Mijn mening: Wat een circus rond Oranje Nassau!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het was deze week weer circus in Voetballand Wonderland en het hoofdnummer in de piste was deze keer het eerste team van Oranje Nassau.

1348729294NDSC08015

‘Diverse verslagen circuleerden rond op www.tweenul.nl, een vrijwilliger die er na veertig jaar niet meer komt, een voorzitter en spelersgroep die boos zijn omdat Roel Muskee in hun ogen kut-verslagen schrijft over het eerste elftal zijn nog maar enkele voorbeelden. Ik heb mij er deze week kostelijk mee vermaakt met deze, bijna, gênante vertoning op Tweenul. Ik ben echter ook heel eerlijk, het gaat weer eens helemaal nergens over. In de epistels van Muskee las ik het woord mooiweervoetballers. En in het artikel van de vrijwilliger die niet meer bij ON komt las ik dat er geen team staat bij de zaterdag eerste klasser. Ik vind het allemaal prima maar dat is toch bij veel meer verenigingen zo waar spelers maar komen en gaan na ieder seizoen. Daar kweek je in geen honderd jaar een stukje teamgeest mee want die mannen hebben vaak maar een belang en dat is eigen belang. Velen zijn nu al aan het rondkijken waar ze misschien een paar grijpstuivers meer kunnen verdienen en dan is het verkassen met die hap. Nu weet ik niet of dat bij ON ook zo is maar als je de verhalen op de noordelijke voetbalvelden moet geloven zou je bijna denken van wel. Maar als je alles zou moeten geloven zou dat ook betekenen dat er vorig jaar een speler in Godlinze voor 350 euro in de maand liep te ballen. Vaak zijn deze onzin verhalen en liegt dat type voetballer zichzelf een paar honderd euro in zijn portemonnee. Boter op je hoofd hebben en maar dik doen schijnt een hype te zijn die niet alleen in het betaalde maar ook in het amateurvoetbal schijnt voor te komen. Mijn ding is dat niet maar er zijn er inderdaad die daar een handje van hebben . Overal in Nederland schijnt het wat minder te gaan maar bij sommige clubs groeien de bomen tot aan de hemel en wordt er ieder jaar weer een karrenvracht aan nieuwe spelers aangerukt. Die zorgen er vaak voor dat de supporters de ‘platte kar’ al opgetuigd klaar hebben staan als het seizoen nog moet beginnen maar dat maakt niet uit want euforie is dan het toverwoord.

ON werd door velen getipt als de gedoodverfde titelkandidaat in de eerste klasse maar dat valt op dit moment een beetje tegen in een klasse waar volgens Aaldrik Stadens niet veel kwaliteit in rondloopt. Ik weet niet waar de beste man dan zijn wedstrijden bekijkt want als het in de eerste klasse al dramatisch is wat moet de rest van het amateurvoetbal zijn. Een minachting van clubs als Trynwalden en Balk door iemand die al veertig jaar in het amateurvoetbal actief is geeft ook wel iets aan vind ik persoonlijk. En dat is dat je het dan zelf ook een beetje hoog in je bol hebt en misschien wel ‘verwend’ bent door de prestaties van het vroegere ON. Een ON dat nooit meer terug komt zoals het was en wat komt doordat clubbestuurders en supporters niet kunnen en willen begrijpen dat de tijden anders zijn geworden. De gedrevenheid van spelers van toen afgezet tegen de tegenwoordige mentaliteit is niet te vergelijken. Waar vroeger vakanties in een voetbalseizoen niet voorkwamen is dat tegenwoordig een heel normaal gegeven. Spelers gaan gewoon, want in veel gevallen is het de partner die dat bepaald zoals ook regelmatig gebeurt met betrekking tot ‘spannende’ familiebijeenkomsten. Dat is een gegeven waar de oude garde bij een club aan zal moeten wennen en wat overigens ook geldt voor de trainers.

Maar om er zoveel heisa over te maken dat ON gewoon geklopt werd door VIBOA, dat zoals het een koploper nu eenmaal vaker gebeurd, de winnende goal er vlak voor tijd inschopte gaat mij te ver, of ook weer niet. Want wat maakt het uit binnen voetballand wonderland waar de waan van de dag alleenheerser is en het maar enkele clubs, en iedereen mag zelf invullen wie dat zijn, gegeven is dat het er een organisatie heeft staan waar de F6 even belangrijk is als het 1e team.