Klokje Rond in Bedum: In alle opzichten een succes.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Tegenwoordig staat de herfstvakantie voor veel jonge voetballers en voetbalsters in het teken van voetbalactiviteiten. Want op diverse sportcomplexen in de provincie Groningen en elders in het land worden er steeds vaker voetbaldagen georganiseerd.

1351270900N20121024195551 29f179d6 me

 Volop activiteit in Bedum tijdens Klokje Rond.   Foto: Duut Knol

Een van de complexen waar de jeugd werd bezig gehouden was het sportcomplex in Bedum waar het in Bedum en omstreken ‘wereldberoemde’ Klokje Rond werd georganiseerd. Was dit tot aan 2010 nog een activiteit die voor de onderbouw van CVVB werd georganiseerd in 2011 werd ook de voetbalvereniging Bedum bij dit spektakel betrokken. Dit werd een daverend succes en nu de beide verenigingen onder de noemer SJO Bedum een gezamenlijke jeugdopleiding zijn gestart was het vanzelfsprekend dat een groot aantal deelnemers op woensdag 24 oktober te verwachten zou zijn. De voorinschrijving gaf al aan dat het storm zou lopen bij de editie 2012 van Klokje Rond, wat staat voor voetbal activiteiten die van 9 uur s ’morgens tot 21.00 s’ avonds duren. En de voorspelling kwam uit want maar liefst 120 deelnemers konden er rond 9.00 uur door de technisch coördinator onderbouw van SJO Bedum, Jan ten Caat, welkom geheten worden op het sportcomplex aan de Sportlaan.

Een mooie dag beloofde het te worden qua weersverwachting en dat gevoegd bij het enthousiasme van de deelnemers en vrijwilligers maakte het al snel duidelijk dat het een geslaagd evenement zou worden. Vier tegen vier, voetbaltennis, vijf tegen vijf van alles werd er gespeeld toen ik even na negen uur op het sportpark in Bedum arriveerde. Na het gebruikelijke bakje koffie en een eerste rondje met Jan over het complex viel direct op dat er een groot aantal vrijwilligers actief waren op de velden in Bedum. Een opvallend aspect vond Jan ten Caat dat overigens niet. ‘Klokje Rond was binnen CVVB al een begrip maar is sinds vorig jaar ook razendsnel binnen de voetbalvereniging Bedum ingeburgerd en vandaar dat hier vandaag 120 deelnemers en een groot aantal vrijwilligers rondlopen.”

'Meneer"

Na zijn uitleg ging Jan verder met zijn coördinerende taken en besloot ik mijn aandacht te verplaatsen naar het trainingsveld waar het voetbaltennis-toernooi zich afspeelde. Prachtige rally’s, en technische hoogstandjes waren daar te zien en er werd door de teams vol overgave gestreden waarbij ieder punt werd begroet met een gejuich alsof het een beslissende goal in de Champions League Finale betrof. Opeens werd ik echter aangesproken door een jonge voetballer die vroeg of ik die ‘meneer’ van Puurvoetbalonline was. Ik moest lachen terwijl ik de vraag van zo bleek al snel, Yannick Fokkens, met ja beantwoordde en we raakten aan de praat. Yanick vertelde dat hij op dit moment in de D2 van SJO Bedum voetbalde en dat het E1 team van vorig seizoen, toen het nog Bedum E1 was, niet meer samenspeelde. De jonge voetballer vond dat wel jammer wat hij ook vond van de positie die hij nu in SJO Bedum D2 innam. ‘Ik ben nu rechtsback maar ik ben liever Afellay vertelde hij in alle eerlijkheid en ik moet zeggen, ik genoot van zijn oprechtheid. Gewoon tegen een ‘meneer’ van Puurvoetbalonline zeggen wat je van iets vindt deed mij eens te meer beseffen dat een spontaan gesprek op een trainingsveld in Bedum met een jeugdige voetballer de krenten in de pap zijn. Een pupil die je gewoon aanspreekt om even zijn verhaal te vertellen maakte mijn bezoek aan Bedum tot iets moois. Het gesprek ging echter verder want zo vertelde Yannick, we verliezen wel veel want ik denk dat we een beetje te zwaar zijn ingedeeld.’ Ik kon hem vanuit mijn eigen ervaring als speler vertellen dat ik zoiets ook weleens had meegemaakt en dat je daar ook het nodige van leerde. Zo liepen we verder het veld op en kwam Yanick toch nog weer even terug op Afellay. ‘Toch hoop ik dat ik ook weer een keer Afellay mag zijn want dat is mijn wel mijn favoriete positie.”

Prachtige editie

Een geweldig moment in Bedum werd mijn ontmoeting met Yanick terwijl ondertussen in de bestuurskamer al het nodige rekenwerk werd gedaan om de juiste scores van iedereen te noteren op de certificaten die aan het einde van de dag werden uitgereikt. Jan was ondertussen aan zijn zoveelste ronde langs de diverse onderdelen begonnen en duidelijk was al snel dat alles vlekkeloos verliep in Bedum waar het ondertussen richting het middaguur ging.

Van te voren had ik aangegeven dat een dagje Bedum qua planning een lastig verhaal zou worden want elders in de provincie waren er ook nog activiteiten die een bezoekje waard waren. Zo vertrok ik uit Bedum terwijl in de bestuurskamer de indelingen voor het Champions League-toernooi en het later op de dag te spelen manager-spel al klaar lagen voor de 120 voetballers en voetbalsters van SJO Bedum die dankzij de hulp van de vele vrijwilligers weer een prachtige editie van ‘Klokje Rond’ mochten beleven.

1351271049N20121024213716 e1cd37e8 me

 Klokje Rond weer een groot succes  Foto: Duut Knol