Een 'Rondje Koning' in Bedum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdag 22 september, na de wedstrijd FC LEO- Middelstum, ging ik op uitnodiging nog even langs bij Grand café Koning in Bedum waar Appie Zwever, Menko en Erik Swieringa, Simon Apotheker en Roel van Dijken iedere zaterdagmiddag, soms aangevuld met andere coryfeeën uit de Bedumer sportwereld, onder het genot van een heerlijk glas bier de wedstrijd die ze bezocht hebben nog even nabespreken. Het blijft niet alleen bij het nabespreken van de wedstrijd want al snel komen de meest fantastische anekdotes tevoorschijn.

foto14

 Grand Cafe Koning Bedum

Deze zaterdag was het nog rustig aan de stamtafel toen ik bij café Koning binnenkwam want alleen Appie en Erik waren van de ‘harde kern” aanwezig. Ze hadden gezelschap van de vader van Erik en Menko die samen met zijn twee zoons en Appie naar de derby CVVB-VIBOA was geweest. Even was ik jaloers op Erik en Menko want dát zou ook ik fijn hebben gevonden, mijn vader een paar keer per jaar meenemen naar een leuke wedstrijd ergens in de provincie.

Verbaasd

Ik was verbaasd dat er maar weinig van de ‘harde kern’ aanwezig waren maar de reden dat de overige drie nog niet present waren werd mij direct door Erik verteld. Menko had familiare verplichtingen en zou even wat later aanschuiven, Simon was naar de wedstrijd ACV-Nunspeet en Roel moest voetballen tegen Amicitia VMC. Maar zo vertelde Erik, ook Roel en Simon komen zeker nog langs.

Een ‘speciale’ gast zou deze keer ook aanschuiven en dat was niemand minder dan Jack Suiveer die ondertussen al in een paar keer in een van de ‘Sterrenteams’ op Puurvoetbalonline voorbij is gekomen. Jack, de spijkerharde verdediger van weleer met een winnaarsmentaliteit, zoals André Swieringa hem in zijn Sterrenteam omschreef, schoof inderdaad even later aan en was uiteraard nieuwsgierig naar het verloop van de wedstrijd CVVB-VIBOA. Erik en Appie waren duidelijk, VIBOA had verdiend gewonnen hoewel CVVB zich kranig had verweerd nadat het met een man minder kwam te staan doordat Angelo Kukler al voor de rust tegen zijn twee gele kaart aanliep.

Strijd

Dat was een mooi duel geweest voor jou geweest Jack opperde ik, in de mandekking tegen Rick Schaaphok, en duidelijk zichtbaar was dat de stoere verdediger van vroeger begreep wat ik bedoelde. Door die opmerking kwam het gesprek automatisch op het verdedigen zoals het tegenwoordig gebeurt in vergelijking tot vroeger. Appie gaf aan dat goed verdedigen door velen onderschat wordt, een opmerking die door Jack direct beaamd werd. ‘Ik heb ook wel eens het idee dat er vroeger veel scherper gedekt werd dan tegenwoordig. Als je hier in de buurt rondkijkt dan zijn er niet veel echte verdedigers meer die een spits kunnen slopen. Pieter van der Zee had dat ook, die gooide er zoveel power in dat een tegenstander wel bang moest worden. Dat had Wilfred Bronsema bijvoorbeeld ook, die was ook zo enorm sterk. Maar als ik nu hoor dat Kukler in de eerste helft al met twee keer geel moet vertrekken dan doe je het in mijn ogen als verdediger in mijn ogen niet goed.”

Robbert Slob

Dat waren Appie en Erik volkomen met de oud-verdediger eens want beiden zien ze per seizoen een groot aantal wedstrijden en ook nu viel zijn naam weer als een van de beste verdedigers die boven de stad Groningen rondloopt, VIBOA-aanvoerder Robbert Slob. ‘Slob is een weliswaar geen echte ‘sloper’ maar is wel een  verdediger die ook aanvallend geweldig kan koppen en daarom nog steeds een meerwaarde voor zijn team is. Als je het over een verdediger hebt die ik graag zie voetballen is dat Robbert Slob, vertelde Erik, die daarin ondersteund werd door zijn voetbalmaat Appie.

Ondertussen kwamen er wat meer leden van de ‘harde kern’ binnen want ook Simon schoof aan nadat hij uit Assen weer in Bedum was gearriveerd. ACV had met 2-0 van Nunspeet gewonnen en als vader stemt je dat uiteraard blij als je zoon en zijn team hebben gewonnen. Simon wist ook nog de laatste tussenstanden in de Bundesliga en zo kwamen we automatisch op de uitslagen van de wedstrijden die op de Noord Groninger velden waren gespeeld. Wedstrijden met soms een verrassende eindstand maar ook uitslagen die door de voetbalkenners aan de stamtafel wel een beetje verwacht waren. Zo was er lof voor De Heracliden dat trots de ranglijst aanvoerde, na een 3-1 uitoverwinning op Noordwolde en ook naar de prestaties van Stedum werd uiteraard door Erik gevraagd. Met mijn ,Ápp’ liveuitslagen kon ik de mannen op hun wenken bedienen en zo kregen we mee dat Stedum met 3-2 van Boerakker had gewonnen.

Toen de naam Stedum voor de tweede keer viel begonnen Erik al te lachen want direct kwam het sterrenteam van neef André Swieringa, die op Puurvoetbalonline te vinden is, tersprake. Een team waar Menko en Jack ook voor waren geselecteerd uit een periode waar Jack nog steeds met veel plezier aan terugdenkt. ‘In Stedum heb ik een mooie tijd gehad met spelers zoals Menko en André. Een tijd waarin we het voetballen echt intens beleefden omdat er simpel gezegd, ook verder niet veel meer was dan het voetballen.

Kroket

Uit die bewuste periode kwam Erik even later met een anekdote die tekenend was voor het fanatisme van zijn broer die toen aanvoerder was van Stedum. ‘Menko was ontzettend gedreven en had een echte winnaarsmentaliteit. Dat was in die tijd, net als tegenwoordig, niet bij iedere speler zo en dat irriteerde hem natuurlijk. Zo gebeurde het dan ook regelmatig dat hij op vrijdagavond aan zijn vrouw Rita vroeg of ze nog trek had in een kroket. Soms moest Menko haar bijna ‘dwingen’ om ja te zeggen tegen zijn aanbod om even een kroketje voor haar te gaan halen. Maar dat kroketje was natuurlijk niet de ware reden van het bezoek aan de cafetaria/café, het ging alleen maar om te kijken of er geen teamgenoten in de kroeg zaten. Hij bleef dan tot een uur of elf zitten met zijn sinasje en ging dan met één kroket gerustgesteld naar huis in de wetenschap dat Stedum de volgende dag niet met een paar ‘kroeglopers’ in het veld stond.” Een hilarisch verhaal waarvan de hoofdpersoon in kwestie nog steeds niet bij café Koning was gearriveerd.

‘De Spijker”

Wie wel binnen kwam strompelen was Roel die tegen Amicitia VMC bepaald niet lekker had gevoetbald. Aan het strompelen te zien had het rechterkuitbeen van ‘de Spijker’ een behoorlijke opdoffer gehad. Uiteraard waren de ‘opbeurende’, gooi er maar een pot bier in dan is het zo weer over’ en meer van dit soort welkome opmerkingen niet van de lucht.

Keepers

Nadat Roel over zijn belevenissen had verteld kregen we het over het duel van de dag ervoor tussen Roda JC en Utrecht waarin de Poolse doelman Filip Kurto als een harlekijn tussen de palen stond. Steeds meer keepers uit het buitenland staan bij eredivisieclubs onder de lat en ik gaf aan dat ik de ene nog slechter vind dan de andere. De mannen waren het met mij eens waarbij ook FC Groningen-doelman Luciano onder de loep werd genomen. Een matige doelman werd er aan tafel gezegd en dat gold voor meer keepers toen we het rijtje langs gingen. RKC-doelman Jeroen Zoet werd als voorbeeld genomen hoe een jonge doelman zijn carrière moet opbouwen en waarbij ook de geluiden te horen waren dat de scouts van FC Groningen niet goed hebben opgelet vroeger.

Trainers

Zo bleef het een komen en gaan van onderwerpen en arriveerden er steeds meer gasten die aanschoven aan de ‘voetbaltafel’ in het mooiste café van Bedum. Ook Menko had zijn familiaire verplichtingen ondertussen volbracht waardoor, en ik moest daar onderweg in de auto nog om lachen, de setting aan de stamtafel ook wat veranderde.

Opeens was de wedstrijd tussen CVVB en VIBOA  weer een gespreksonderwerp na een opmerking van Appie dat zowel Marc van Meel als Hans van der Ploeg trainers zijn die een team wel kunnen vormen. Daar waren Menko en Erik het roerend over eens want zo vertelde Menko, daar herken je een prima trainer aan. ‘In mijn periode als speler maakte ik het mee dat een trainer mij vrijdagsavonds opbelde(we laten het hier alleen bij de trainer maar noemen we geen namen j.s.). Menko ik had gedacht dat wij morgen maar even anders gaan voetballen. Ik wil onze speelwijze iets veranderen, wat vind jij er van als we het zo en zo doen. Ik vond het niets en gaf dat ook een beetje aan maar de trainer was nog niet overtuigd en gaf aan dat hij ook nog even met elftalleider Luit Timmer, een geweldige elftalleider trouwens, in overleg zou gaan. Ik wist Luit zijn telefoonnummer uit mijn hoofd en zodra er aan de andere kant opgehangen werd belde ik direct met Luit. Ik vertelde het verhaal en de boodschap was duidelijk, daar kwam niets van in. De volgende dag wonnen we de wedstrijd en toen hebben Luit en ik wel even tegen elkaar gezegd, zo dat hebben we toch maar mooi geregeld.

Tegenwoordig zijn trainers veel verder dan toen waarmee ik niet wil zeggen dat de trainers van toen slecht waren, integendeel zelfs maar ze krijgen veel meer informatie tot zich dan in de periode dat ik actief was als voetballer. Maar dat je naar een paar wedstrijden bij zowel VIBOA als CVVB de hand van de nieuwe trainers al ziet vind ik knap.”

Tijd

Maar ondertussen begon de tijd te dringen want er wachtte in Ezinge ook nog wat ‘werk’ op mij want de lezers van de Ommelander Courant willen natuurlijk ook graag weten wat hun club in den vreemde heeft gedaan. Dat wordt dan aan de hand van trainers of spelers verteld waar dan vervolgens een verslag van gemaakt wordt. Dus rond zeven uur was het mooi geweest en liet ik de mannen en een dame, en dat was niet Carry Laninga die schitterde door afwezigheid!, achter in Bedum en reed terug naar huis, nog nagenietend van de opmerking van Appie over de cijfers op het shirt van Gerrit die daar formidabel adrem op reageerde. Dat en nog veel zorgde voor een mooi ‘Rondje Koning’ waar er als het aan mij er zeker nog een paar meer van zullen komen.