Mijn mening: Vier voorbeelden als teken van waan van de dag.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Spelers van Dynamo Moskou die worden beschoten met verfbommen, Ron Jans die er door Standard Luik naar vier maanden al uit geknikkerd wordt omdat de prestaties tegenvallen, een Nederlandse eredivisieclub die acht ton wil betalen als een ex-directeur zijn mond maar houdt en een club uit Brabant waar de muizen figuurlijk dood voor de kast liggen.

1348729294NDSC08015

 

Dynamo Moskou

Vier nieuwsfeiten in een tijdsbestek van een paar dagen waarbij de vraag gerechtvaardigd is of men in het betaalde voetbal nog wel normaal kan denken. Als supporters al op spelers beginnen te schieten met verfbommen dan is het moment namelijk nabij dat er echte kogels aan te pas gaan komen bij supporters die ontevreden zijn over de prestaties van hun favorieten. Als je dit soort berichten leest dan denkt een normaal denkend mens in eerste instantie, die lui sporen echt niet. Dat is ook absoluut de waarheid maar in Moskou en omstreken schijnt dit wel vaker te gebeuren rond wedstrijden waar het volgens de supporters niet gaat zoals zij eisen. Lekker is dat in een land waar in 2018 het WK-voetbal wordt gehouden want reken maar dat de Russen ver gaan komen in het eindtoernooi want daar gaan de supporters, die de handen dan ongetwijfeld ineen zullen slaan, met of zonder verfbommen en andere rare fratsen wel voor.

Ron Jans

Na vier maanden is het ‘huwelijk’ tussen Ron Jans en Standard Luik al ontbonden en ik ben heel eerlijk, mij verbaast dat niets. Standard is namelijk een club met een kort lontje want de bloedfanatieke aanhang eist heel veel van de ploeg en zijn trainer. Jans zal zich uiteraard in de club uit Luik verdiept hebben maar toch denk ik dat hij langer had moeten wachtten op zijn volgende club. De Belgische competitie is er nu niet een waar je als voetballiefhebber vrolijk van wordt want in vergelijking met de rest van grote delen van Europa stelt het weinig voor. Als trainer weet je dat ze in België redelijk gemakkelijk een trainer de laan uit sturen en dat overkwam dus ook Ron Jans. Geduld is in voetballand wonderland niet iets wat veel clubbesturen hoog in het vaandel hebben staan en dat geldt zeker bij Standard dat overigens al bezig was met de opvolger van Jans binnen te halen voordat de Nederlandse trainer ontslagen was.

Vitesse

Bij eigenaar Vitesse-eigenaar Jordania en zijn harlekijnen Ted van Leeuwen en Erwin Kasakowski sloeg deze week de paniek toe want er stond voor woensdag 24 oktober een rechtszaak op het programma met oud-directeur Paul van der Kraan. Duidelijk was dat Van der Kraan sterk stond in zijn zaak want ‘FC Hollywood aan de Rijn’ heeft Van der Kraan acht ton geboden om toch maar vooral zijn mond te houden. Een belachelijk hoog bedrag natuurlijk maar waaruit blijkt dat het bij de Arnhemmers niet echt soepel verloopt bij het wegsturen van medewerkers. Van der Kraan als de grote winnaar is niet helemaal juist want van een bedrag van acht ton knippert Jordania niet een keer met zijn ogen en geeft aan dat alles moet wijken voor dat ene doel, de landstitel in 2013 of uiterlijk 2014.

NAC

NAC Breda verloor zaterdagavond in eigen huis met 0-3 van Vitesse en dat was ook direct de laatste wedstrijd voor club-icoon John Karelse. De oud-doelman moet plaats maken voor een collega waar van gehoopt wordt dat die het tij wel kan keren in Breda. Helaas is hij al overleden maar Fritz Korbach zou misschien nog een trainer zijn geweest die de boel nog weer aan de praat zou kunnen krijgen. Want in alle eerlijkheid, NAC is door een jarenlang durend wanbeleid van hun eigen zakkenvullende clubbestuurders afgezakt naar een club die het sportief en financieel gezien het water aan de lippen staat. Omdat de sportieve prestaties tegenvielen moest Karelse dus de laan uitgestuurd worden in plaats van dat men in Breda eens een beetje na ging denken. Nadenken of het misschien lag aan een selectie die na ieder seizoen verder uitgedund werd omdat de betere spelers noodgedwongen verkocht moesten worden omdat er anders geen betaald voetbal in Breda zou zijn.

Zo maar vier voorbeelden uit het betaalde voetbal en waarbij je steeds meer het idee krijgt dat het betaalde voetbal, aan de vooravond van feit dat matchfixing ook in Nederland zijn intrede heeft gedaan, aan het wegrotten is. Jammer maar helaas voor steeds meer personen aanleiding om het betaalde voetbal niet meer te volgen op een manier die ze jarenlang gedaan hebben. Eredivisie Live heeft nog steeds een groot aantal abonnees want velen volgen het eredivisievoetbal nog steeds op de voet maar toch het wordt toch wat minder allemaal en wat mij na deze vier nieuwsfeiten in een kort tijdsbestek niet verbaasd.