Mijn mening: Ik ben het niet met Johan Derksen eens.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Donderdag 8 november stonden er wedstrijden voor FC Twente en PSV op het programma en de voorbeschouwing voor dat spektakel begon om 18.00 uur en in de studio waren aanwezig, Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee. Een voorbeschouwing die, in tegenstelling tot het programma VI van de laatste tijd, leuk was om te zien. Een duidelijke voorbeschouwing op de wedstrijden en geen geschreeuw van, Hansie Hansie’ Kraay jr. er tussendoor zorgde ervoor dat ik bleef kijken.

1350279244NDSC08015

Maar niet alleen ging het over de aanstaande voetbalavond die volgens Genee weleens lang kon gaan duren want opeens viel de opmerking dat een 10 jarige jeugdspeler van GVAV Rapiditas op stage was bij het grote Barcelona. Johan Derksen had daar uiteraard een mening over want de hoofdredacteur van VI snapte niet wat de vader van Fode Fofana, want daar ging het om, bezielde om zijn zoon dat aan te doen. Ik was verbaasd over de opmerking van Derksen en ben het ook niet met hem eens. Want dat is namelijk de werkwijze van FC Barcelona, een speler al op jonge leeftijd aan de club laten proeven en om zelf te kijken of het werkelijk dat talent is wat door het scoutingsapparaat in kaart is gebracht.

Van der Gijp haakte daar vervolgens op in om te melden dat er een jeugdspeler uit Utrecht was die in de belangstelling van Chelsea stond. De Londense wilde het talent graag contracteren maar waarbij de ouders aangaven dat ze nog twee voetballende zoons hadden zodat Chelsea besloot om ze alle drie voor in totaal drie miljoen euro op te halen. Een waanzinnig bedrag uiteraard maar voor de steenrijke Engelse club totaal geen probleem.

Het zal je als ouders maar gebeuren dat dergelijke grootmachten belangstelling hebben voor je talentvolle zoon en daar diep voor in de buidel willen tasten. Dan is er toch bijna geen weg meer terug en wat Derksen terecht opmerkte, er dan bedragen genoemd worden waardoor je als ouders met een modaal inkomen opeens in een andere wereld terechtkomt. Maar laten we eerlijk zijn, wie zou niet op het aanbod van FC Barcelona ingaan want het is ook nog eens precies zoals Vesna Veltrop in haar interview zei, als Ajax komt dan twijfel je geen seconde en wat ook de familie Fofana het geval zijn geweest toen FC Barcelona zich meldde.

Wie als jonge voetballer nooit gedoomd heeft dat hij zou schitteren in volle stadions liegt dat het gedrukt staat want daar hebben we allemaal op gehoopt. Al snel kwamen de meesten tot de conclusie dat ze daar niet voor in de wieg gelegd waren maar de dromen waren mooi. Fode krijgt nu de kans die velen graag zouden willen en wie weet zit er een fantastische carrière aan te komen voor het tien jarig talent.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die zeggen, waar gaat dit over en wat moet Barcelona met een Gronings talentje want in Spanje loopt toch talent genoeg rond. Maar wat ik al eerder zei, Barcelona doet niet anders want op die manier werd ook Lionel Messi ook naar Barcelona gehaald. Ik haast mij om te zeggen dat Fode Fofana niet de Messi is maar het geeft wel aan wat de werkwijze van de Spaanse topclub is en die door steeds meer clubs wordt overgenomen. Steeds vroeger wordt er aan talentvolle spelers getrokken door de Europese grootmachten die werkelijk niets meer aan het toeval overlaten. In een wereld waar de Oliesjeiks en steenrijke Russen de dienst uitmaken wordt niet meer op een miljoentje gekeken want vergeleken met de Arabieren en Russen was oom Dagobert Duck maar een arme kerkrat. Dat is de toekomst van het betaald voetbal denk ik persoonlijk en wie is Johan Derksen dan om dat veroordelen denk ik dan. Ik zou zeggen, ga er gewoon voor en zie maar wat er gebeurd want om het, gedrag’ van de familie Fofana op voorhand te veroordelen gaat mij te ver.