De drie meest memorabele wedstrijden van scheidsrechter Jan Venema uit Winsum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

In de rubriek de drie meest memorabele wedstrijden van is het deze keer scheidsrechter Jan Venema uit Winsum die over drie bijzondere wedstrijden/ momenten uit zijn carrière verteld. Drie totaal verschillende gebeurtenissen die daardoor ook deze bijdrage tot een mooie maken.

1348816091Nfoto jan Venema 1

 Scheidrechter Jan Venema

Wedstrijd 1: Special Olympics 10 en 11 juni 2006 in Wildervank.

Eigenlijk geen wedstrijd, maar twee dagen op uitnodiging van Arnold Leenders deelgenomen aan de Special Olympics als voetbalscheidsrechter. Het fluiten van een dergelijk evenement, voor sporters met een geestelijke beperking, zou eigenlijk op het lijstje van elke arbiter moeten staan. Voetbal met een ongekende passie voor het spelletje, ondanks de aanwezige beperking en het volledig accepteren van de beslissingen. Na de wekelijkse competitie met alle gezeur en gezever over de genomen beslissingen een zeer aangename ervaring.

Wedstrijd 2: Eastermar1-Waskemeer1 februari 2009.

 Dit is de enige wedstrijd in mijn loopbaan, die ik niet tot een goed einde heb gebracht, want de wedstrijd moest door mij in de 38 minuut worden onderbroken en werd daarna niet meer hervat. Waskemeer kwam als ongeslagen koploper naar Eastermar, met het idee het klusje wel even te klaren. Dit geval van onderschatting kwam de ploeg zeer duur te staan want binnen 20 minuten keken ze tegen een 2-0 achterstand aan. Zoals het dan wel vaker gaat wordt daarna de schuld elders gelegd (in dit geval bij de arbiter) en moest ik in een tijdsbestek van 10 minuten drie keer een gele kaart trekken voor ongehoord beledigende opmerkingen van de zijde van Waskemeer.

 Kort hierop pleegde de voorstopper van Eastermar een overtreding op de spits van Waskemeer, (gevaarlijk spel met een te hoog geheven been) waarvoor hij een gele kaart ontving van mij. De hele spelersgroep van Waskemeer ontplofte hierop en een speler sloeg mij de kaart uit handen, met de opmerking: dat is gvd rood scheidsrechter. Hierop toonde ik de betreffende speler rood en verzocht de overige spelers afstand te nemen. Na een herhaald verzoek deden ze dit niet en besloot ik de ploegen naar de kleedkamer te dirigeren voor een onderbreking. De ploeg van Waskemeer bleef echter op het veld en was totaal over de rooie. Hierop besloot ik, na kort met de trainers, de wedstrijd niet te hervatten i.v.m. de veiligheid van de tegenstander. Voor mij persoonlijk voelde het staken van de wedstrijd als een nederlaag

 Wedstrijd 3: 9 april 2001 De Fivel 1-SC Scheemda 1

 Sc Scheemda was in 1979 voor het laatst kampioen geworden tegen……….jawel De Fivel. Met 2 bussen vol supporters waren ze naar Zeerijp gekomen en ook vanuit de omgeving Zeerijp was rijkelijk veel publiek aanwezig. In dit kampioensduel was Scheemda na een stroef begin uiteindelijk (zoals de hele competitie ) een maatje te groot voor de Fivel en won met 3-6. De hele wedstrijd en entourage waren zo mooi dat je jezelf als scheidsrechter gelukkig prijst dat je een dermate leuke wedstrijd tot een goed einde kan en mag brengen. Bij het betreden van het veld al kippenvel en dat ging de hele wedstrijd niet meer weg.