Mijn mening: Ik kan er maar niet aan wennen!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Je zou bijna denken dat er geen groter vermaak bestaat dan leedvermaak als je kijkt naar de reacties op Facebook als het om de verrichtingen van Ajax in de Champions League gaat. Er worden nog net geen vreugdevuren aangestoken, feestzalen afgehuurd en straatfeesten georganiseerd maar het scheelt weinig. Als de Amsterdammers maar verliezen, daar gaat het om bij velen in voetballand wonderland.

1346657282NDSC00148 1

Enkele weken schreef ik dat het goed voor het Nederlandse voetbal zou zijn dat er goede resultaten worden neergezet door de Nederlandse clubs in Europees verband. Resultaten die er voor moeten zorgen dat Nederland met een redelijk aantal ploegen aan de diverse Europese competities kan blijven deelnemen. Daar zijn echter wel punten voor nodig en daarom begreep ik het gejuich ook niet toen bekend werd dat Ajax in een poule was terecht gekomen met Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund. De ‘experts’ op voetbalgebied kwamen niet meer bij van het lachen want die arrogante klootzakken uit Amsterdam zouden met nul punten uit de Champions League geknikkerd worden.

Gisteravond stond het duel Ajax-Real Madrid op het programma en al snel werd duidelijk, de Spaanse ploeg was een maatje te groot, althans dat was mijn mening. Ajax is namelijk geen club die spelers van het niveau Ronaldo, Kaka, Xabi Alonso en Casillas heeft of kan kopen. Ajax heeft echter ook geen 170 miljoen euro schuld en dat hebben de Spanjaarden wel. Raar is dat eigenlijk een club met een totenhoge schuld die maar koopt wat los en vast zit mag ‘gewoon’ winnen van een club die, na een verstandige interventie van Johan Cruyff, via zijn eigen jeugdopleiding probeert om in de toekomst weer succesvol te worden.

Real en ook Barcelona zijn grootmachten binnen de voetbalwereld die er bij de UEFA en FIFA goed opstaan en wat helaas met Nederlandse clubs iets anders gesteld is. Want laten we niet denken dat een Platini ons kikkerlandje nog serieus neemt met nog net een plaats bij de eerste vijfentwintig in de Europese ranking wat de resultaten in Europa betreft. Een plaats die overigens weinig goeds voorspelt richting de toekomst want heel langzamerhand dalen we af naar pot 3 bij de lotingen. Dat betekent dat de tegenstand steeds zwaarder zal worden voor alle Nederlandse clubs en we, als het een beetje tegenzit, niet meer overwinteren in Europa. Dan mogen we kijken naar Anzi tegen Benfica, Barcelona- Spartak Moskou en meer van dat soort ongein.

Vanavond, 4 oktober, speelt Twente tegen Helsingborgs IF en PSV tegen Napoli. Ik hoop toch echt dat Twente en PSV niet alleen vanavond winnen maar een ronde verder komen omdat zoiets in het belang van het Nederlandse voetbal is. Daarom begrijp ik de reacties op Facebook ook niet want snappen we nu echt niet dat als de resultaten blijven tegenvallen we over een paar jaar echt naar een ‘Mickey Mouse-competitie zitten te kijken.!