Het sterrenteam van Roelof Hoekman(ACV)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Roelof Hoekman was in zijn actieve periode een  van de betere amateurkeepers die er in het noorden rondliep en die zelfs voor het Nederlands Amateur Elftal werd geselecteerd.

173409 1790770180 1195063943 n

De oud doelman en oud-journalist  is ondertussen  66 jaar en woon in Assen. Tot 2009 was hij bij ACV keepertrainer van de eerste selectie en werd daarna onderdeeldeel van de technische commissie. Daarin zitten verder de oud-spelers Bert Meertens, Ype Jansma en Gerrit Volkers en de oud-trainer Joh van ACV, Johan Zandstra in. Dat de oud-doelman waar ik vroeger veel over gelezen heb wilde meewerken aan de rubriek, Het sterrenteam van ….. beschouw ik dan ook als een grote eer.

 

 

 

 

Doelman: Roelof Hoekman.

Verdediging:

Anne Bultstra was een zeer offensieve rechtsback. Als het maar even kon vloog  hij naar voren en wij maar roepen om hem op tijd terug te krijgen. Anne kon wel een knap potje voetbalen. Hij werd twee keer opgeroepen voor het Nederlands zaterdagelftal, dat al lang niet meer bestaat. Anne zit nu in de sponsorcommissie van ACV

Toen Jan Schipper bij ACV kwam, had hij er al 212 competitiewedstrijden en 14 bekerwedstrijden voor FC Groningen opzitten. Door zijn ervaring was hij een echte leider. Elke bal moest naar hem. Als ik voorin de aanvallers een-tegen-een zag staan en de bal ver uittrapte, kreeg ik dat meteen te horen. Inleveren! Jan is helaas enkele jaren na de periode bij ACV overleden. Hij speelde toen bij Emmen dat destijds nog alleen een amateurclub was.

Jaap Hindriks maakte ik als een jonge centrale verdediger mee bij Oranje Nassau. Een heel goede voetballer die geen harde ingrepen nodig had om overeind te blijven.

Hans Bolman was geen echte topper, maar voetbalde naar zijn mogelijkheden en functioneerde daardoor goed. Hij woont in Amerika. Via Facebook ben ik weer met hem in contact gekomen.

Middenveld

Ronald Manders had bij Telstar in de ere- en eerste divisie gespeeld. Hij kwam dus bij ACV na een loopbaan in het betaalde voetbal. Hij teerde niet op dat verleden, maar had een voorbeeldige wedstrijdinstelling en was een goede aanvoerder. Ronald kon zo goed kappen en draaien dat hij zich altijd vrij speelde. Hij had ook een goede pas en scoorde ook regelmatig.

Hannie Schievink was de beste voetballer van Harkemase Boys. Sterk aan de bal en gezegend met een perfecte trap. Hij heeft me toen ik met ACV tegen hem speelde nog eens lelijk verrast met een indraaiende vrij trap. Hannie speelde drie keer in het Nederlands zaterdagelftal.

De lange Molukker Jack Soumeru kende ik al van het Drents jeugdelftal. Een rasvoetballer met een mooie techniek die zijn tegenstanders regelmatig door de benen speelde en dan een grote grijns toonde. Jack heeft het Nederlands amateurelftal nog gehaald en heeft onder andere een trip naar China meegemaakt.

Rolf Veneboer was een begaafde middenvelder die bij ACV vaak linkerspits moest spelen omdat er zoveel concurrentie was voor de middelste lijn. Hij is de voetballer met de meeste interlands voor het Nederlands amateurelftal. Rolf is nu trainer van SVBO.

Sietze Oosterhaven, ook al een amateurinternational, was een stijlvolle en technisch goede rechterspits met sterke passeerbewegingen. Bij Oranje Nassau hadden we begin jaren tachtig een vrij jong team, maar dat was sterk. Bij de KNVB in Zeist vonden ze ons in die tijd zelfs de best voetballende amateurploeg van Nederland. Hans Robben, de vader van Arjan, zat ook  in ons elftal, met verder onder anderen Bert Mooibroek sr. en Bert Mooibroek jr. (geen familie) en Johan Lindemulder.

Jan Mennega was in 1978 topscorer van het zaterdagvoetbal. Bij FC Groningen had hij het niet gered, al scoorde hij ooit tegen PSV. Jan was geen wondervoetballer, maar wel een echte schutter en bovendien sterk met de kop. Ook hij speelde in het Nederlands amateurelftal. Voor ACV was hij door zijn doelpunten erg belangrijk. Jan is sportjournalist bij het Dagblad van het Noorden.

Wisselspelers:

Gerard Molenaars was een technische middenvelder met grote aanvallende kwaliteiten. Verdedigend was het wat minder. Ja, en ook hij was amateurinternational. Hij werkt bij de KNVB en was onder meer trainer van het Nederlands amateurelftal.

Gerrit Hoekstra  was als doelpuntenmaker een fenomeen. Hij had enigszins kromme benen en was bijna niet van de bal te krijgen als hij diep ging. Gerrit heeft altijd bij Harkemase Boys gespeeld en is daar topscorer aller tijden. Als ik in Harkema kom ontmoet ik altijd wel een aantal oud-ploeggenoten en Gerrit Hoekstra is er dan meestal ook.

Jan Postma fungeerde bij ACV als de stofzuiger, die Manders en Soumeru de kans bood hun kwaliteiten uit te buiten. Jan was voormalig als schaatser ooit lid van Jong Oranje en had een fantastische conditie. Hij heeft later nog voor Emmen en Veendam gespeeld.

Bert Hooijer was fysiek sterk en razendsnel. Hij beschikte ook over een sterke trap. Bert had wel een eigen beleving van het voetbal. Als hij op zaterdag bij ACV arriveerde wist hij soms niet tegen wie we moesten spelen, maar in de wedstrijd stond hij er vrijwel altijd.

Met Arent Bekhof speelde ik bij VKW in de derde klas. Arent is later naar SC Cambuur gegaan en heeft dar eerste divisie gespeeld. Hij heeft een lage trainerscarrière in het amateurvoetbal volgemaakt en werkte ook bij ACV. Arent was ook docent op de trainerscursus en is nog regelmatig op pad voor de KNVB in binnen- en buitenland.