Mijn mening: Het woord Kanker hoort ook niet op een voetbalveld thuis.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het was weer raak gisteravond tijdens het bekerduel FC Utrecht-Ajax want de wedstrijd moest een kwartier onderbroken worden omdat er van alles geroepen werd en er de nodige rotzooi het veld opgegooid werd.

1348729294NDSC08015

Dat was het eerste bericht dat ik vanmorgen las over het bekervoetbal op de woensdagavond. Ik moet eerlijk bekennen, ik heb verder geen beelden gezien omdat een beetje ziek lichaam mij meer in de weg zat dan ik wilde toegeven. Spreekkoren waarin we wel kunnen raden welk woord er weer veelvuldig gescandeerd werd door een stelletje doorgedraaide stadionbezoekers dat zich supporter van hun club noemt.

Helaas is het wel de realiteit dat de normen in een stadion tegenwoordig ver te zoeken zijn en dezelfde normen en waarden ook op een willekeurig amateurveld in Nederland steeds meer vervagen.

Deze week sprak ik een trainer die nog steeds woedend, maar ook ontgoocheld, was over de scheldkanonnades die door de tegenstander gebruikt werden binnen de lijnen. Een trainer die zijn vader vorig jaar door de verschrikkelijke ziekte verloor en waarvan zijn moeder op dit moment in het ziekenhuis ligt met dezelfde ziekte moest horen dat het woord Kanker meerdere keren gebruikt werd.

Te belachelijk voor woorden maar wel de realiteit helaas. Het allerergste vond de oefenmeester het dat er door de scheidsrechter helemaal niets aan gedaan werd. Een mening waar ik het helemaal mee eens ben want het woord Kanker hoort niet op een sportveld thuis.

Normen en waarden, moeten die ook niet aanwezig zijn bij de trainer van de ploeg waarin spelers rondlopen die het woord Kanker als een ‘normaal’ woord beschouwen. Direct van het veld is toch het minste wat je als trainer kunt doen als een van je spelers dit soort woorden gebruikt. Maar ook dat gebeurde niet op het amateurveld in de provincie Groningen en wat een regelrechte schande is.

Vaak wordt er gesproken over voorbeeldfuncties van trainers richting een spelersgroep en vaak wordt er gesproken over scheidsrechters die een keer heldhaftig moeten zijn. De laatsten zouden eens een wedstrijd moeten staken als er in een wedstrijd die onder hun leiding staat het woord Kanker gebruikt wordt. De desbetreffende ploeg drie punten in mindering is nog maar de lichtste sanctie die ik kan bedenken.

Van dichtbij hen ik de strijd meegemaakt die Jan van Dijken heeft gevoerd tegen de zo gevreesde ziekte en enkele dagen geleden kreeg ik het bericht dat het met Peter Berghuis(elftalleider CVVB F1 helaas ook bergafwaarts ging. Twee mannen die de strijd tegen de zo gevreesde ziekte verloren en die dat beiden niet verdienden.

De leeghoofden op de tribune die maar van alles roepen neem ik al jaren niet meer serieus maar dat deze ongein ook op de amateurvelden steeds meer op komt zetten doet mij het ergste vrezen.

Daarom hoop ik dat de clubs, scheidsrechters, trainers en alles wat er om heen loopt de handen ineen slaat om dit soort escalaties te voorkomen. Zware sancties mogen wat mij betreft volgen want als je het woord Kanker nodig hebt om je tegenstander te intimideren dan doe je als voetballer iets niet goed want als voetballer laat je alleen maar je voeten spreken.