Acht meningen over de tweede stelling van Puurvoetbalonline

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het Puurvoetbalonline-panel heeft zijn werk weer geweldig gedaan, Anna, Hans, Willem, Menko, Gerwin, Marcel, Albert en Jos gaven weer de volgende meningen op de stelling:

pvo logo 01

 

Vorig seizoen werden de diverse wedstrijdsecretariaten bijna bedolven met verzoeken of wedstrijden op een andere dag dan de zaterdag of zondag  gespeeld kon worden. Het verplaatsen van duels moet de KNVB niet toestaan:

Anna de Munck(aanvoerster dames 1 VIBOA): Als men gewoon langer doorgaat in het competitieschema kan men de weekenden van de schoolvakanties vrij houden. Dan heb je volgens mij al 90% van de problemen opgelost. De overige weekenden vind ik dat je als team voor je verantwoordelijkheid moet staan om te spelen en zo niet, dan gaan er 3 punten naar de tegenstander. Uitzonderingen daargelaten zoals overlijden/ begrafenis e.d.

Hans Top( Sponsor, voetballiefhebber): De clubs zullen hiervoor wel een reden hebben, ze vragen het niet voor niets aan. Het moet toch ook kunnen i.v.m. bijvoorbeeld sterfgevallen of door afgelastingen in het weekend. Er zal natuurlijk ook misbruik van gemaakt kunnen worden als een team niet genoeg mensen op de been kunnen krijgen, maar dit is moeilijk te controleren. Wat maakt het uit de week heeft 7 dagen, waarom moet je alles in een weekend proppen. Er wordt toch ook al over een vrijdagavondcompetitie gepraat. Voetbalwedstrijden van 7x7 worden tegenwoordig ook op vrijdagavond gespeeld. Ik denk dat vooral bij de oudere jeugd het een uitkomst kan zijn, bijvoorbeeld als ze weekendbaantjes hebben kunnen ze vaak in het weekend niet spelen. We willen toch een flexibele maatschappij, dan hoort dit erbij.

Willem Pettinga(hoofdtrainer v.v. Kloosterburen): Ik vraag me af of het echt zo erg is als er in deze stelling beweerd word, maar mocht het zo zijn dan moet het toch geen probleem wanneer beide verenigingen akkoord gaan om wedstrijden te verplaatsen naar andere dagen want het gaat dan waarschijnlijk om wedstrijden van de lagere elftallen!

Veel mannen (lees mietjes) moeten tegenwoordig met vrouw, vriendin, vriend of partner, mee naar meubelboulevards, woonbeurzen, of de zogenaamde familiedagen. Misschien chargeer ik nu een beetje maar het is wel zo dat men zich tegenwoordig wel erg snel afmeld voor een wedstrijd. Maar verder zie ik het niet als een probleem om doordeweeks te spelen en de KNVB maakt het echt niet uit wanneer er gespeeld word, de wedstrijden worden toch geleid door clubscheidsrechters. Dus laat ze lekker spelen, de derde helft is op dat niveau toch belangrijker dan de twee andere helften.

Menko Swieringa(oud –speler, voetballiefhebber): Je ontkomt er natuurlijk niet aan dat er wedstrijden verplaatst moeten worden in een seizoen maar het gemak waarmee dat gebeurd is wel opvallend. Het moet mijn inziens in beperkte mate toegestaan worden. De KNVB moet echter ook bij zichzelf te rade gaan want het begint al bij de bekerwedstrijden in het nieuwe voetbaljaar aan het einde van de zomervakantie. Voor dit seizoen werd gekozen om bijvoorbeeld de F en ook de lagere E-pupillen ( kalender 5 ) later in actie te laten komen voor de beker. Een prachtig initiatief maar dan moet je in de andere kalenders ook die mogelijkheid bieden want heb je bijvoorbeeld meerdere kinderen die voetballen dan kan het dus voorkomen dat bijvoorbeeld het jongste kind nog geen verplichtingen heeft en een ouder kind wel, lekker handig als je als gezin toch samen op vakantie bent. Gelukkig heb ik daar geen last van want ik vind vakantie verschrikkelijk en mijn kinderen zijn dus altijd beschikbaar om te voetballen maar dit terzijde.

Maar waarom er niet voor kiezen om voor alle voetballers (senioren en junioren) een planning te maken die begint als de schoolvakantie afgelopen is en dat kan dan altijd eind augustus/begin september, dat is echt niet moeilijk. Mijn devies is: schep duidelijkheid. Je kunt dan op de laatste zaterdag c.q. zondag van de vakantie beginnen met de beker, de week erna doordeweeks en dan weer in het weekend de zaterdag en je hebt de poulefase gehad. En waar je ook ieder jaar weer tegen aanloopt als vereniging zijn de zaterdagen in bijvoorbeeld de herfstvakantie en de meivakantie. De ene zaterdag is er dan beker en inhaal maar op de andere speeldag wordt dan weer een compleet programma gepland.

Een mooie oplossing zou ook zijn om in de maanden zonder de R nog wat langer door te spelen maar dat schijnt ook geen optie te zijn, dit met het oog op de toernooien en in het verlengde daarvan de sluiting van de velden want die hebben in die periode ook veel te lijden!!!!!! En ook de KNVB wil dan ook graag stoppen, zeker in een jaar met een EK of WK. En begin december stopt het programma al en je zou daar nog een paar extra zaterdagen kunnen plannen

Albert ten Caat(trainer Dameselftal CVVB): Ik heb als trainer van een damesteam veel te maken met speelsters die ook wel op zaterdag moeten werken...Hierdoor gebeurt het weleens dat ik op zaterdag geen elftal op de been kan brengen.. Mijn ervaring is dat we dan in overleg gaan met de tegenstander en samen een nieuwe datum prikken (hetzij door de week of op een voetballoze zaterdag). en daarna pas de KNVB inlichten. Ik kan me voorstellen dat het voor een tegenstander erg frustrerend is als een wedstrijd er voor de zoveelste keer uitgaat, maar als er wordt afgesproken dat de wedstrijd binnen 10 dagen moet worden gespeeld (anders de punten naar de tegenstander) lijkt het me afdoende. Nu is er natuurlijk wel veel verschil tussen dames- en heren voetbal en de A-categorie en B-categorie.. De regels hierover in de B-categorie mogen van mij soepeler worden gehanteerd dan in de A-categorie.

Gerwin Schaaphok(Futsal Winsum): Binnen het zaalvoetbal hebben we hier eigenlijk weinig/geen last van, dus ik heb niet echt een voorstelling van de omvang van dit probleem. Het verbieden van het verplaatsen van wedstrijden lijkt me in ieder geval wat extreem aangezien er volgens mij niets op tegen is wanneer alle partijen het eens zijn om een wedstrijd te verplaatsen. Verder heb je ook nog extreme situaties als begrafenissen, bruiloften e.d. waardoor het soms onvermijdelijk is om wedstrijden te verplaatsen. Wanneer de situatie zo is dat er elke week veel verzoeken binnenkomen, kun je als secretaris lijkt me ook gewoon je eigen beleid erop aanpassen door (bijna) elke keer “nee” te verkopen. Als de KNVB het gaat verbieden zal de KNVB ook veel kritiek krijgen aangezien het dan niet meer mogelijk is, waardoor de KNVB altijd de schuldige is in beide situaties. Wel zou de KNVB wellicht duidelijke regels kunnen opstellen en/of wellicht een systematiek kunnen bedenken waardoor elk team bijv. 2 keer een verzoek mag doen voor een verplaatsing. Hierna kan het team of geen wedstrijden meer verplaatsen of punten in mindering krijgen.

Marcel Bellinga(oud-scheidsrechter): Het programma van de KNVB is leidend, maar als clubs er in onderling overleg uit kunnen komen zie ik het probleem niet.

Jos Klip(Speler Noordpool): Ben het met de stelling eens omdat ik in principe van mening ben dat het wedstrijdrooster zoals opgemaakt door de KNVB gehanteerd moet worden. Dit om een soepel en vlot verloop van de diverse beker- en klassencompetities mogelijk te maken. Nou zijn er een aantal uitzonderingen die het verenigingen mogelijk moeten kunnen maken om een eerder vastgestelde wedstrijd te verplaatsen.

Dan denk ik aan een geval van sterfte binnen een vereniging hetzij speler, supporter of vrijwilliger. Ook zaken als verbouwing of een fusering tussen clubs is een legitieme reden. Vast vergeet ik nog een aantal andere zaken die het verdedigen waard zijn. Wat mij persoonlijk wel tegen de borst stuit is het afbellen op een laat tijdstip met wat voor reden dan ook. Net zo erg als het niet op komen dagen als uit spelende ploeg wat nog wel eens gebeurd aan het einde van de Futsalcompetitie(s).

Dus in het kort. Mijn mening is dat in bijna alle gevallen men zich aan het KNVB rooster dient te houden behoudens de bovengenoemde zaken. Waar de KNVB wel aan zou kunnen denken is het inkorten/verschuiven van de winterstop of zomerstop. Data waarop er wel gevoetbald kan worden door het weer maar in een vastgestelde rustperiode liggen. Op die manier creëer je meerdere speeldata. Zo kan de KNVB weer meer aan de wensen van clubs tegemoet komen. Tenslotte zijn ze er voor ons en wij niet voor hen.