Mijn mening: Defensie krijgt lesmateriaal in de schoot geworpen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De diverse ME-pelotons hebben het er maar druk mee dit weekend. Het ‘circus’ in Haren en twee ‘risicoduels’ in Eindhoven en Den Haag zorgen weer voor veel irritatie onder de Nederlandse bevolking.

1346657282NDSC00148 1

PSV-Feyenoord en ADO Den Haag-AJAX, twee duels waar een grote politiemacht voor nodig zal zijn om die twee wedstrijden veilig te laten verlopen.

De idioterie in Haren is een mooi voorbeeld van hoever we in Nederland al compleet doorslagen zijn in het tolereren van dat ons land door een stelletje randdebielen naar de kloten geholpen wordt en omdat, althans zo lijkt het, steeds meer zaken normaal gevonden worden. Dat er voor aanvang en na afloop van voetbalwedstrijden winkels of benzinepompen geplunderd worden lezen we al niet eens meer in de krant. Dat behoort voor sommige ‘supporters’ namelijk al tot hun standaard ‘werkzaamheden’ voor of na een voetbalwedstrijd.

Te lezen is in de media dat burgemeester Rob Bats door velen aansprakelijk wordt gesteld voor de rellen in Haren en dat is ook de waarheid. De naïeve burgervader had kunnen weten dat er tegenwoordig een groot aantal volledig doorgedraaide mafketels het land in zijn greep heeft. Men moet namelijk eens een keer ophouden met zeiken over dat het maar een klein groepje relschoppers is dat het voor de rest van de supporters en de bevolking verpest. Velen geven aan dat ze het zat zijn dat Nederland naar de kloten gaat en dat we over een tijdje geen betaald voetbal meer hebben omdat de politiekosten de Nederlandse Staat, en dus ons, klauwen vol geld kost, en wat alleen maar meer wordt.

In 1977 mocht ik onder de wapenen zoals dat zo mooi heet en ik kwam na een paar stevige keuringen bij de Mariniers terecht. In Doorn, de kazerne waar ik gelegerd was, hingen een paar foto’s van de actie uit 1970 toen enkele Mariniers de dam schoonveegden en waarvan onderstaande over de actie werd geschreven:

In de zomer van 1970 was het monument op de Dam een verzamelplaats geworden van hippies, die hier met honderden tegelijk overnachtten. Vanwege de overlast besloot burgemeester Samkalden het slapen op de Dam te verbieden. Dit verbod ging in op 24 augustus 1970 en leidde tot heftige rellen, waarbij 50 gewonden vielen en plunderingen voorkwamen. De volgende dag was het nog niet rustig op de Dam en besloten 80 man uit Doorn en Den Helder het recht in eigen hand te nemen. Zij sloegen de hippies met knuppels en koppelriemen van de Dam. Deze actie leidde tot wisselende reacties in de Nederlandse samenleving; naast afkeuring was er ook brede steun, die onder meer door de Telegraaf werd verwoord onder de paginabrede kop Jannen vegen Dam schoon. Premier De Jong keurde de actie officieel scherp af, maar gaf later in een vraaggesprek aan sympathie voor de actie te hebben gehad. Dit was de tweede keer dat mariniers en matrozen ongevraagd in Amsterdam ingrepen. Op 4 april 1967 veegden zij de hal van het Centraal Station schoon van groepen nozems. De nozems zouden hun verloofdes hebben lastig gevallen. Naast een pak slaag kregen sommige nozems ook nog ongevraagd een knipbeurt. Deze twee gebeurtenissen worden vaak met elkaar verward.

De leiding van de Marine keurde beide acties af; de manschappen werden voor hun acties krijgstuchtelijk gestraft.

Ik kan echter iedereen verzekeren dat de Mariniers inderdaad gestraft zijn voor het oog van de schone schijn maar ik kan ook iedereen verzekeren dat ze vervolgens beloond zijn voor hun daden omdat de korpsleiding het roerend met de manschappen eens was. Een aanpak van willen jullie oorlog, dan krijg je oorlog!

Dat kregen de hippies op de dam en dat zou ook vandaag de dag eens meer moeten gebeuren want de Mariniers en Commando’s in de diverse kazernes zouden wel raad weten met dat spul dat alles loopt te verzieken in Nederland. Men zegt toch altijd dat de praktijk de beste leermeester is en dat zou dus mooi kunnen bij voetbalwedstrijden en excessen zoals vrijdag 21 september in Haren. Ik ben het er helemaal mee eens dat er vanuit de politiek veel te soft wordt ingegrepen en dat alles maar kan in een land dat om zeep wordt geholpen omdat Den Haag en teveel Gemeentebesturen niet begrijpen dat ons land verpauperd met een vaart waar geen Formule 1 auto tegenaan kan..

Voetbalwedstrijden in het betaalde voetbal, ik bezoek ze al jaren niet meer in een stadion want ook ik word als een crimineel gefouilleerd, en daar pas ik voor. Ik, een gewone voetballiefhebber die het niet in zijn hoofd zal halen om rottigheid uit te vreten, wil maar een ding en dat is genieten van mooie goals, sprankelende aanvallen, gevaar voor beide doelen en ga zo maar door. Daar wil ik voor naar de stadions komen en niet om daar een paar randdebielen rond te zien springen in hun blote bast, omdat het zo hoort, die alles en iedereen uitmaken voor alles wat maar met de meest ernstige ziekte die er bestaat te maken heeft. Politiek Den Haag grijp je kans en geef dat tuig wat ze wil en ga de strijd met ze aan. Ze willen graag ‘oorlogje’ spelen dus krijg je het ‘lesmateriaal’ je in je schoot geworpen!