Mijn mening: BNC verdient juist veel waardering

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

BNC dreigt het lachertje van het noordelijk amateurvoetbal te worden en dat is iets wat de Bravery-Nova Zembla Combinatie niet verdiend.

1350279244NDSC08015

Ik heb BNC dit seizoen in Bedum zien spelen waar de ploeg tegen een kansloze 8-0 nederlaag aanliep maar wat volstrekt logisch was. BNC, zo vertelde de begeleiding toen, had de pech dat een groot aantal geroutineerde spelers er deze zomer mee stopten en dat kon niet voldoende opgevangen worden. Aan de leeftijden van de spelers te zien die in Bedum de eer van BNC hoog moesten houden werd duidelijk dat de begeleiders het nog zachtjes uitdrukten. Het grootste gedeelte van het team was niet ouder dan twintig jaar en enkelen waren nog maar net 17 of zelfs nog 16 jaar oud. Een kansloze onderneming werd het in Bedum en als voetballiefhebber en oud-voetballer had ik medelijden met de technische staf en spelers van BNC. Je hoefde namelijk geen kenner te zijn om te zien dat het een loodzwaar seizoen zou worden voor trainer Theo Migelsen en zijn team.

Dat gun je geen club wat BNC overkomen is dat de gevestigde orde bijna tegelijkertijd besluit om te stoppen. Maar in Finsterwolde zijn ze er mooi klaar mee want noem mij een club die het wel leuk vindt om steeds weer op een ruime nederlaag getrakteerd te worden. Geen enkel punt werd er dit seizoen tot nu toe behaald en dat is triest voor iedereen die BNC een warm hart toedraagt want ook BNC kent ze de trouwe supporters en vrijwilligers die hun hele ziel en zaligheid aan een club geven.

Prognoses, wat zijn ze mooi en helemaal als ze ook nog eens bewaarheid worden maar wat voor BNC niet op zal gaan. In Bedum waren de begeleiders erg duidelijk en gaven aan dat het een loodzwaar karwei zou worden om niet te degraderen. Dat klopt helemaal want uit de vierde klasse D van het zondagvoetbal degraderen twee clubs rechtstreeks en BNC staat op dit moment zeven punten achter nummer 12, Tolbert. Dus BNC zal vanaf drie duels meer moeten winnen dan Tolbert om in ieder geval de nacompetitie te bereiken wat nog een hele klus zal worden.

Soms betekent een situatie de doodsteek voor een vereniging want als de resultaten uitblijven, gebeurt het vaak dat de overgebleven spelers er op een gegeven moment geen plezier meer in hebben en de bekende, pijp aan maarten’ geven. Ik hoop echt dat in Finsterwolde de club met die prachtige naam van die ellende verschoond blijft en weer mag bouwen aan een nieuw team. Of dat in de vierde klasse zal zijn is de vraag maar in alle eerlijkheid denk ik dat het beter voor het jonge team is om met deze, doorstart” nog een treetje lager te beginnen. Alles ging namelijk snel in Finsterwolde waar het team zich voor aanvang van het seizoen opeens in de derde klasse terugvond. Een promotie met gevolgen die toen nog niet te voorzien waren maar er indirect voor zorgde dat BNC in een vrije val terecht kwam die zijn weerga niet kende.

Op 1-09-2015 bestaat de Bravery-Nova Zembla Combinatie 75 jaar en dat zal de club groots willen vieren. Dat verdient BNC ook want een vereniging die al bijna 75 jaar bestaat is belangrijk binnen een gemeenschap. Daarom hoop ik dat ze, en ze op Tweenul gelukkig aangaven, het bijltje er niet bij neer gooien en de gifbeker helemaal leeg zullen drinken. Een prijzenswaardige instelling en waarbij Puurvoetbalonline ze heel veel succes wenst.