Het Sterrenteam van Hans Bolt (v.v.Kloosterburen)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Enkele weken geleden vroeg ik aan Hans Bolt of hij een Sterrenteam wilde samenstellen van spelers waar hij mee in het eerste elftal van Kloosterburen had gespeeld. Voor aanvang van het duel Kloosterburen-Bedum werd mij een briefje in de handen gedrukt met de mededeling, je weet hier vast wel wat van te maken. Er stonden dertien namen op en meer ook niet. De grijns op zijn gezicht sprak boekdelen en ik, aanvaardde’ de opdracht van de al jarenlang als elftalleider actief zijnde Hans met plezier en daarom volgt hier zijn Sterrenteam door de ogen van….

 

1352370552NDSC08334

 Hans Bolt   Foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Doel: Eddy Tammens: Eddy kwam ongeveer halverwege het seizoen ’88-’89 van FC LEO naar Kloosterburen omdat de doelman het even niet kon vinden met de voetbalvereniging uit Leens. Het frappante was dat Eddy mijn opvolger werd in het doel van Kloosterburen maar eerlijk is eerlijk ik voldeed niet als doelman vond toenmalig trainer Peter Pannekoek en daar was ik het ook wel mee eens. Op een slimme manier werd Eddy toen uit Leens, opgehaald’ en die vervolgens nog een redelijk aantal jaren bij Kloosterburen onder de lat heeft gestaan.

Rechtsback: Jacob Heinstra: Jacob Heinstra was een rechtsback die je drie keer tegen kwam als tegenstander en als het nodig was ook een vierde keer geen probleem. Een karaktervoetballer want Jacob was geen man van de pass over dertig meter of de flitsende schaarbeweging maar moest het van zijn instelling. Een instelling die hem later in zijn privéleven ook goed van pas kwam toen hij ernstig ziek werd maar ook die vijand kwam hem vier keer tegen maar kwam Jacob als winnaar uit de bus.

Centraleverdediger: Jaap van Dijk: Jaap kwam op een gegeven moment over van Zeester dat er in die periode voor koos om het prestatievoetbal richting de zaterdag te verplaatsen. Jaap was op de zaterdag echter druk met andere dingen zodat Kloosterburen een logische keuze voor de man uit Vierhuizen was. Jaap, zo vertelde hij mij later, heeft een prachtige tijd gehad in Kloosterburen waar hij ook nog enkele jaren aanvoerder is geweest en door zijn inzet en wedstrijdmentaliteit ook zeer geliefd bij de supporters was.

Centraleverdediger: Jos Korhorn: Jos had de kwaliteiten in zich om na de helaas overleden Gerard Ernens de tweede voetballer uit Kloosterburen te worden die het betaalde voetbal zou kunnen bereiken. De centrale verdediger had alle technische kwaliteiten in huis om dat te bereiken maar Jos had gewoon niet de, drive’ om daar vol voor te gaan en vond het voetballen met zijn vrienden in Kloosterburen meer dan voldoende.

Linksback Arjan van der Klei: Arjan van der Klei is de enige speler uit het sterrenteam van Hans die nog in het eerste elftal speelt en staat hier als linksback opgesteld. Dat kan want, Klei’ is een speler die je overal kon opstellen als trainer. Gezegend met een geweldige traptechniek heeft hij menig doelman kansloos weten te maken als een van zijn vrije trappen op fraaie wijze in de bovenhoek werden gekruld.

Rechtermiddenvelder Chris Ossentjuk: Jos Korhorn had een enorme pegel in zijn voeten maar zijn latere zwager Chris deed daar zeker niet voor onder. Een echte middenvelder met een uitstekende techniek die liever het balletje het werk liet doen dan zelf de kilometers maken is het beeld dat ik mij nog goed van Chris weet te herinneren.

Mid-Mid: Klaas Pettinga Klaas was een man van ruwe bolster blanke pit. Een winnaar die een hekel had aan spelers die het spelletje niet snapten en waar er in zijn ogen veel van waren. Dan waren de scheldkanonnades niet van de lucht als hij weer eens niet werd begrepen door een van zijn teamgenoten. Toch een redelijk aantal jaren in Kloosterburen gespeeld nadat hij eerst enkele jaren voor Zeester had gevoetbald.

Linkermiddenvelder Wim Vos: Over Wim kunnen we alleen wel een boek schrijven want naast dat een geweldige voetballer was Wim ook een speler die tegenstanders constant liep te treiteren om ze op die manier uit hun spel te halen. Een winnaar die regelmatig de grens van het toelaatbare overschreed is wel een typering die bij deze geweldige linkspoot past en die ook nog even bij Veendam in de jeugd aan het betaalde voetbal heeft mogen ruiken.

Rechtsbuiten Ronald Loonstra: Als ik mij niet vergis is Ronald een volle neef van Hans Bolt en was een, zoals ik mij he herinner, flegmatieke voetballer. Eentje van het wordt alles of niets vandaag. Dat past wel een beetje bij buitenspelers vind ik en Ronald voldeed prima aan dat beeld.

Spits Ron Bolt: Dat zijn broer in het Sterrenteam zou staan verbaasde mij niet want Ron is topscoorder allertijden van de v.v. Kloosterburen en zal dat ook voor eeuwig blijven. Een spits die werkelijk een neus voor de goal had maar de supporters, trainers en teamgenoten vaak tot wanhoop dreef. Want waar Ron een kans zag schoot hij ook op doel en wat natuurlijk niet altijd raak was. Maar even later prikte de Schalke-fan(Klaus Fischer was zijn voorbeeld) er weer een in en was alles weer vergeten en vergeven.

Linkerspits Hans Bolt: Hans stelde zich in zijn sterrenteam als linksbuiten op terwijl ik toch bijna zeker weet dat hij als rechtsbuiten ook aardig uit de voeten kon. Maar eigenlijk is dat Hans ten voeten uit, want hij was een echte teamspeler. Een aardige voorzet had hij ook in huis waardoor er redelijk wat co-producties van de beide, Boltjes’ tot een goal werden gepromoveerd. Een gouden kracht voor het team en wat hij nog steeds is want nadat knieproblemen een einde maakten aan zijn carrière werd hij elftalleider en wat hij tot aan de dag van vandaag nog steeds is.

Reserves: Richard Bolt: Een rots in de branding is een term die bij Richard past want de verdediger heeft jarenlang deel uitgemaakt van het eerste team en speelde vaak als voorstopper. Nu speelt hij samen met onder andere Ron Bolt in het derde elftal waar ook Eise Halsema enkele jaren geleden weer is begonnen te voetballen. Bikkelharde verdediger die voor niets of niemand aan de kant ging is het beeld wat ik van Eise heb en dat zal nu in het derde elftal niet anders zijn, maar als teamgenoot een prima iemand om er bij te hebben.

Trainer Peter Pannekoek: Trainers blijven redelijk bij Kloosterburen actief maar ik weet eerlijk gezegd niet of dat bij Peter ook het geval was. Ik heb nog even onder hem getraind in mijn eerste jaar bij Kloosterburen maar ook daar kan ik mij niet veel van herinneren. Maar gezien Hans zijn keuze zal dat wel zo zijn en zal de oudste van de broertjes Bolt er ongetwijfeld goede herinneringen aan hebben.

Dat was in vogelvlucht het sterrenteam van Hans Bolt zoals ik mij de spelers uit die periode nog kan herinneringen. In die jaren stond ik namelijk regelmatig langs de lijn in gezelschap van eerst Krista en later ook Saskia in de kinderwagen zodat die al op jonge leeftijd meekregen dat hun vader besmet was met het voetbal-virus.