De vijfde stelling voor het Puurvoetbalonline-panel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De vijfde stelling: ,Dat de profclubs tegenwoordig met een B-garnituur in het bekertoernooi op komen draven, omdat de ' A-spelers rust moeten hebben, is een regelrechte minachting van het publiek dat veel geld voor een kaartje moet neerleggen en daar in de meeste gevallen niets voor terug krijgt.” zorgde er voor dat de achtpanelleden het niet unaniem met elkaar eens waren. Diverse, en duidelijke reacties waarvan Puurvoetbalonline hoopt dat ze reacties uitlokken van de bezoekers.

 

 pvo logo 01

Hans Top Voetballiefhebber: Clubs in het betaald voetbal schieten zichzelf in eigen been door in bekerwedstrijd B-garnituur voetballers op te stellen. Daar komt het publiek niet voor. Voorbeeld: FC Twente. Zij werden er lekker uitgeknikkerd. Als ik die voetbalcoaches hoor lullen, kunnen ze zo de politiek in. Ze zitten altijd verkeerdom op een ezel. De ene week is de competitie belangrijk, de andere week de beker, dan Europees voetbal, je kunt er geen touw aan vastknopen. Je moet altijd je sterkste elftal opstellen, met uitzondering van blessures of schorsingen, dat wil het publiek zien en daar krijgen ze ook voor betaald. Ik ben een beetje klaar met betaald voetbal. Tijdens de bekerwedstrijd Groningen-ADO was het stadion ook lang niet goed gevuld. ADO kwam hier ook om even een stempel te halen. Er zijn maar twee schoten op de goal van Groningen gelost. Het was helemaal niets. Daarnaast is het belachelijk dat de trouwe aanhang met bekerwedstrijden zijn/haar eigen plek moet terugkopen. Dat hoort bij de prijs in te zitten, daarvoor ben je toch trouwe supporter. Daardoor krijg je dus ook dat met dit soort wedstrijden het stadion maar voor twee derde bezet is. Het publiek is niet dom, die zien het toch. Publiek is een graadmeter.

Albert ten Caat trainer bij CVVB: Omdat de profclubs hun spelers meer dan royaal betalen, zijn zij ook degene die bepalen wie er spelen. Als een amateurclub het geluk heeft om in het bekertoernooi tegen een profclub uit te mogen komen en ook nog eens de thuisspelende club is, is dat mooi meegenomen. Nu weet ik eigenlijk niet of dan ook de toegangsprijzen omhoog worden geschroefd, maar indien dat wel gebeurd is dat toch niet de profclub te verwijten die met een B- garnituur het veld opkomt.

Jos Klip voetballer Noordpool Dat de profclubs tegenwoordig met een B-garnituur in het bekertoernooi op komen draven, omdat de ' A-spelers rust moeten hebben, is een regelrechte minachting van het publiek dat veel geld voor een kaartje moet neerleggen en daar in de meeste gevallen niets voor terug krijgt is een stelling waar ik het absoluut mee eens ben. En dan vinden clubs het ook nog raar als supporters zich beginnen te roeren bij mindere prestaties. Laat ik eerst maar eens zeggen dat ik de prijsstijgingen voor tickets al ongehoord hoog vind. Al mijn wedstrijdtickets over de jaren heen hangen aan een prikbord en de tendens is dat er ongeacht welk land er per jaar een stijging is qua entreegeld. En dan daarbij opgeteld zaken als wedstrijdcombi’s, verplichte reizen, als sardientjes in blik behandeld worden en elke supporter is een relschopper. En als je dan eenmaal zit met je evenementenbiertje van €3 en je slappe hamburger krijg je ook nog eens de bank- en tribuneselectie voorgeschoteld. (B-garnituur denk ik aan frituur). Nou is dit natuurlijk ietwat gechargeerd en ik snap ook dat bepaalde spelers uit de A selectie rust krijgen tijdens dit soort bekerwedstrijden maar als supporter voel je je toch bekocht. Ongeacht de uitslag. Dit verklaart natuurlijk ook de matige tribunebezetting tijdens de eerste bekerrondes. Publiek van amateurs uitgezonderd uiteraard. Op die manier snijden clubs zichzelf ook in de vingers. Niet alleen wat betreft supportersbinding maar ook qua inkomsten. Vandaar ook steeds meer spandoeken in de verschillende vakken van menig stadion met de tekst “Against modern football”. Iets waar deze stelling ook onderdeel van is en een leuze welke ik niet méér zou kunnen onderschrijven.

Willem Pettinga trainer v.v. Kloosterburen: De KNVB beker mogen ze wat mij betreft wel mee stoppen, wij hebben in Nederland geen beker cultuur zoals in Engeland of Duitsland. En of je met een A of B garnituur speelt maakt niet veel uit want meestal winnen ze 9 van de 10 keer toch wel van de amateurs en dan ook vaak nog met slecht voetbal. En minachting voor het publiek valt ook wel mee, voor welke speler gaat men in Nederland nog naar het stadion, al onze sterren spelen in het buitenland. Ik stel juist voor om een team uit de eredivisie dat tegen een amateurvereniging loot, te verplichten om met minimaal 6 spelers aan te treden die nog niet in competitieverband gespeeld hebben zodat ook amateurverenigingen meer kans hebben om door te gaan. De clubs die in de race zijn voor plaats 1 en 2 zien het volgens mij als een vervelende onderbreking van de competitie. Dus alle lof voor Mc Laren en De Boer om de STERREN op de bank te laten tegen de amateurs en niet zo laf zijn om ze alsnog in te zetten als het mis dreigt te gaan!

 

Anna de Munck: Van clubs wordt momenteel veel verwacht. Dat trainers bij bekerwedstrijden dan B-spelers inzetten vind ik niet vreemd. De A-spelers hebben de nodige rust nodig. Trainers maken hier geen geheim van en zijn hier vrij in. Daarbij komt nog dat op deze manier de B-spelers ook iets van zichzelf kunnen laten zien. Als mensen dan zelf kiezen om naar deze wedstrijden te gaan en daarna gaan klagen over de prijzen vind ik dat niet reëel. Mensen gaan vrijwillig naar deze wedstrijden toe en zoals bij elke wedstrijd hangt hier een prijskaartje aan.

Marcel Bellinga secretaris COVS Groningen en omstreken: Het is het goed recht van elke coach om die spelers op te stellen die hij wil. Zeker de grotere clubs spelen veel wedstrijden in de competitie, beker, soms nog Europees en vaak hebben de nodige spelers nog interlandverplichtingen. Dat soms een speler rust krijgt snap ik dus wel. Bovendien geeft een coach daarmee andere spelers een kans. Voor de kleine clubs vergroot het overigens vaak de kansen op een stuntje. Het publiek weet inmiddels hoe het wordt gespeeld en kan dan prima de afweging maken of ze voor de zogenoemde B-garnituur geld over hebben. Sommige coaches slaan wel door, zoals MC Laren van Twente. Die nam vorig seizoen Europees voetbal niet serieus en nu het bekertoernooi niet. In beide gevallen werd het prima afgestraft door de tegenstander.

Gerwin Schaaphok secretaris Futsal Winsum: Ik ben het 100% oneens met deze stelling. Wanneer je in een bekertoernooi tegen een "minder" team speelt, is het juist heel erg logisch dat de A-spelers rust krijgen. Clubs als Ajax, Twente en PSV spelen 34 competitiewedstrijden, komen vaak ver in de beker, moeten Europees ver zien te komen en daar zijn spelers die vaak ook nog vele interlandverplichtingen hebben. Hierdoor is het niet meer dan logisch dat jongere jongens/wisselspelers de kans krijgen om zich te bewijzen. Deze jongens zijn vaak ook veel gemotiveerder dan de spelers die vorige week tegenover Balotelli stonden en nu tegen Jelle de Vogel van ONS zouden moeten spelen. Ik denk dat het een hele positieve ontwikkeling is aangezien zo jongere spelers meer aan spelen toekomen en de a-spelers meer energie hebben voor de echte topwedstrijden. Trainers zouden een dief van hun eigen portemonnee zijn als ze het niet deden. De supporters zijn de laatste die mogen klagen aangezien ze maar een kaartje voor een eredivisiewedstrijd moeten kopen als ze Eriksen in het echt willen zien spelen i.p.v. voor een bekerduel waarbij ze kunnen weten dat dit gebeurt. Bovendien hebben ze ook nog meer kans om te winnen wanneer de A-spelers er niet bij zijn. De supporters die hierover klagen zijn vaak dezelfde supporters die lopen te klagen als Ajax/PSV/Twente weer eens verliezen in Europa, wat dan wel eens het gevolg zou kunnen zijn van het feit dat bepaalde spelers niet kunnen spelen door blessures/vermoeidheid opgelopen in dit soort wedstrijden.

Menco Swieringa voetballiefhebber: Zeker voor een amateurclub is het natuurlijk jammer als een BVO met slechts een gedeelte van de normale hoofdmacht aantreedt. Het zijn natuurlijk afwegingen die gemaakt worden en zeker als het kwaliteitsverschil vooraf aan de wedstrijd heel duidelijk is kan er gekozen worden om spelers rust te geven maar om nu te zeggen dat ze het in Nederland zo druk hebben, dat valt ook wel mee, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Engeland Maar aan de andere kant is het natuurlijk leuk voor de supporters als hun team het wat langer bij kan benen in de wedstrijd. En de mensen zullen toch wel genieten van de hele entourage rondom een dergelijke partij. De afgelopen week is echter ook weer duidelijk geworden dat de zogenaamde topclubs het in de loop van de wedstrijd tegen amateurclubs toch wel afmaken al moeten er soms tijdens de ontmoeting nog wat vaste waarden aan te pas komen om het verschil te maken. In het verlengde daarvan is het dan wel weer mooi dat een ploeg als FC Den Bosch zich ten kost van FC Twente plaatst voor de volgende ronde. De Tukkers gaven toch een aantal spelers rust en dat brak de trainer op, grappig was nog wel dat MC Claren bij 1-0 een verdediger inbracht (Douglas), het vervolgens 1-1 werd en toen niets meer aan hem had want hij moest immers op zoek naar de overwinning.en dan moet je handige spelers hebben. En het verschijnsel van B-teams opstellen zie je natuurlijk ook in het Europa League toernooi waar bijvoorbeeld Napoli er in de poule op gokt om de thuiswedstrijden "even" te winnen met het A-team en uit maar wat doet om zo de knockout fase te bereiken en het laat zich raden wat de toeschouwers daar moeten betalen voor een kaartje. En mocht er dan de dreiging zijn van uitschakeling dat zal men ook op vreemde bodem nog wel een keer iets beter voor de dag willen komen.