Een rondje Stedum met een oud-spits en een geboren vrijwilliger

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een rondje Stedum werd zaterdag zes oktober en naar, zo zou in de loop van de avond blijken, een met gevolgen.

Stedum

De dagen voor het duel in Stedum werden grote delen van Nederland weer ouderwets verwend met vele liters regenwater zodat het voetballen op niet kunstgrasvelden weleens een lastig verhaal zou kunnen worden. In Stedum beschikken ze over maar een veld en waar de eerste selectie ook nog eens zijn trainingen op afwerkt dus dan is het niet moeilijk te raden dat ik lichte twijfels had over het doorgaan van ‘mijn’ OC-duel Stedum-VVSV’09.

Een belletje is dan snel gepleegd want de voorbereiding op een wedstrijd begint voor mij al op de zaterdagmorgen. Er volgde een gerustellende mededeling want de wedstrijd ging door. Rond half twee arriveerde ik in Stedum waar het nog rustig op het sportcomplex was want ik was voor de gasten uit Ulrum en Zoutkamp aan. Zo werd het even bijpraten met de in Stedum woonachtige scheidrechter Sybolt Hovenga, trainer Leendert Nieborg en de spelers van Stedum waarbij het veld in Stedum er op het oog prachtig bespeelbaar bij lag.

Ondertussen kwam VVSV’09 ook binnen en de gasten waren wat gehandicapt want de aan verhuisdozen trekkende doelman Martijn Wieringa en de zieke Rick Meijer waren achtergebleven in Ulrum of Zoutkamp en ook trainer Wim Nubé was niet in staat om het coachen op zich te nemen door rugklachten. Daardoor was elftalleider Sikko van Dijk tot interim-coach benoemd en wat door de ervaren oud-voetballer met veel enthousiasme werd uitgevoerd. Dat is overigens een handelsmerk van de inwoner van Vierhuizen die daar op 27 april op de volgende manier voor werd beloond:

In gemeente De Marne zijn twee Koninklijke onderscheidingen uitgereikt als Lid in de Orde van Oranje Nassau. De lintjes zijn door burgemeester Koos Wiersma uitgereikt aan Edo Wezeman uit Westernieland en Sikko van Dijk uit Vierhuizen. Sikko van Dijk maakt vanaf 1975 deel uit van de Vereniging van Dorpsbelangen Vierhuizen. In 1985 werd hij voorzitter. Deze functie vervulde hij tot 21 oktober 2011. Vierhuizen hebben tien keer meegedaan aan de wedstrijd van de Koninklijke Heidemij een “Kern waar pit in zit”. Een groot aantal projecten zijn uitgevoerd onder leiding van de heer Van Dijk. Het doel van deze wedstrijden was om de leefbaarheid in het dorp te bevorderen. Alle tien projecten zijn gehonoreerd. Na de tiende keer werd de landelijke trofee ontvangen in Utrecht. Door zijn optreden weet hij mensen te motiveren klussen te klaren. Zijn enthousiasme weet hij over te brengen op anderen. Sikko van Dijk heeft 30 jaar meegedaan aan de jaarlijkse uitvoeringen van de toneelvereniging in Vierhuizen. Menig keer vertolkte hij de hoofdrol. Verder is de heer Van Dijk sinds 1984 drager bij begrafenissen in het dorp.

Een staat van dienst om u tegen te zeggen en dan werden zijn activiteiten voor eerst Zeester en later VVSV’09 nog niet eens genoemd. Want Sikko van Dijk heeft binnen Zeester zijn sporen meer dan verdiend en ook toen de club in 2009 samen met UVV’70 als VVSV’09 verder ging veranderde dat niet. Kortom een Sikko van Dijk is een vrijwilliger in hart en nieren.

In de bestuurskamer van de voetbalvereniging Stedum zaten even later nog enkele vrijwilligers, die al jarenlang aan hun club verbonden zijn zoals elftalleider Harke Werkman, oud-spits Wim van Zanten, die bestuurslid bij de Stedumers is, en niet te vergeten mevr. Hovenga die in de bestuurskamer iedereen weer van een heerlijk kopje koffie voorzag. Even later schoof ook elftalleider Henk Pruim namens VVSV’09 aan en al snel ging het over de afzeggingen en blessures/ziektes binnen beide teams waar iedereen zijn eigen mening over had. Met Wim, door André Swieringa in zijn sterrenteam omschreven als, Superspits, topscoorder van Stedum, sterk lichaam, had maar weinig kansen nodig om te scoren en het duo Wim en Menko vonden elkaar blindelings, ging ik nog even terug in de tijd want de oud-spits had het sterrenteam van zijn teamgenoot, waar hij nog mee in Stedum 3 voetbalt ook gelezen en bevestigde de woorden dat hij en Menko Swieringa elkaar blindelings konden vinden in het veld. Mooie verhalen van de Stedumer die na de bietencampagne maar eens een vervolg moeten krijgen want ik weet zeker dat de verhalen van Wim een prachtig artikel zal opleveren. De wedstrijd was daarna spannend maar qua spel niet goed en ook mijn steeds meer opspelende kaakholteontsteking beloofde niet veel goeds. De imbrufen die mij normaal gesproken er wel doorheen sleept trok het deze keer niet waardoor ik aankomst in Ezinge direct maar met het verslag begon want ik begon er steeds meer als een bokser uit te zien die een paar klappen niet goed verwerkt had. Maar ondanks het lichamelijk ongemak was het een mooi rondje in Stedum met een groot aantal bekenden en veel vrijwilligers die al jarenlang aan hun club verbonden zijn.