echter met meer dan normale belangstelling omdat ik clubs zoals Warffum, Eenrum en Usquert soms bezoek of trainers bel voor een belverslag. Een klasse waar iedereen van iedereen kan winnen vertelde Warffum-trainer Marnix Bakker laatst nog en die mening deel ik maar zet er aan de andere kant ook mijn vraagtekens bij.

Enkele weken geleden had ik namelijk een woedende Usquert-trainer Johan de Keijser aan de telefoon die er maar niet over uit gesproken raakte dat de scheidsrechter in het duel Houtigehage-Usquert het verdomde om Nederlands tegen de spelers en begeleiding van Usquert te spreken. Een regelrechte schande is dat natuurlijk en wat ook andere teams hadden meegemaakt in Friesland.

Eenrum bestolen, een Warffum-leider die tien wedstrijden aan zijn broek krijgt (wat teruggedraaid werd overigens tot 3 duels na de mondelinge behandeling op 13 november), en Usquert wat een scheidsrechter treft die alleen maar in het Fries met de Usquerders wil communiceren, geeft wel stof tot nadenken. Maar niet alleen Eenrum, Warffum en Usquert hadden tot nu toe vervelende ervaringen in Friesland, ook de tegenstander van Warffum afgelopen zondag, Zevenhuizen, kwam met een opmerkelijk verhaal. Een van de elftalleiders van De Wilper Boys had dit circus ook al eens meegemaakt en was ook door een alleen maar Fries sprekende arbiter achter de omheining gestuurd omdat hij vroeg of de beste man zijn Fries gebrabbel in het Nederlands wilde herhalen. Nogmaals ik ga niet zeggen dat de Friese arbiters er een zootje van maken maar we moeten wel constateren dat hier een schone taak voor de KNVB is weggelegd is. Regelmatig verbaas ik mij als ik hoor welke afstanden scheidsrechters soms moeten reizen om een wedstrijd te fluiten maar soms denk ik ook wel eens, je bent niet slim bezig KNVB.

 Enkele weken floot scheidsrechter Luuk Korhorn uit Kloosterburen in Leens het duel FC LEO-VVK. De jonge scheidsrechter floot een prima duel maar toch moet je dit als bond niet willen dat een arbiter binnen een straal van nog geen 10 kilometer van de plaats waar het duel gespeeld wordt woont. Een aanwezige voetballiefhebber uit Kloosterburen plaatste de terechte opmerking "Dit slaat nergens op dat Luuk hier fluit want je legt hem een onnodige druk op."

Daar was ik het helemaal mee eens want ook de sociale media slapen niet en kunnen meedogenloos zijn, dat weet ik ondertussen uit eigen ervaring. Een bepaalde straal rond de woonplaatsen van arbiters aanleggen waarbinnen ze geen wedstrijden krijgen zou een prima oplossing zijn denk ik persoonlijk. Want scheidsrechters die regelmatig bij voorzitters over de vloer komen, scheidrechters die alleen maar hun eigen 'landstaal’ praten waar tegenstanders niets van verstaan, en doelpunten die totaal onterecht afgekeurd worden zorgen voor frustraties. Dat kan allemaal voorkomen worden en dat moet de bond gewoon oppakken. Gebeurt dat niet dan wordt het namelijk een optelsom en gaat het vroeg of laat escaleren. Een grote kloppartij, een arbiter die in elkaar getimmerd wordt en meer van die ongein zijn zaken die we met elkaar niet moeten willen. Want reken maar dat de bekende sensatiebladen, en misschien zelfs wel de tv-programma’s die dit weekend GVAV Rapiditas nog plat belden en mailden om toch vooral een programma rond de door Barcelona ontdekte Fode Fofana mochten maken, daar op zullen duiken. Dus KNVB even de routeplanner erbij en het is geregeld want ook de vijfde klasse D in het zondagvoetbal heeft er recht op dat de kampioen op een sportieve wijze de titel in de wacht sleept want zoals het er op dit moment er aan toe gaat in 5D van het zondagvoetbal stinkt het aan alle kanten.