Mijn mening: Foppe en Riemer zijn ‘azijnzeikers’geworden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De prestaties van Marco van Basten bij SC Heerenveen liggen nu al onder een vergrootglas. De selectie van de Friezen werd deze zomer aardig leeggeplukt door clubs uit binnen en buitenland, waar Van Basten echter niet moeilijk over deed. De helft van het geld zou geïnvesteerd worden zo was hem beloofd zodat hij met een representatieve selectie zou kunnen werken. Helaas voor Van Basten ging het even wat anders.

1346913943NDSC00148

Spelers als Daniel de Ridder, Amoah, en een zekere ‘Pappa’ moeten er voor zorgen dat Marco in het linkerrijtje terecht komt want dat is wat de supporters willen in Heerenveen. Maar in alle eerlijkheid boven genoemde spelers zijn natuurlijk geen Bas Dost, Luciano Narsingh of Oussama Assaidi

Niet alleen de supporters willen dat Heerenveen meedraait in het linkerrijtje maar Foppe en Riemer willen dat Annie ook. Foppe en Riemer, soms zou je als trainer van Heerenveen willen dat ze een tijdje een stadionverbod kregen want ze behoren tot de zogenaamde vijfde colonne die bijna iedere club rijk is of je nu in het betaalde of amateurvoetbal actief bent.

De vijfde colonne heeft meer macht dan veel mensen denken en maakt niet zelden een trainer het leven zuur of zorgt ervoor dat een speler niet meer presteert in een team omdat hij bijvoorbeeld zijn piemelotje met zijn linker vasthoudt in plaats van met zijn rechterhand.

Foppe en Riemer zijn bij Heerenveen nog steeds dominant aanwezig waar Ron Jans bijvoorbeeld niet blij van werd en waar ik mij wel iets bij kan voorstellen. Twee gepensioneerde ‘betweters’ die wat om je heen lopen te springen, ik zou er ook niet blij van worden als trainer.

Hoeveel geduld hebben ze nog in Heerenveen, een vraag die maandagavond ook aan Johan Derksen, Rene van der Gijp en ‘Hansie Hansie werd gesteld. De mannen hadden het idee dat het huwelijk tussen Marco en Heerenveen niet lang meer duurde en persoonlijk denk ik dat ook.

Nu het seizoen in het amateurvoetbal ook weer begonnen is spreek ik ieder weekend een redelijk aantal trainers voor de verslagen die in de Ommelander Courant en de Oostermoer verschijnen.

De een kent een droomstart, de andere een start die verwacht werd en weer een andere hoort het geroezemoes al wat in de verte opkomen zetten. Geroezemoes omdat nul punten uit de eerste twee wedstrijden niet dat is wat de club en zijn supporters van de seizoensopening hadden verwacht.

Na twee nederlagen al ‘stront aan de knikker’ bij een amateurclub, het moet niet gekker worden dacht ik nadat ik het gesprek met de trainer had beëindigd. De trainer was dan ook blij met de eerste drie punten want zo vertelde hij, de eerste ontevreden spelers, supporters en bestuursleden hadden zich al in het roddelcircuit gemeld.

Dat wordt de komende jaren bij veel verenigingen de realiteit want er zijn er velen die bijna alles uit het betaalde voetbal overnemen wat er maar over te nemen valt. De voetballiefhebbers uit Bedum waren bijvoorbeeld zaterdag 8 september naar ‘Fenerbahçe’- De Fivel geweest en waar met Fenerbahçe de voetbalvereniging Godlinze bedoeld wordt. Godlinze kent de laatste laren een groot verloop van spelers en in ‘voetballand wonderland’ gonst dan ook het gerucht dat er spelers betaald worden bij de vierde klasser.

Let wel, ik zeg het niet maar hoor die geluiden regelmatig. Maar zo zijn er meer en we kunnen een ding vaststellen, clubs die overgaan tot het betalen van spelers hebben allemaal een vijfde colonne. Allemaal hebben ze een Foppe of Riemer(met of zonder Annie) die een trainer het leven zuur maakt. Maar gelukkig zijn er nog genoeg amateurclubs die niet aan die onzin meedoen door, met of zonder hulp van de vijfde colonne, na drie nederlagen al aan de stoelpoten van de trainer te gaat zagen omdat het zo hoort. Daar snapt men dat het ene seizoen het andere niet is en dat een nieuwe trainer de tijd moet krijgen om iets op te bouwen.

Natuurlijk zijn er overal ‘azijnzeikers’, zoals Foppe en Riemer ondertussen aardig zijn geworden, die denken dat je met een smalle selectie de hemel kan bestormen maar dat is echt niet zo. Vaker is het roeien met de riemen die je hebt als trainer en ik kan iedereen verzekeren, vaak valt er niet veel te roeien omdat de peddels nog niet van topkwaliteit zijn.

Ik zou denken als vijfde colonne, laat lekker gaan man zolang als spelers en trainers hun best doen want de laatste weken heb ik veel trainers gesproken en ik kan een ding zeggen, het zijn stuk voor stuk trainers die hun hobby met veel plezier uitoefenen en die het niet verdienen om door een vijfde colonne ‘afgemaakt’ te worden.