Een mooi rondje Viboa mede dankzij Kevin en Robin Mennega

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dinsdag 2 oktober stond er in Winsum een mooi duel op het programma. VIBOA ontving in het kader van een door FC Groningen georganiseerde nederlagentoernooi de A1 van de ‘Trots van het Noorden.

Viboa 70511a

Een mooi affiche voor de voetballiefhebbers uit Winsum en omstreken die in redelijke getale naar het complex aan de Schouwerzijlsterweg waren gekomen. Uiteraard veel bekenden in Winsum wat het bezoek alleen maar leuker maakte. Klary Schepel, Coen van der Molen, Dick Akkerman, Jaap van Calcar, de vader van Marc van Meel, Luit Raangs, Elle Faber, Cor Pol waren nog maar enkele van de bekende voetballiefhebbers die ik tegenkwam.

Maar voor mij was er nog een reden wat het duel in Winsum tot een speciale maakte en dat zat hem in twee spelers die in de A1 van FC Groningen hun opwachting maakten.

In november 2010 maakte ik een interview met de toen 14 jarige Robin Mennega en zijn twee jaar oudere broer Kevin. Twee broertjes die vertelden over hun droom om ooit in het eerste team van Groningen te mogen spelen. Een droom waar het nodige voor komt kijken want in de harde wereld van het betaalde voetbal krijg je niets cadeau want dan komt het niet alleen op talent aan maar ook op karakter en doorzettingsvermogen. In dat interview kwam ik er ook achter dat ouders van aankomende talenten het nodige in hun talentvolle zoons moeten investeren op financieel gebied. Een mooi verhaal met twee leuke jongens die ik via Martine bleef volgen want de oma van Kevin en Robin is een van de bewoonsters waar Martine tijdens haar werkzaamheden in Mercator regelmatig over de vloer komt.

Regelmatig kreeg ik daardoor signalen van gesprekken over de voortgang van de twee jeugdige voetballers mee. Kevin trof ik na het bewuste interview nog een paar keer zoals op Eurovoetbal 2011 en in Warffum toen hij daar met de A1 aantrad tegen de plaatselijke vijfde klasser. Robin had ik echter nog niet weer gesproken en was dan ook blij verrast dat hij dinsdagavond als B-junior het doel van de A1 zou verdedigen. Toen hij van het veld afkwam na zijn warming up was daar even de hand en de herkenning. Een mooi moment vond ik het om beide broertjes in Winsum te zien spelen, bijna twee jaar nadat we het interview hadden gemaakt.

Een aantrekkelijk duel werd het in Winsum waar het aan het einde van de eerste helft begon te regenen en het tijd werd om de paraplu op te halen.

De rust brak aan en onder het genot van een kopje koffie stond ik even met Jelis Schuiling te praten over zijn collega-trainer Jeroen van Calcar die werkelijk een prachtig interview aan Puurvoetbalonline had gegeven en die een dag later online zou komen. Het gesprek verplaatste zich even later richting de bestuurskamer waar Otto Mekel zoals altijd de gastheer was zoals alleen Otto dat maar kan zijn. Een prima kopje koffie, voor iedere gast die binnenkwam een vriendelijk woord zorgde hij er ook nu weer voor dat de sfeer in de bestuurskamer ook nu weer uitstekend was. Gesprekstof genoeg uiteraard en waarbij de successen van VIBOA als club niet onbesproken bleven. Na de koffie van Otto en de gezelligheid van de bestuurskamer weer naar buiten voor de tweede helft die in de regen begon. Ook die helft gaf een leuke wedstrijd te zien en de gebleven toeschouwers kregen het gelijk aan hun zijde. Met Dick Akkerman, hij werd al even genoemd, kreeg ik het op een gegeven moment over het keepersvak waar de oud-doelman nooit over uitgepraat raakt. We kregen het over de uittrappen van B-junior Robin Mennega, de ambities en ontwikkeling van Germen Bouwman en over het verleden toen wij als ‘broekies’ naar het opstellingkastje moesten fietsen om te kijken in welk team je speelde en of de wedstrijd wel doorging. Kortom oude herleefden in Winsum in een gesprek tussen twee voetballiefhebbers met gevoel voor nostalgie.

We werden nog verblijdt met een fantastische goal van Rick Schaaphok zodat de wedstrijd uiteindelijk 3-1 werd in het voordeel van VIBOA.

Na afloop liep ik zo met de ‘meute’ mee en feliciteerde Klary nog even met de overwinning van ‘haar’’ cluppie  en liep vervolgens terug naar de auto en was eigenlijk een beetje in gedachten want ik had eigenlijk nog tegen de beide broertjes willen zeggen, lekker gespeeld boys!!