Het Sterrenteam van Johannes Kalfsbeek(ONR) en Marum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Hij mocht absoluut niet met zijn ‘Sterrenteam’ ontbreken, en waar ik een grote fan van ben door zijn geweldige manier van schrijven.  Zijn ‘epistels’ zijn namelijk doordrenkt met liefde voor de voetbalsport, en waar hij nog alle dagen van geniet. De namen uit zijn sterrenteam bestaande uit spelers van ONR moet ik eerlijk bekennen, ik kende ze niet, maar naar het lezen van Johannes Kalfsbeek zijn omschrijvingen verschijnen de beelden van de voetballers uit zijn sterrenteam in gedachten op mijn netvlies. Daarom, veel leesplezier met het Sterrenteam van Dé Reporter uit Marum en omstreken die het niet gepast zou hebben gevonden als ik iets uit zijn tekst had weggeknipt.

1350037016Njohannes2

Johannes Kalfsbeek als reporter aanwezig bij het Leekster Voetbal Gala

Hallo Johan,

 Het heeft even geduurd maar ik heb ook even moeten nadenken. Als ik alles bij elkaar optel heb ik zeker 40 jaar competitie gespeeld. Op mijn 55ste heb ik de laatste hele wedstrijd gespeeld met mijn beide zonen Geert en Harke. Top laatste wedstrijd als ik het achteraf bekijk. De partij betrof een uitwedstrijd tegen Grijpskerk 3 met Marum 3. Ik zou een helft spelen, we hadden 12 man, maar na plm. 3 minuten viel Gerard Bandringa uit met een ernstige knieblessure dus de hele pot gespeeld. Geen probleem hoor alleen speelde ik tegen een jonge vent van plm.25 jaren jong, bij een perfecte diepe bal van een ploegmaat lag ik op "volle snelheid"" en dacht al aan de wereldpass die ik vervolgens zou gaan versturen. Twee meter vanaf de bal kwam ineens zoef de haas voorbij voor mijn gevoel die de bal meenam, mijn droompass verdween naar het land "van Reality! Ik denk ben ik nu zo traag of is hij nu zo snel, ik was er redelijk snel achter, ik dacht ik heb al een gekneusde rib, er was niks gebeurd maar het oude karkas bleek het allemaal minder te verteren dan vroeger. Nadien ben ik gestopt, voor mij op mijn hoogtepunt na een wedstrijd met mijn twee Top zonen....geweldig. Johan hier komen ze dan, mijn sterrenteam:

Trainer: Pop Hummel: Deze man kwam van vv Roden, dat was op zich in die tijd al heel wat. In de A1 was Hummel onze trainer. Een rechtvaardige trainer die zei wat hij dacht. Hij was bedreven en gedreven, had verstand van het spelletje en kon je geweldig motiveren. Hij was bloedfantiek, had geen gemakkelijke groep om te coachen maar we konden wel voetballen. Hij paste hier prima bij een man naar mijn hart. Onze beloning was kampioen in ons laatste jaar in de A junioren.

Keeper: Evert Darneveil, wat kon die keepen. Hij deed me altijd een beetje aan Jan van Beveren denken. Evert was een atleet, hij pakte nagenoeg alles.

Verdedigers:

Bert Dob: een echte winnaar, klein van stuk maar hij won alle kopduels en een enorme pegel in de benen. Met hem heb ik aantal jaren in het centrum van de verdediging gespeeld in ONR 1.Als we voor de wedstrijd tegen elkaar zeiden vandaag komt er niemand langs gebeurde dat. Voor de tegenstander soms minder leuk, we waren niet altijd even sportief moet ik zeggen maar het enige wat gold was winnen.

Geert Heemstra: heb ik alleen mee in de A1 gespeeld maar Geert was ook een winnaar, een heerlijke linkspoot met veel drive naar voren. Na de A1 bleef Geert liefhebber alleen recreatief als voetballer helaas. De derde helft was meer Geert zijn ding, een Bourgondiër zoals dat prima kan in een mens z'n leven dat wel. Als ik Geert moet kwalificeren....een Topgozer.

Roelf Piek: Roelf was ook een voetbaldier, kon ook geweldig koppen en had een prachtige sliding in huis. Timing was misschien wel zijn grootste kwaliteit. Helaas was die nogal eens geblesseerd wat achteraf aan een minder leuke kwaal te wijten was. Roelf had/heeft botontkalking misschien had hij wel wat eerder moeten stoppen met voetballen maar we hebben met heel plezier altijd met elkaar gevoetbald in mooie teams.

Rob van Baak: Rob kwam in mijn een na laatste jaar in ONR 1, Rob was 17, wij de dertig al gepasseerd. Als het om verbaal je mannetje staan ging zou in eerste instantie denken dat het andersom was met onze leeftijden. Op een training een intensief modderbad voor Rob, Hij bekende later dat had hij er nachtmerries van had hoe dit moest overleven. De hiërarchie was weer zoals het hoorde en Rob speelde vanaf toen ook als een geslaagd pupil en zou dat vele jaren volhouden, ik denk plm.20 jaar ONR 1. Hij is ons altijd dankbaar gebleven dat hij de opleiding heeft genoten anders was hij nooit zover gekomen. We hebben zijn afscheid voetballend met elkaar gevierd. Rob was een complete voetballer met een grote mond en een klein lief hartje.

Middenveld:

Wietse Hummel: een werkpaard die van de eerste tot de laatste minuut bleef gaan, onvoorstelbaar wat een werklust. De wedstrijden tegen VAKO uit Vries waren voor Wietse het hoogtepunt van het seizoen. Standaard een gele kaart, altijd een prima pot en strijd tegen een tegenstander die ook niet zeurde maar uitdeelde en incasseerde. Wietse kon ook nog aardig ballen kun je wel stellen.

Iske van Rij: de balvirtuoos die je altijd en overal kon aanspelen. Hij verwerkte de ballen zonder moeite met zijn techniek, was niet de snelste maar stond altijd op de goeie plek en vertrok gewoon wat eerder dan zijn tegenstander en was daardoor toch altijd eerder bij de bal. Fantastisch om met zo'n teammaat te spelen.

Ben Plat: Ben kwam uit het "westen" maar Ben was/is een westerling met een Drents karakter kun je wel stellen. Had bij Huizen gespeeld in de eerste klasse. Ben was niet van de bal te krijgen, groot en sterk en technisch stond hij absoluut zijn mannetje. Een echte liefhebber mag je wel stellen. Ben voetbalt nog, hij is inmiddels 60 jaren jong en een ONR Icoon aan het worden met de vele functies die hij heeft vervuld en nog steeds vervult.

Aanval:

Bennie Hattu: Bennie speelde bij ONR met mij in de B1, ongelooflijk wat kon die jongen voetballen. Zelden heb ik met iemand gespeeld die zo compleet was als aanvallende speler. Snel, sterk, atletisch kon ook goed koppen, hij besliste wedstrijden voor zijn team en dan in het bijzonder wedstrijden die erom gingen. Fantastische voetballer jammer dat het zo kort duurde. Na de B1 vertrok Bennie.

Herman Groeneveld: met Herman heb ik een paar jaar gespeeld. Ik verwonderde me erover als het zich in het tenue hees. Scheenbeschermers als dakpannen B.V. ik heb nooit met iemand samengespeeld die zoveel botten gebroken bleek te hebben. Van sleutelbenen tot enkels. Herman had veel techniek maar wat hem zo bijzonder maakte was zijn slimheid aan de bal. Iedere tegenstander trapte erin en trapte vaak door wat zijn vele botbreuken ook verklaarde. Veel mooie doelpunten heeft hij gemaakt, een gozer met een fantastische mentaliteit en een zeer sociaal mens die geweldig kon ballen.

Jan van Rij: Eigenlijk kan ik aan Jan wel een epistel wijden. Jan was maar dat niet alleen, is nog steeds mijn maatje. Op de kleuterschool leerden we elkaar kennen en tot op de dag van vandaag gaan we nog steeds met elkaar om. Leuke bijkomstigheid is dat onze Tineke’s ook geweldig met elkaar kunnen opschieten. Jan was supersnel, geen back gezien die hem kon belopen. Hij had een dodelijk linkerbeen en scoorde elk seizoen minimaal 25 keer. Jan had een broertje dood aan trainen, ik hield hem altijd op en we gingen ook altijd maar toch. Jan en broer Iske wat een koppel. Jan van Rij een Super voetballer en een Super mens.

Wissels:

Jan Eisen: Jan was misschien niet de meest getalenteerde maar voor de sfeer onovertroffen en dergelijke mensen heb je in het eerste van ONR maar zeker in je nadagen ook nodig. Wat hebben we wat afgelachen met Jan voorop. In ONR 1 en in ONR 4 was Jan een terriër die iedere wedstrijd opnieuw ervoor ging.

Henk Egberts: Henk kwam in zijn nadagen naar ONR, hij speelde eerst voor Zuidlaren en later voor het legendarische VAKO waar we van die lekkere wedstrijden tegen speelden. De schoten van Henk waren gelijk kanonskogels, Henk nam een doeltrap die achter de verdediging van de tegenstander weer de grond raakte.70 meter ging eenvoudig en dat met maat 39/40. Grensrechters vlagden altijd voor buitenspel dan. Wie kent de spelregels riepen we dan regelmatig! Henk de tank was zijn bijnaam, onze laatste man.

Anne Beuving: Anne had eerst ook bij vv Roden gespeeld, een middenvelder met longen van een paard ondanks een pakkie halfzware van Nelle per dag. Ik vond het onvoorstelbaar dat dat kon maar Anne deed het. Ook als verdedigende middenvelder scoorde Anne vaak door z'n loopvermogen, Anne kapte alsof hij nooit anders deed en daar ging de bal.

Roelf Kloosterman: Roelf was een mooie elegante voetballer. Technisch erg goed en inzichtelijk groots. Hij had het naar mijn idee verder kunnen schoppen als hij toch een beetje meer drive had gehad. Het ging hem allemaal zo gemakkelijk af wat hem zo het leek prima beviel. Het was goed zo, lekker voetballen en na de wedstrijd een lekker pintje bier drinken.

Reserves zijn ook mijn beide zonen Geert en Harke waarvan ik het super heb gevonden om samen met hun in een team te kunnen spelen. Erg speciaal gevoel als trainer, leider, supporter te hebben opgetrokken met hun maar bovenal als vader van deze mannen.

Johan ik vond het een eer om dit Episteltje voor je mooie site Puurvoetbalonline te mogen schrijven. We bezoeken je site iedere dag en zullen dat blijven doen zolang de site zo leuk blijft. Succes ermee samen met je Martine.

 Groet Johannes.

|