Acht meningen over stelling nummer drie van Puurvoetbalonline.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het Puurvoetbalonline-panel heeft zijn werk weer geweldig gedaan, Anna, Hans, Willem, Menko, Gerwin, Marcel, Albert en Jos gaven weer de volgende meningen op de stelling:

pvo logo 01

Zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal wordt ernstig bedreigd door bezuinigingen uit Den Haag. Op termijn gaat dat voetbalverenigingen de kop kosten en zal er zeker in het amateurvoetbal steeds meer gefuseerd moeten worden, wat betekend dat alleen al in de provincie Groningen de komende 10 jaar minimaal tien clubs gaan verdwijnen:

Menko Swieringa (oud-voetballer Stedum): Ik beperk me even tot het amateurvoetbal. Als er bezuinigt moet worden ontkom je er natuurlijk op termijn niet aan en voor veel clubs zal dat met pijn in het hart gaan. Vaak zal het voor de desbetreffende gemeenten gaan om onderhoud van de velden en gebouwen. Er zijn natuurlijk clubs die geheel of gedeeltelijk geprivatiseerd zijn en zo het onderhoud zelf voor hun rekening nemen. Een ideaal plaatje en een mooi voorbeeld daarvan is VEV'67 (Leek) die dat uitstekend doen en bijvoorbeeld daar een ploeg vrijwilligers hebben die in de wintermaanden het veld sneeuwvrij maken zodat er bijna altijd geoefend kan worden, klasse geregeld natuurlijk, Ik heb er zelf van kunnen profiteren d.m.v. oefenwedstrijden met Bedum E1 in die periode. Maar niet overal is dat te realiseren om ook doordeweeks mensen in te kunnen zetten om zo de kosten te drukken en je hebt natuurlijk niet alleen met de velden te maken maar met het totale onderhoud op de complexen. Verenigingen die er het eerst mee te maken zullen krijgen zijn natuurlijk de kleine clubs met een geheel eigen identiteit in een dorp waar voetbal vaak als bindende factor fungeert en dan zullen een De Fivel en Stedum, om even wat voorbeelden te noemen er op dit moment nog niet op zitten te wachten om aan te sluiten bij een Middelstum of Loppersum. Op zaterdag/zondag kom ik met een vast groepje mensen bij veel verenigingen van de hoge tot de lage klasses en iedere club heeft zijn charme en is het vooral bij de kleinere clubs knap om de boel zo goed draaiende te houden. Fuseren kan vanzelfsprekend wel in een stroomversnelling raken indien er jeugdafdelingen samengevoegd moeten worden om er zo voor te zorgen dat iedereen kan blijven voetballen.

Willem Pettinga(trainer v.v. Kloosterburen): Wat de bezuinigingen in het betaalde voetbal betreft lijkt het wel mee te vallen met de bezuinigingen, de voorziene tegenvaller van 50 miljoen uit het Kunduz akkoord blijkt al weer achterhaald door de realiteit omdat er geen meerderheid meer is voor de plannen van de vorige coalitie. Ook in het amateur voetbal is er vaak nog meer mogelijk dan men voor mogelijk houd zoals kortgeleden in Onderdendam 85% van de gemeenten heeft aangegeven de komende jaren te bezuinigen op sportaccommodaties door middel van onder andere verhoging van de tarieven of privatisering en afstoten van wedstrijd of trainingsvelden, ik denk dat men per vereniging in kaart moet brengen wat de capaciteitsbehoefte is per vereniging voordat men overgaat tot afstoten van velden, een tekort zorgt ervoor dat de andere velden overbelast raken met als gevolg meer onderhoudskosten! Het is natuurlijk wel zo dat elke vereniging in een wijk of dorp bijdraagt aan opvoeding, ontwikkeling van jongeren, bestrijding van overlast enz., sport zorgt voor verbindingen tussen sport, onderwijs, opvoeding en welzijn. Elke bezuiniging roept weerstand op en soms is een fusie de enige optie, maar wij als voetballiefhebbers doen soms of de wereld vergaat als ze aan ons speeltje komen!

Marcel Bellinga(secretaris COVS Groningen): Het betaald voetbal zal zeker last krijgen van maatregelen als de extra belasting op hoge salarissen en het doorberekenen van politiekosten. Daarnaast is de crisis merkbaar in bijvoorbeeld minder sponsors en toeschouwers. Ik denk dat het een kwestie van tijd is dat onder de eredivisie een aantal 1e en 2e divisies ontstaan, die regionaal worden opgezet. De huidige eerste divisie, de beide topklassen en de top van de hoofdklasse komen daarin samen verwacht ik. Daarin zal vooral met semiprofs worden gewerkt. Op die manier ontstaat een natuurlijke sanering van het betaalde voetbal. In het amateurvoetbal vallen de gevolgen van de bezuinigingen wel mee denk ik, hoewel het mogelijk zijn weerslag zal hebben op het onderhoud en de aanleg van velden. Ik denk eerder dat een gebrek aan vrijwilligers op allerlei vlak en een gebrek aan leden clubs zullen noodzaken tot fuseren. Zeker in de stad Groningen zijn veel te veel clubs, waarvan een behoorlijk aantal maar een beperkt aantal leden en vaak al helemaal geen jeugd heeft. Of er tien clubs verdwijnen? Misschien zou dat wel een goede ontwikkeling zijn, hoewel ik hoop dat de clubs die als enige in een bepaald dorp zitten wel overleven!

Hans Top(sponsor en voetballiefhebber): “Bezuinigen moeten we allemaal”: dat is onze credo. Maar dat kan natuurlijk allemaal wel en fuseren, kan natuurlijk ook, maar of het doorgang kan vinden…. dat is punt 2. En dat er clubs gaan verdwijnen, dat lijkt me logisch. Er zijn verenigingen die hebben maar twee elftallen: dat is toch belachelijk dat je dat in stand houdt. Huur een weiland af bij een boer en ga daar een balletje trappen.

Maar nu even serieus: Neem alleen de stad Groningen, daar zijn veel te veel voetbalclubs. Alles moet onderhouden worden: voetbalvelden, kantines, kleedhokken en de kachel moet branden. Maar dat alle tradities in stand moeten worden gehouden door bepaalde (bestuurs)leden is helemaal uit de tijd. Een groot voorbeeld voor mij is in mijn eigen dorp. CSVH en v.v. Hoogkerk hebben ook fusiegesprekken gehad, al jaren. Het vreemde is: de jeugd hebben ze wel samen (De Held) en de twee moederverenigingen verdommen het om te gaan fuseren. Bij vv Hoogkerk hebben alle leden gestemd dat ze achter een fusie staan, alleen CSVH had alleen maar leden in de fusiecommissie die er op tegen waren. Daar kan je natuurlijk niets mee. Dit dezen ze om een fusie voor zich uit te schuiven of te rekken. Hun stelling was: “vv Hoogkerk bloedt toch dood”. Vv Hoogkerk is daarmee enorm voor de gek gehouden. De voorzitter Melessen heeft verhaal gehaald en gevraagd wat CSVH van plan was. Conclusie: alles staat weer in de ijskast. Dit is al eens vaker voorgekomen met andere bestuursleden enkele jaren terug. Toen draaide het om de letter “C”. Maar wees nu eerlijk er is maar 1 mooie “C” en die staat voor clitoris, zeg, kietel me maar. Door dit soort verschillen lopen vele fusies vast en gaan niet door. Het gaat uiteindelijk toch om de sport. Ikzelf vind de fusie bij Marum tussen zaterdag en zondag een heel goed voorbeeld hoe het wel zou moeten. Een zaterdag- en een zondagafdeling. Dat houdt in 1 club, selectie op zaterdag, ook beter voor sponsoring, je straalt eenheid uit en het scheelt enorm veel in de kosten. Wat heb je aan al die mensen die in het verleden praten van: vrouger dit en vrouger dat. Er zit teveel oudzeer. Het gaat om de jeugd. Bij fusies komen altijd veel emoties los, daarom moet vanuit de KNVB fusies goed begeleidt worden. Dit doen zij ook wel, maar men moet hier veel meer gebruik van maken en over een drempel durven te stappen.

Jos Klip(speler Noordpool): Een zeer verontrustende toekomstvisie mogen we wel stellen. Ik laat het profvoetbal even voor wat het is aangezien die materie compleet anders is dan het amateurvoetbal. Wat betreft inkomsten, vergunningen, faciliteiten en uitgaven. Als de overheid wegens bezuinigingen amateurclubs wil fuseren strookt dat in tegen het idee van een vereniging. Immers, een groep mensen met een gemeenschappelijk doel vormen een vereniging en dragen daar hun steentje aan bij. Als overheid kun je niet zomaar dwingen om verenigingen samen te laten gaan. Dat druist in tegen alle vrijheden uit onze grondwet. Het komt uiteindelijk toch weer neer op een geldkwestie. Een paar jaar geleden werden er miljoenen in sport- en gezondheidsprojecten gepompt om iedereen aan het bewegen te krijgen en het zorgstelsel minder te belasten. Goed initiatief. Dan strookt deze “maatregel” natuurlijk niet met eerder ontplooide initiatieven. Wat de gemeentecenten betreft die zitten in de faciliteiten en onderhoud daarvan. Ofwel de velden in meeste gevallen. 2 a 3 week geleden stond in het DVHN een artikeltje over vv Godlinze. Nu meen ik dat onderhoud €15.000 op jaarbasis bedroeg. Bij fuseren houd de gemeente ook kosten dus ik ben van mening om daar een verdeelsleutel voor in te stellen. Het aantal clubs in een dorp is een factor. Iedereen behoudt zijn eigen sportpark en draagt zorg voor het onderhoud daarvan. Met een subsidie van de gemeente. Zo kunnen verenigingen hun eigen identiteit behouden en de overheid snoeien in hun sportuitgaven. Clubs zullen wat moeten schuiven met hun financiële huishouding maar dat lijkt het mij wel waard..

Albert ten Caat(trainer Dames SJO Bedum): Soms is een fusie helemaal geen probleem. Ik ben er van overtuigd dat de samenwerking in Bedum tussen de beide clubs alleen maar zal leiden tot een hoger niveau van de jeugdteams.

Ik weet niet of er de komende jaren zoveel clubs zullen verdwijnen. Het evt. verdwijnen van deze voetbalclubs zal wel heel erg afhankelijk worden van de prioriteiten van de diverse gemeenten. Als SVO dreigt om te vallen door een bezuiniging van €13.000,- dan ben ik bang dat er inderdaad wel meer clubs zullen verdwijnen. Maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat er alleen al in het betaalde voetbal clubs overeind worden gehouden door middel van overheidsgeld omdat ze onder andere belachelijke hoge salarissen betalen. Als er clubs zijn die in de toekomst worden gedwongen op te houden met bestaan, door de bezuinigingen, dan moet er ook absoluut geen geld meer worden "weggegeven" aan de verschillende BVO's die in moeilijkheden verkeren.

Anna de Munck(aanvoerster Dames 1 VIBOA): Het is enorm zonde, dat er zo bezuinigd wordt. Met name de kleinere clubs zoals vv Onderdendam krijgen dit te voelen. Hopelijk kan de KNVB iets betekenen in de zin van het bedenken van een constructie waardoor deze kleinere clubs niet bedreigd zullen worden. Helemaal voorkomen kan niemand dit, in de afgelopen jaren zijn er ook al clubs samen gegaan en dit kan vaak ook prima. Maar het zou erg jammer zijn dat er in 10 jaar tijd wel 10 clubs zullen verdwijnen. Voor senioren is de mogelijkheid om in een ander dorp te voetballen makkelijker te doen dan voor jeugdspelers. Dit kan betekenen dat er dus meer jeugd minder gaat bewegen, iets wat we in Nederland tegen willen gaan.

Gerwin Schaaphok(secretaris Futsal Winsum): Binnen het betaald voetbal hebben we kunnen zien dat politieke mensen makkelijk willen scoren door te zeggen dat voetballers te veel verdienen en dat dit niet in verhouding staat tot andere beroepsgroepen en dat hier wat aan moet gebeuren. In de praktijk is het zo dat er een markt is van vraag en aanbod en op dit moment is het een feit dat voetbal de grootste amusementsindustrie van Nederland is waar dus ook veel belangstelling voor is. Wanneer er regeltjes komen waardoor clubs meer moeten betalen (omdat ze toch wel wat kunnen missen) en dus minder kunnen betalen aan spelers zal de Nederlandse markt instorten aangezien buitenlandse clubs geen restricties hebben. Nederlandse talenten gaan eerder naar het buitenland en buitenlandse spelers komen niet meer hier wat uiteindelijk tot gevolg heeft dat de vraag afneemt en we afzakken als voetballand. Op dit moment lopen we al flink achter op andere competities en hier moet naar mijn mening dan ook zeker niet op bezuinigd worden.

In het amateurvoetbal moet onderscheid worden gemaakt tussen verschillende clubs. Er zijn clubs in de regio die een maatschappelijke taak vervullen door mensen hun hobby te kunnen laten uitoefenen. Vaak in dorpjes waar geen andere voetbalclub is. Deze zouden in moeilijke tijden juist in aanmerking moeten komen voor evt. subsidie wanneer ze het echt moeilijk hebben en verder geen gekke dingen doen. Ook zijn er natuurlijk amateurclubs die boven hun stand leven door spelers te betalen en omvallen doordat “bepaalde geldstromen” wegvallen. Wanneer amateurverenigingen spelers gaan betalen, betekent dit dat ze veel geld over hebben en dus zou de overheid deze clubs wel iets steviger kunnen aanpakken. Voor de overige clubs geldt dat we in een crisis zitten en daarom moet iedereen bezuinigen. Hier moeten clubs zelf slim in zijn door of een reserve op te bouwen, meer contributie te vragen of meer sponsoren te werven. Hier zal dan voor gelden dat de sterke/slimme clubs overblijven en dat de clubs die of niet populair zijn/of niet slim zijn zullen omvallen. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar.

 .

 .