Jeugopleiding GVAV Rapiditas zou een voorbeeld voor iedereen moeten zijn!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dat de jeugdafdeling al jarenlang als een uitstekende jeugdopleiding hoeft geen nadere uitleg. Ieder jaar stromen er wel spelers door naar de jeugdafdeling van FC Groningen/Cambuur die mogen proberen dat te bereiken wat voor weinigen is weggelegd, een carrière als profvoetballer.

1346657282NDSC00148

Zaterdag 14 september was ik aanwezig bij de wedstrijd GVAV Rapiditas E1 –TLC E1. De E1 van GVAV Rap E1 veegde al zijn tegenstanders met orkaankracht van het veld als ik de verhalen mocht geloven, en dat wilde ik weleens met eigen ogen zien.

Al snel na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter bleek dat er niet veel gelogen was over de kracht van de E1-junioren want binnen enkele seconden konden we de eerste treffer voor de thuisploeg noteren. Dat betekende dat de E1 van GVAV zou gaan winnen want hoewel TLC ook een aardig voetballend team had waren ze een maatje te klein voor hun leeftijdsgenootjes van GVAV. Geen schande overigens want enkele dagen later kreeg ik een mail van Melvyn Wolthers, de hoofdtrainer/coach van GVAV Rapiditas met de volgende tekst:

Beste Johan

Bedankt voor je complimenten. Echt heel mooi om te horen dat ook jij het speelplezier ziet van de jongens, want dat is het belangrijkste. Verder leuk om te horen dat je de jeugdopleiding al een tijdje volgt. Ik moet zeggen dat het de afgelopen jaren in de onderbouw beter is geworden en niet alleen de selectieteams in de gaten gehouden worden met als gevolg dat vrijwel alle spelertjes op de juiste plek zitten.

WE moesten de lat hoger leggen want weerstand is zeer belangrijk om het beste uit jezelf te halen. Daarom doen we een soort van D-junioren tour dit seizoen waarbij wij een keer per twee weken een training laten vervangen door een oefenwedstrijd. De jongens trainen bijna allemaal bij FC Groningen/Cambuur dus om een extra dag in te zetten is onzin. En dan alleen tegen D-junioren die minimaal hoofdklasse spelen en het liefst 2e divisie (Velocitas D1, GRC D1, Be Quick D1 etc. etc.) ;-).

M.b.t. TLC E1 en zelfs Helpman E1.... Ik zei hetzelfde tegen de trainer van Helpman. Het is niet dat jullie slecht spelen, integendeel zelfs want jullie hebben echt een goed en gebalanceerd team. Onze jongens zijn gewoon verder in hun ontwikkeling en een aantal zijn zelfs twee jaar hun tijd voorbij. Niet te vergeten dat ook onze E3 voor het eerst in de historie hoofdklasse speelt aangezien ons E3 bij veel andere clubs gewoon de E1 is (ik denk dat zij ook kans maken tegen TLC)...

Gr Melvyn.

Woorden die nog maar weer eens aangeven dat GVAV Rapiditas qua jeugd een uitstekend beleid voert. Een beleid dat er op gebaseerd is om jeugdspelers individueel en als team beter te maken. Op de zaterdagmorgen is het een drukte van belang op Kardinge, waar de jeugdteams van GVAV hun thuiswedstrijden spelen. Een sportcomplex dat overigens ooit is opgezet als een complex die als thuishaven moest dienen voor Oosterparkers, DIO Groningen en GVAV Rapiditas.

DIO Groningen en Oosterparkers zijn qua jeugdafdeling echter al bijna van het toneel verdwenen omdat beide verenigingen dachten dat je met het aantrekken van spelers de hemel kunt bestormen. Een misvatting die beide clubs duur is komen te staan want waar Oosterparkers tegenwoordig als zaterdagclub in de vijfde klasse F uitkomt, is DIO Groningen helemaal uit welke standaardklasse dan ook verdwenen.

Gelukkig heeft Oosterparkers nog wel enkele jeugdteams maar eerlijk is eerlijk, het heeft allemaal niet over. Spelers betalen in het amateurvoetbal, je zou het niet moeten willen maar helaas het gebeurt op grote schaal en waardoor er vroeg of laat weer een vereniging van het toneel verdwijnt. Holwierde, Oosterparkers, DIO Groningen ze zijn bijna of helemaal van het toneel verdwenen doordat er spelers betaald werden d.m.v. wat voor constructie dan ook. Deze week vertelde iemand mij dat het betalen van spelers vroeger ook al gebeurde wat voor mij geen nieuws was omdat in de periode dat ik bij Sporthuis Sjoerd van der Baan werkte die verhalen inderdaad de ronde deden. Een wasmachine hier, een TV daar en de speler vertrok weer naar zijn volgende club.

Nog steeds zijn er clubs in de stad Groningen, onder andere PKC’83 en Groninger Boys, waarvan beweerd wordt dat de spelers die er spelen betaald worden. Let wel, dat wordt er beweerd want niemand zal het hardop zeggen en ik heb, net als iedereen trouwens, nog nooit een loonstrookje van welke speler dan ook gezien. Maar als je de clubsite ’s van verenigingen ziet raak je echter niet opgewonden van het groot aantal jeugdteams van bijvoorbeeld PKC’83 en Groninger Boys.

Jammer en een gemiste kans want overal waar je komt hoor je rond de velden, het jeugdvoetbal is het mooiste wat er is. Deze week verscheen er een interview in V1 met Fred Rutten, de huidige trainer van Vitesse. Rutten vertelde dat Vitesse alle aanstormende talenten die binnen de jeugdopleidingen van PSV, Ajax en Feyenoord actief zijn in kaart gaat brengen om ze vervolgens dankzij de miljoentjes van Jordania naar Arnhem te halen.

Dat gebeurt ook in het amateurvoetbal waar steeds meer personen als ‘scout’ opereren en jeugdspelers en ouders met mooie verhalen proberen over te halen om naar een bepaalde club te komen. Uiteraard trappen sommige voetballers in die mooie praatjes van dat soort mannetjes want wie wil dat niet, met je hobby geld verdienen.

Dat is ook direct de valkuil voor clubs als GVAV, VEV’67 en VIBOA die lijdzaam moeten toezien dat er tussenpersonen op hun complexen rondlopen die proberen om spelertjes naar clubs te brengen die bijna geen euro aan een normale jeugdopleiding besteden. Een trieste constatering maar wel de realiteit en soms frustrerend voor clubs en jeugdtrainers die echter een schrale troost hebben. Vroeg of laat gaan dat soort clubs naar de kloten want er is nog steeds een gezegde die zegt, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!