De Supervrijwilliger van FC LEO

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline is de rubriek waarin we een vrijwilliger van een amateurvereniging in het zonnetje zetten.

                                                                   B1348296279Nnieuwjaarsvisite fcleo 2011 197ij iedere vereniging waar ik in de weekenden namens de Ommelander Courant kom tref ik ze wel. De vrijwilligers die al jarenlang aan de club verbonden zijn en wat de stille krachten zijn waar een vereniging op draait.

Zo schreef ik voor de toetreding van Puurvoetbalonline tot Facebook een artikel over Eiko Medema die in mijn ogen de titel ‘Supervrijwilliger van FC LEO’ meer dan verdient waardoor het door mij ruim 1 ½ jaar geleden geschreven artikel iets heb aangepast als start van de rubriek ‘de Supervrijwilliger van…’

Als ik voor de Ommelander Courant aanwezig ben bij wedstrijden van FC LEO tref Eiko Medema regelmatig. Ik ken Eiko al een groot aantal jaren en heb zelfs in mijn periode bij Marcia nog even met hem gevoetbald in het tweede elftal. Eiko stond in de spits en was er een die een neusje voor de goal had. Hij was al wat op leeftijd maar in het tweede elftal van Marcia was hij nog steeds de onbetwiste topscoorder. In die periode voetbalde Marcia nog op het oude complex waar een houten barak dienst deed als kantine. Het woord kantine dekt niet helemaal de lading want ik kan mij nog goed herinneren dat het er na de vrijdagavondtraining en op de zondagen bomvol zat en het woord sluitingstijd uit de Dikke Van Daele was geschrapt. Eiko Medema was een van de vele vrijwilligers die als barkeeper de zondagvereniging draaiende hield. Samen met de enkele weken geleden overleden Johannes Pool was hij er verantwoordelijk voordat iedereen van zijn natje en droogje kreeg, en wat Marcia bepaald geen windeieren heeft gelegd.

FC LEO

Na een aantal jaren verhuisde hij naar Leens waar het uiteraard de gewoonste zaak van de wereld werd dat hij ook daar binnen het verenigingsleven actief zou worden. Gezien zijn voetbalhart waren vrijwilligersactiviteiten voor FC LEO dan ook een logische keuze. Bij diverse activiteiten binnen de vereniging werd al gauw zijn hulp ingeroepen zoals op het gebied van activiteiten achter de bar van de kantine. Als gastheer richting de arbiter met de vraag wat de onpartijdige in de rust wilde drinken en ervoor zorgend dat de koffie klaar staat in de bestuurskamer is hij iedere zaterdag in de kantine van FC LEO te vinden. Maar ook op de dagen dat het er naar uitziet dat de wedstrijden weleens afgelast kunnen worden is hij aanwezig, Dan bel je nooit tevergeefs naar de FC LEO-kantine om te vragen over het wel of niet doorgaan van de wedstrijd want ook dan is Eiko aanwezig.

Vaak wordt dat als een vanzelfsprekendheid gezien maar dat is natuurlijk niet waar. Willem Pettinga, trainer van Kloosterburen, verwoordde het ooit eens prachtig. ‘Als een van mijn spelers te laat komt dan wijs ik ze op de vrijwilligers die altijd voor de club klaar staan in weer en wind. Die zijn nooit te laat want die zijn er altijd als de club ze nodig heeft. Niet iedereen beseft dat maar ik vind het mijn taak als trainer om ze daar op te wijzen. In mijn beleving werkt dat beter dan vijf euro in een boetepot.”

Gezelligheid

Willem heeft het daar bij het rechte eind want mensen als Eiko Medema en alle andere vrijwilligers moeten we koesteren want zonder dit soort mensen zat de jeugd alleen maar achter hun Playstation want er zou namelijk geen voetbalclub meer bestaan. Daarom is een van mijn ‘Supervrijwilligers’ Eiko Medema die zijn sporen bij eerst Marcia en later FC LEO al meer dan verdiend heeft om voor deze titel in aanmerking te komen.