SV Onderdendam eerste kampioen 2012-2013!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zonder dat het ook nog maar een competitiewedstrijd heeft gespeeld is de SV Onderdendam de eerste ‘kampioen’ seizoen 2012-2013 geworden. Op 20 september 2012 won SVO namelijk het zeer belangrijke uitduel in Bedum waar de gemeenteraad over het voortbestaan van de voetbalclub uit Onderdendam zou beslissen.

1348205451Ns v o voetbal vanaf 27 08 2011 28 kopie

Dit beeld blijft nog lang bestaan in Onderdendam

Donderdag 20 september was de dag dat er door de gemeenteraad van Bedum een besluit genomen worden over een eventueel voortbestaan van de Sportvereniging Onderdendam. De voetbalclub, met zijn dertig leden een van, en misschien wel de kleinste, voetbalverenigingen van Nederland zou als de plannen in Bedum doorgingen namelijk van de voetbalkaart verdwijnen en wat tot redelijk wat onrust in het pittoreske Onderdendam had geleid.

Een school, het Zijlvesterhoek en de voetbalclub zijn de enige drie voorzieningen die in Onderdendam tot nu toe het ‘slagveld’ aan bezuinigingen hadden overleefd maar daar dreigde SVO als volgende vetrekkende voorziening bij te komen.

Twee weken eerder had SVO in de raadscommissievergadering al een stevig pleidooi gehouden om het gemeentebestuur er van te overtuigen dat de plannen om het complex in Onderdendam te sluiten geen goed plan was. Jaco van Leeuwen verwoordde op een duidelijke manier de onvrede, onbegrip, teleurstelling, hoe we het ook maar willen noemen, van de leden van SV Onderdendam die er samen voor gezorgd hebben dat hun club gezonder is dan menig vis die rond l Bedum en Onderdendam in de diverse kanalen zwemt.

Maar donderdag 20 september was het dan eindelijk zover dat er daadwerkelijk een besluit genomen zou worden en het moet gezegd worden, de raadszaal was te klein want SVO was uitstekend vertegenwoordigd.

Burgemeester Bakker van de gemeente Bedum, gezegend met veel gevoel voor humor, maakte de aanwezige Onderdendam-leden direct al blij door agendapunt 13 naar voren te halen zodat de voetballers niet verplicht werden om enkele uren te luisteren naar datgene waar ze niet voor kwamen. Na de vaste punten, notulen, mededelingen en ingekomen stukken kreeg Jaco van Leeuwen nogmaals het woord van burgemeester Bakker en Jaco gaf in een kort betoog aan dat hij namens SVO hoopte dat de raadsleden hun gezond verstand wilden gebruiken wat de toekomst van SVO betrof.

Na het SVO-lid werd het woord gegeven aan de politieke partijen die precies dat deden wat eigenlijk iedereen wel een beetje hadden verwacht, er niet mee instemmen dat het complex in Onderdendam gesloten zou worden. Zo links en rechts werd er nog wel een beetje gesputterd en tegengas gegeven maar over het algemeen was men toch van mening dat er op dit moment niet meer voorzieningen uit Onderdendam mochten verdwijnen.

Ondanks dat er een hoop woorden werden gebruikt voor iets wat door velen op de tribune als een hamerstuk afgehandeld had kunen worden werd het steeds duidelijker dat SVO een duidelijk veldoverwicht kreeg omdat ook nu weer bleek dat de aanval nog steeds de beste verdediging is. Want hoewel het college van B&W niet echt gelukkig was met het ‘lekken’ naar de pers bleek wel dat dit een goed lopende aanval van SVO was geweest die de ploeg een belangrijk uitdoelpunt had opgeleverd.

 SVO had namelijk in zowel de regionale als landelijke pers aangegeven om wat voor bedrag,13.000 euro het uiteindelijk ging en daarvan waren de raadsleden nu toch ook van overtuigd dat er toch meer wegen naar Rome, lees het begrotingstekort in Bedum oplossen, leiden.

Toen alle politieke partijen en het college zijn zegje had gedaan werd duidelijk dat na vijfenveertig minuten spelen SVO een ruime voorsprong had genomen en waarvan het wel heel raar moest lopen als die in de tweede helft niet werd geconsolideerd of uitgebreid kon worden.

Dit gebeurde inderdaad want alle fracties gaven in de tweede praatsessie aan dat sluiten van het complex in Onderdendam de doodsteek voor het dorp zou zijn en duidelijk werd dat geen enkele politieke partij dat op zijn ‘geweten’ wilde hebben. Aan het slot van praatsessie twee verwoordde de fractievoorzitter van de Gemeentebelangen, Annemarie Heite-Ubels, precies dat wat de publieke tribune zo bezig hield, wat besluiten we nu gemeenteraad.

Dat werd door Burgemeester Bakker keurig opgepakt en zo kwam even later het verlossende woord voor SV Onderdendam toen de raad uitsprak dat men unaniem tegen het sluiten van het sportcomplex in Onderdendam was.

Maar de politiek zou de politiek niet zijn als er toch niet geprobeerd werd om nog een goal te scoren toen er door de raad gesteld werd dat men wel hoopte dat de voetbalclub bereidt was om samen met het gemeentebestuur te werken aan een stukje zelfwerkzaamheid vanuit SVO richting de Gemeente Bedum. Uiteraard werd deze vraag positief beantwoord want een eretreffer weggeven in de slotseconden van een wedstrijd waarin je ruim voorstaat maakt niet zoveel uit natuurlijk.

Zo werd het een mooie overwinning voor SVO in Bedum waar met fris en aanvallend spel het voortbestaan van de voetbalclub werd veilig gespeeld. Een zege die even later als een kampioenschap gevierd werd in het clubhuis aan de Achterweg waar, en dat was de wens van alles en iedereen in het gemeentehuis in Bedum, hopelijk nog een groot aantal jaren gevoetbald zal worden.