Mijn mening: Ik ben het niet eens met de verslagen van Kloosterburen en Bedum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zondag was ik namens de Ommelander Courant aanwezig bij de wedstrijd Kloosterburen-Bedum. Een wedstrijd met een verhaal want er vielen een karrenvracht aan gele en twee rode kaarten en er werden drie strafschoppen gegeven .

1348729294NDSC08015

Een bijzondere wedstrijd dus voor de toeschouwers, spelers, trainers en ook de schrijvende pers. Ik had het namelijk nog niet eerder meegemaakt zoveel kaarten in een duel. Via mijn mailbox werd ik er op geattendeerd dat er op www.voetbalnoord.nl een verslag, geschreven door Bedum, te lezen was en mij werd aangeraden om dit epistel even te lezen. Ik heb het inderdaad gelezen en kon mij niet aan de indruk onttrekken, ik was helemaal niet bij Kloosterburen-Bedum geweest. Waar ik dan wel zondagmiddag geweest ben zal voor altijd een raadsel zijn want in mijn beleving stond ik toch langs de lijn op Sportpark Westerklooster.

In het verslag werd redelijk wat geageerd tegen het groot aantal gele kaarten die door scheidsrechter Schram waren gegeven en die ik, en met mij meer voetbalkenners, absoluut gerechtvaardigd vonden. Een scheidsrechter die een consequente lijn hanteert is namelijk een prima zaak en dat was datgene wat dhr. Schram deed. Bal wegschoppen.. geel, commentaar leveren .. geel kortom duidelijk. Als je als speler ziet dat een arbiter consequent is moet je daar je plan uit trekken en niet denken van, dat overkomt mij niet. William de Lange van de thuisploeg en Chris van der Tuuk van de gasten waren in dit geval helemaal de slimste van de klas want twee keer een bijna identieke overtreding maken is niet handig en leverde beide mannen dan ook twee een gele is een rode kaart op. In het verslag van Bedum en ook in die van Kloosterburen trouwens werd beschuldigend richting arbiter Schram gewezen en ik ben heel eerlijk, dat is de grootste onzin die er bestaat. Zelfkritiek is namelijk wat heel veel voetballers niet hebben weet ik uit ervaring want zelf maakte ik het ook mee dat ik zelf vond dat ik wel aardig gespeeld had waar mijn trouwste fan bij thuiskomst echter duidelijk anders over dacht.

Maar in beide verslagen werd naar de scheidsrechter gewezen en dat is iets wat duidelijk niet de waarheid is maar wat overigens ergens ook nog weer wel te begrijpen valt. De spelers van Bedum en Kloosterburen troffen namelijk een arbiter die nu eens niet marchandeerde en wat ze vaak wel tegenkomen. Want waar de ene arbiter een strafschop+ een rode kaart geeft bij een handsbal in het strafschopgebied blijft het bij de andere alleen maar bij een penalty. Dit is een voorbeeld die ik per seizoen een paar keer tegenkom en wat vaak tot verwarring leidt. Dhr. Schram gaf in Kloosterburen echter totaal geen aanleiding richting iets wat maar een beetje op marchanderen leek en floot een prima wedstrijd. Een gebrek aan, voetbalgogme’ noemde ik de oorzaak van het hoge aantal gele kaarten in mijn verslag en die mening ben ik nog steeds toegedaan. Want als de spelers een beetje beter opgelet hadden in de wedstrijd dan waren er naar alle waarschijnlijkheid minder kaarten gevallen en was er ook niet met een absoluut onterecht beschuldigend vingertje gewezen naar een scheidrechter die een in alle opzichten prima wedstrijd floot.