De vierde stelling van Puurvoetbalonline .

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De vierde stelling voor het achtkoppige panel van Puurvoetbalonline had betrekking op het selecteren van FC Twente-speler Douglas voor Oranje. De tot Nederlander genaturaliseerde FC Twente-speler Douglas werd onlangs geselecteerd voor Oranje. Dat is een slechte zaak voor het Nederlandse Voetbal.

pvo logo 01

Hans Top: Dat is een hele slechte zaak, maar dat geldt ook als het andersom zou zijn: dat Van Persie voor Engeland zou uitkomen. Ik vind dit zo’n flauwekul. Als het wel zou doorgaan, dan spelen ze voor Nederland en hun hart ligt in Brazilië. Ik moet het even afwachten of hij het volkslied ook uit volle borst meezingt, zelf denk ik van niet. Zelf hou ik hier niet van. Geboren in Brazilië dan speel je voor je eigen land. Niet goed genoeg: pech gehad, zo werkt het nou eenmaal. Over Kalou hebben ze ook heel lang zitten emmeren, die ging uiteindelijk ook voor zijn eigen vaderland voetballen. Zo hoort het toch ook.

Willem Pettinga: Hoezo slechte zaak voor het Nederlandse voetbal, hij is Nederlander met alle rechten en plichten dus kan hij ook spelen voor ons Nationale team. Of hij ook een meerwaarde heeft is weer een andere discussie, uit een poll van de Telegraaf blijkt dat er grote verdeeldheid is binnen voetballend Nederland over de selectie van Douglas, maar dat komt ongetwijfeld ook door het grote aantal PVV stemmers die abonnee zijn van de wakkerste krant van Nederland, die zijn per definitie tegen alles wat van ver komt en anders is. We vinden het toch ook prima dat Maxima in ons Koningshuis zit, of is dat misschien ook een schande voor ons Koningshuis? (en gelukkig zit ze niet op voetbal). Sommige mensen hebben last van verregaande nationalistische gevoelens, vandaar deze in mijn ogen volstrekt overbodige discussie in bekrompen Nederland-Voetballand.

Gerwin Schaaphok: Wanneer het gaat om het naturaliseren van een speler om voor een bepaald land te spelen zijn er grof gezegd twee soorten situaties. Er zijn spelers die minimaal een aantal jaren in Nederland wonen, wellicht een Nederlandse vriendin hebben en zich langzaamaan aangepast hebben aan het land en wettelijk gezien gewoon Nederlander zijn. Ze spreken de taal en voelen zich hier thuis. Verder zijn er ook ontwikkelingen gaande (zoals nu in Qatar) waarbij jonge talentvolle spelers uit bijv. Brazilië op jonge leeftijd veel geld wordt geboden om naar een land te komen en om op het WK 2022 te gaan schitteren. Aangezien Qatar slechts 700.000 inwoners heeft, voetbal niet sport nr. 1 is en ze wel veel geld hebben, zien ze dit als enige optie om niet een modderfiguur te slaan in 2022. Douglas valt natuurlijk in de eerste categorie en daarom vind ik het prima dat hij voor het Nederlands elftal zou willen uitkomen. Blijkbaar is zijn liefde voor Brazilië wat afgenomen en wanneer hij het een eer vindt om in oranje te spelen vind ik het prima omdat het Nederlands elftal er alleen maar op vooruit kan gaan wanneer er extra spelers beschikbaar zijn. Wanneer spelers kiezen voor een land voor redenen als geld of omdat ze meer kans maken op een grote prijs, dan gaat er iets niet goed en dan zou eigenlijk de FIFA in moeten grijpen. Dit zal helaas niet gebeuren aangezien de FIFA ook al hun beslissingen baseert op geld. Ik ben geen fan van het Wilhelmus, dus ik zal niet zeggen dat ze deze mee hoeven te zingen, maar het lijkt me niet meer dan normaal dat een speler trots is om voor een land uit te komen en hier ook genoeg binding mee heeft. Wanneer dit het geval is, lijkt dit me een goede zaak.

Anna de Munck: Wanneer iemand tot Nederlander genaturaliseerd is, betekent dit dat deze persoon aan de eisen voldoet om Nederlander te mogen zijn. Als ik het goed begrepen heb dan speelt Douglas al vijf seizoenen bij FC Twente en is hij geslaagd voor het inburgeringsexamen. Voor mij is iemand dan ook Nederlander. In mijn ogen is het dan ook geen slechte zaak dat hij geselecteerd is voor het Nederlands elftal. Het zou vreemd zijn wanneer iemand de Nederlandse nationaliteit heeft (welke je niet zomaar krijgt) en in alles als Nederlander wordt behandeld maar dan niet voor het Nederlands elftal uit mag komen.

Jos Klip(voetballer Noordpool): Dit is een incident en geen nieuwe trend of ontwikkeling. Als elk geval apart beoordeeld wordt hoef je dit niet als een blokkade te zien voor Nederlandse (jeugd)spelers. Iedereen weet ook om welke spelers het gaat. Kalou kwam eerst ter sprake en nu is Douglas dan wel genaturaliseerd. Zolang het een meerwaarde is heb ik daar geen problemen mee. Mocht de immigratiedienst nou overspoeld worden met dit soort zaken zou je wel een beleid moet maken. Nu is er wel het aspect van een mogelijke grote transfer naar bv Engeland. Een speler met een Nederlands paspoort is qua salaris aantrekkelijker dan een niet EU-speler. Het is natuurlijk moeilijk te peilen of iemand dit als beweegredenen heeft bij naturalisatie. Dat blijft een schimmig gebied. Samenvattend kan ik zeggen dat enkele gevallen die als speler een meerwaarde hebben, aantal jaren in Nederland wonen, de taal machtig zijn en de juiste mentaliteit/instelling bezitten dit gewoon moet kunnen.

Albert ten Caat(voetbaltrainer): Douglas is een van de vele mensen die besluiten om Nederlander te worden. Dat hij nu toevallig goed kan voetballen en in aanmerking komt voor het Nederlands elftal is een aangename bijkomstigheid. Volgens mij hebben we veel voetballers met een dubbele nationaliteit die in principe in aanmerking komen voor een selectie in een van onze nationale teams. Het enige verschil is dat Douglas bewust heeft gekozen om Nederlander te worden. Dat er nu wordt beweerd dat dit de doorstroming van "onze eigen" Hollandse talenten blokkeert vind ik onzin. Als deze talenten laten zien dat ze daadwerkelijk beter zijn dan Douglas verdienen ze vanzelf een plaats in Nederlands elftal. Dat is nog altijd beter dan dat je wordt geselecteerd bij gebrek aan beter...

Marcel Bellinga(secretaris COVS Groningen): Het voelt oneigenlijk als iemand die eigenlijk Braziliaans is en zich volgens mij ook Braziliaan voelt, voor het Nederlands elftal zou spelen. Zeker gelet op het feit dat hij alleen door deze naturalisatie naar bijvoorbeeld een club in Engeland zou kunnen. Tegelijk moeten we ook niet al te rooms doen, want het is niet iets van vandaag. Er zijn tientallen sporters die hem zijn voorgegaan. Ook in Nederland. En hij heeft de procedure doorstaan, de inburgeringstest afgelegd en is bovendien getrouwd met een Nederlandse. Ik vind het dus wel anders dan sommige oliestaten die Afrikaanse atleten 'kochten' om zo maar Olympische medailles te halen. Komt bij dat die voor Oranje een versterking zou kunnen zijn. Kortom, je moet hem behandelen als alle andere mensen die uit het buitenland die Nederlander worden en dan zie ik eigenlijk geen bezwaar. Ik vind het dan ook geen slechte zaak voor het Nederlandse voetbal.

Menko Swieringa(voetballiefhebber): Voor mij onbegrijpelijk dat een speler als Douglas voor het Nederlands elftal uit moet komen, hij is een Braziliaan en moet gewoon lekker gaan voor een plek in het nationale team van dat land. Ook word je moe van die spelers die nog even willen wachten met de keuze voor welk land ze willen uitkomen. Verder is hier niet zoveel door mij over te melden maar om even op Douglas terug te komen, dat is een speler waar er 13 van in een dozijn gaan, er lopen in Nederland wel betere verdedigers rond met in ieder geval een betere mentaliteit want hij is heel snel van de wijs te brengen, heeft geen inspeelpass en een bal simpel breed leggen is voor hem al een probleem. Wel is het zo dat er in Nederland meer aandacht besteed moet worden aan het opleiden van verdedigers en moet je geen tweederangs verdedigers uit allerlei "Tjoeka Tjoekalanden" halen die ook nog veel meer moeten verdienen. Die zijn echt wel te halen uit bijvoorbeeld de jeugdteams/ tweede elftallen of de Jupiler League.