Het ,Sterrenteam' van Henk de Haan (FC Groningen/Veendam)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Aan oud-prof Henk de Haan vroeg ik of hij voor Puurvoetbalonline wilde samenstellen van spelers waar hij mee samen gespeeld had. Henk kwam met een prima team opdraven en waar een speler in stond waar hij maar één keer mee in het veld had gestaan. De namen kon de kortgeleden 50 jaar geworden oud-prof wel geven maar de omschrijving van de spelers werd even lastig want de nog steeds mateloos populaire Henk de Haan was druk want er stond een reis naar Stavanger gepland waar op 17 november het afscheidsduel van Erik Nevland, de oud-voetballer van FC Groningen, gespeeld zal worden. Daarom, besloten’ we dat ik een korte toelichting bij, Henkie’ zijn sterrenteam zou schrijven en dat er binnenkort nog meer over Henk de Haan te lezen zal zijn op Puurvoetbalonline.

 556525 438446342854414 391469692 n

Doel Ruud Hesp: Henk vertelde dat hij op zaterdag 3 november voor de eerste keer met Ruud Hesp samenspeelde in Niekerk, tijdens het benefietduel voor de ernstig zieke Remco. Ruud Hesp begon zijn carrière bij Haarlem en ging daarna naar Fortuna Sittard. Bij de Limburgse club maakte hij een prima periode door en dwong hij een transfer naar Roda JC af. FC Barcelona was de volgende stap omhoog in de carrière van Hesp en hij kwam in totaal drie seizoenen uit voor de Catalaanse topclub. Tegenwoordig is Ruud Hesp keepertrainer bij FC Groningen.

Rechtsback Adri van Tiggelen: Adri van Tiggelen kwam van Sparta naar Groningen en zou van 1983 tot 1986 voor FC Groningen actief zijn. Bij de supporters was, de spijker’ mateloos populair want de harde verdediger ging voorop in de strijd wat door de harde kern in het Oosterpark Stadion erg gewaardeerd werd. Van Tiggelen werd in zijn Groningen-periode international en werd in ’88 Europees Kampioen.

Centrale verdediger Karel Hiddink: Karel is de broer van Guus Hiddink en kwam in 1976 naar Groningen in een jaar dat Wim Beltman toen, in navolging van Go Ahead, een jeugdinternaat startte. Hiddink was samen met o.a. Jan van Dijk en Henk Veldmate een van de jeugdige voetballers die naar Groningen kwam en daar ook uiteindelijk het eerste elftal wist te bereiken.

Centrale verdediger John de Wolf: De Wolf kwam ook over van Sparta Rotterdam en speelde van 1985 tot 1989 voor de Groningers. , Rambo’ was zijn bijnaam want je kon veel van de Rotterdammer zeggen maar benauwd was hij niet. Na zijn Groningen-periode vertrok hij naar Feyenoord waar De Wolf nog steeds zeer populair is onder de supporters.

Linksback Anne Mulder: Anne Mulder was een tegenpool van een type voetballer als De Wolf. Mulder stond bekend om zijn rushes langs de zijlijn en was een echte teamspeler. Anne Mulder debuteerde in 1980 in de eredivisie en enkele maanden geleden zag ik hem nog voetballen in Uithuizermeeden met oud-FC Groningen. Niet meer zo snel als vroeger maar de rushes langs de lijn waren er nog steeds.

Linkermiddenvelder Theo Keukens: Het, dravertje’ werd Theo door sommigen ook wel genoemd en dat was een minachting van zijn kwaliteiten want Keukens kon veel meer dan alleen maar draven. Maar op een middenveld met Ronald en Erwin Koeman was de taakverdeling nu eenmaal zo dat het grootste gedeelte van het loopwerk door Theo Keukens gedaan werd. Verder ook een sympathieke gast die regelmatig even kwam, buurten’ bij Sporthuis Sjoerd van der Baan omdat zijn teamgenoot Jan van Dijk daar werkte.

Mid Mid en rechtermiddenvelder: Laten we Erwin en Ronald Koeman maar in een keer noemen want de twee Koemannen zijn net als vader Martin voor eeuwig aan FC Groningen verbonden doordat er in 2011 een tribune naar het trio is vernoemd. Wie verder niet alles over de carrière van Ronald en Erwin weet kan gerust zeggen dat hij of zij geen voetbalkenner is dus dat hoeft dat hier niet nogmaals geschreven te worden. Wat ik persoonlijk wel leuk vindt is dat de eerste voetbalschoenen van Ronald door mij gestrikt zijn omdat hij die samen met zijn oudere broer en vader bij Sporthuis Sjoerd van der Baan kwam kopen.

Rechtsbuiten Bud Brocken: Bud Brocken kwam over van Birmingham City maar was een echte Tilburger want voordat hij naar Engeland vertrok voetbalde hij voor Willem2. Brocken had een geweldige voorzet in huis en kwam in zijn Groningen-periode vijf keer voor Oranje uit.

Spits Rob MC Donald: De centrumspits zal wat goals gescoord hebben uit een voorzet van Bud Brocken want de Engelsman was een uitstekende spits voor de FC. , Robbie’ was mateloos populair bij het vrouwelijk deel van de supporters en legendarisch was de uitspraak in Groningen, dat MC Donald meer dames kon krijgen dan dat er klinkers in de Herebrug zaten’. Wat daar van waar is maar een tijdje terug was MC Donald samen met Brocken en Keukens te gast in het Tv-programma VI en toen ging het nog wel even over dit onderwerp en was te zien dat Rob dat niet vervelend vond.

Linkerspits Pieter Huistra: Een geweldige carrière heeft Huistra gehad als speler want als je naast voor FC Groningen, FC Twente ook nog eens in vijf seizoenen 125 wedstrijden voor Glasgow Rangers hebt gespeeld ben je geen Koekebakker. Een sierlijke linksbuiten was Pieter, althans zo herinner ik mij de man die nu als trainer nog niet heeft bereikt wat hem als voetballer wel lukte, namelijk de top bereiken.

Wissels: Doelman Sape Hoekstra waar Henk de Haan in zijn Veendam-periode mee samenspeelde en Marcel van Buren, die in zijn periode als verdediger bij Veendam daar in de spits stond van Veendam, Theo ten Caat was een middenvelder met een uitstekende techniek die naast voor Groningen, FC Twente, en het Schotse Aberdeen heeft gevoetbald. Daarnaast had Ten Caat een voor die tijd bijzondere hobby als voetballer en dat was kunstschilderen. De laatste in de rij van Henk zijn Sterrenteam is Ron Jans die eigenlijk ook geen nadere aankondiging behoeft. PEC Zwolle, Roda JC, FC Groningen, Mazda Sport en Veendam waren de clubs waar Jans voetbalde. Nu als trainer even een pas op de plaats maar velen zullen hem zeker nog kennen als een linksbuiten met een geweldig schot, en waarbij ik een 5-5 wedstrijd tegen Ajax in de Meer maar even in herinnering hoef te roepen.