Het Sterrenteam van Abel Darwinkel(v.v.Bedum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een leuke vraag! Stel je eigen sterrenteam samen. Ik heb zestien jaar in Bedum 1 gespeeld en in die periode heb ik samengespeeld met een kleine honderd voetballers. Daar zaten een hoop sterren tussen, zowel oude als jonge sterren. Wie moet ik in hemelsnaam kiezen? Ik voel me genoodzaakt om een paar extra criteria in te bouwen.

1348813445N71762 102517676482446 2069586 n

 Abel Darwinkel

Ik heb gekozen voor spelers die in de periode dat ik met ze samenspeelde, op hun best waren. Reden waarom spelers als Michiel Korpershoek, kopsterke middenvelder, speelde meer dan 800 wedstrijden voor Bedum 1, Henk van Calker, een spijkerharde back, Erik van Sluis, een weergaloze voetballer en Evert Halmingh, een zeer intelligente middenvelder met een geweldige pass in de benen niet in dit elftal zijn opgenomen. Toen ik met ze voetbalde waren ze helaas over hun hoogtepunt heen. Er zijn ook spelers met wie ik heb samengespeeld die al op jonge leeftijd bij Bedum vertrokken en vervolgens bij een nieuwe club een veel hoger niveau haalden, zoals bijvoorbeeld Jan Paul Plassaer bij GRC, Vincent Tinga bij CVVB en Davy Jurna bij Peize. Ook voor hen is er geen plaats in mijn sterrenteam.

Ik stel alléén spelers op met wie ik minimaal één volledig seizoen samengespeeld heb. Daardoor vallen bijvoorbeeld de voormalige profvoetballers Hendrikus Huisman, mijn oude buurjongen John Dollenkamp en mijn broer Egbert Darwinkel af. Met Hendrikus heb ik trouwens nog wel een jaar of vier in de zaal (Hoofdklasse) gevoetbald bij Poel Keukens. Hij is met afstand de beste zaalvoetballer met wie ik gespeeld heb. Ik ga met mijn sterrenteam 4-4-2 spelen, met een ruit op het middenveld.

Doel: Theo Staal: Bloedfanatieke, betrouwbare doelman met vreemde kleedkamergewoontes.

Rechtsback: Rob Bos: Snelle speler met aanvallende kwaliteiten. Kan ook als middenvelder goed uit de voeten.

Laatste man Wim Helder: Ook als dertiger nog erg snel. Was vroeger een opkomende rechtsback, maar kwam op latere leeftijd op de laatste-man-positie terecht.

Voorstopper Jack Suiveer: Hij was al 34 jaar, toen hij tot verbazing van heel Noord-Groningen en tot mijn grote plezier, een jaartje bij v.v. Bedum kwam voetballen. De wilde haren was hij toen wel kwijt, maar hij had nog steeds een geweldige wedstrijdmentaliteit. Zeer goeie kopper, goed spelinzicht en een functionele techniek.

Linksback Gert Lijfering:  Vanaf de E-junioren speelde ik bijna altijd met Gert in één team. Betrouwbare back met opbouwende kwaliteiten. Gouden kracht voor de ploeg.

Rechtshalf Richard Hofstee: Technische voetballer die heel gemakkelijk een man kon passeren. Heeft nog een jaar bij Veendam in de jeugd gespeeld.

Verdedigende middenvelder  Alexander Durenkamp: Aanvoerder. Betrouwbare middenvelder. Zorgt voor de balans op dit aanvallende middenveld. Gouden man voor een team. Helaas veel te jong gestopt.

Linkshalf Marcel Walvius: Gemakkelijk scorende, intelligente middenvelder. Bezorgde mij vaak de perfecte Bedum-ingooi, waar ik dan uit kon scoren.

Aanvallende middenvelder  Abel Darwinkel:  Pas na zijn 30e op zijn best. Tweebenig. Kan ook op andere posities goed uit de voeten.

Rechterspits  Erwin de Vries: Snelle, makkelijk scorende aanvaller. Buiten het veld zijn we totaal verschillende types, maar in het veld voelden we elkaar goed aan. Helaas te jong gestopt.

Linkerspits Marco Consten: Hardwerkende, makkelijk scorende spits met veel zelfvertrouwen. Ook kopsterk.

Reserves:

Keeper: Marco Sanders; keepte als jongeling Theo Staal aan het eind van zijn carrière uit de basis. Hij had daarna een paar goeie jaren in Bedum 1.

Rini Jurna. Hij zal wel boos worden dat ik hem op de bank zet, maar Rini heeft echte flankspelers nodig en daar heb ik zelden mee gespeeld. Neusje voor de goal. Nooit meer een spits tegengekomen met zo’n gevoel voor timing in de lucht.

Peter Lucken: Technische middenvelder die alleen in de as tot zijn recht kwam. Stond ook mentaal zijn mannetje. Vond het zalig om een tegenstander te poorten. Helaas fan van Lucas en Gea.

Chris Baroni: Jarenlang mee samengespeeld in Bedum 1. Goede wedstrijdmentaliteit en overal inzetbaar.

Trainer: Arend Bekhof. In 1998 heb ik de trainerscursus TC3 gedaan. Die cursus stond onder leiding van Arend Bekhof en ik denk dat ik van hem als speler het meest opgepikt heb. Dat was ook geen wonder, want hij had hoofdklassers getraind en de meeste trainers die ik heb gehad, zijn aan dat niveau nooit toegekomen. Aan de trainers Hans Maatman, Anton de Best (helaas veel te jong overleden), Jan Veenstra en Jeroen Korpershoek bewaar ik goeie herinneringen. Onder Roland Beuvink heb ik mijn beste jaren gehad, hij was een prima veldtrainer, maar als coach was hij veel te onrustig.

Grensrechter: Bart de Vries: stille kracht binnen de vereniging. In het bezit van droge Groningse humor.

Materiaalman: Walfried van der Werf. Speciaal voor de ritjes in de auto naar de uitwedstrijden.

Als ik de lijst met namen terugkijk, denk ik dat er wel een aardig team staat. De trainingsopkomst zal hoog zijn, het zijn allemaal trainingsbeesten en met de mentale weerbaarheid tijdens de wedstrijd zit het volgens mij ook wel snor. Helaas zullen we in deze samenstelling nooit voetballen, maar gelukkig ben ik met Alexander Durenkamp, Chris Baroni en Richard Hofstee nog actief in de zaal.