Mijn mening: De KNVB moet ook de assistent-scheidrechters een vergoeding geven.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een opmerkelijke grensrechterstransfer in het Groninger amateurvoetbal. Wordt dit een trend.

1349157622NDSC08015

Bovenstaande las ik in De Derde Helft van Dick Heuvelman en ging over Klaas Mulder die nu voor CVVB actief is als grensrechter.Volgens Dick is Mulder een gewaardeerde vlaggenist die zijn sporen bij GRC al ruimschoots verdiend heeft. Mulder is nu echter door CVVB, gecontracteerd’ want de Bedumers konden geen eigen vaste grensrechter vinden binnen de eigen gelederen. Dat is overigens niet iets waar CVVB alleen last van heeft maar is een probleem waar heel veel verenigingen mee worstelen, en waar ik mij wel iets bij kan voorstellen.

CVVB zat dus met zijn handen in het haar want bij een eerste klasser geen vaste grensrechter langs de lijn staat bijna gelijk aan voetballen zonder voetbalbroek en wat ook een aanfluiting zou zijn. Maar een grensrechter contracteren is nog al wat natuurlijk en doe je ook niet zo maar als club. Ik neem tenminste niet aan dat Mulder voor een Extran en een gehaktbal de vlag hanteert bij het 1e elftal van CVVB.

Een paar dagen geleden las ik dat de KNVB ruim drie miljoen euro winst had gemaakt. Dat is een keurige prestatie want om in een economische slechte tijd winst te maken moet je van goede huize komen. Opeens bedacht ik mij dat het misschien wel handig zou zijn als de KNVB de assistent-scheidsrechters zou contracteren. Een bond die rustig een scheidsrechter uit Den Haag voor een Futsalwedstrijd naar Stiens laat komen, en daar een bak aan geld voor kwijt is, zou richting de assistenten van de scheidsrechters in het amateurvoetbal ook wel iets kunnen doen.

Het voordeel is dat de assistent met het team meerijdt en dus geen kilometervergoeding hoeft te ontvangen maar wel een soort premie van de KNVB krijgt voor het assisteren tijdens de wedstrijden van standaardteams. Vaak zijn het mannen, en soms dames, die al jarenlang in weer en wind, scheldkanonnades en meer van dit soort grappen doorstaan uit liefde voor hun club en de voetbalsport in het bijzonder.

Misschien noemen velen het een gek idee en dat mag, maar de assistenten zorgen er, en vooral in de lagere klasses, vaak wel voor dat een wat minder snelle arbiter in het zadel blijft zitten en hem of haar de wedstrijd de niet uit de klauwen giert.

Betalen van een assistent-scheidrechter een nieuwe trend, je moet er niet aan denken dat het de waarheid is en we op grote schaal advertenties gaan tegenkomen van ‘broodvlaggers’ die zich aan de hoogst biedende vereniging aan gaan bieden als vlaggenist.

Dus KNVB kom maar op met je miljoenen die door je leden zijn binnengebracht en geef de assistenten dat waar ze in mijn ogen wel een beetje recht op hebben. Namelijk dezelfde vergoeding die een scheidrechter die in het amateurvoetbal actief is ook van jullie ontvangt.