Mijn mening: Competitievervalsing door vermoeidheid is waanzin

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Onze ‘ínspanningsgoeroe’ Raymond Verheijen is ook weer eens aan het woord geweest. In Metro gaf hij aan dat de KNVB over moet stappen op het ‘Portugese’ speelschema want de clubs die in de verschillende Europa Cup toernooien uitkomen zouden te vermoeid zijn wat tot competitievervalsing zou leiden

1346657282NDSC00148Verheijen en bijvoorbeeld Frank de Boer en Gertjan Verbeek zijn geen vriendjes want De Boer en Verbeek vinden Raymond maar een wijsneus. Daar kan ik mij wel wat bij voorstellen want Verheijen is iemand die alle middelen aangrijpt om vooral maar in de publiciteit te komen. Hij zal ongetwijfeld goed werk doen want ook in het amateurvoetbal zijn er trainers die helemaal hoteldebotel zijn van de trainingsprogramma’s van Verheijen.

Maar onze goeroe draaft ook regelmatig door heb ik het idee want wat hij aan Metro verteld is natuurlijk al jaren bekend. Als er door clubs doordeweeks gespeeld wordt geeft dat een extra belasting. Een constatering waar je geen universitaire opleiding voor nodig bent om dat te begrijpen. Maar competitievervalsing gaat mij een beetje te ver want in alle redelijkheid denk ik dat de eerste zes ploegen in de eindstand voor de komende jaren al bekend zijn.

Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente, AZ en Vitesse zullen de dienst de komende jaren gaan uitmaken in de eredivisie waarbij we, als we Piet Veldhuizen in de VI mogen geloven, serieus met ‘FC Hollywood rekening moeten houden. De rest van de clubs zal op een afstandje toe mogen kijken want net als in de gewone maatschappij, het gat tussen arm en rijk wordt helaas steeds groter.

In het betaalde voetbal is dat niet anders als je kijkt naar de begrotingen van de clubs in het betaalde voetbal en waar bijna overal geheimzinnig over gedaan wordt. Een vaag spel werd dat in de VI genoemd en waarvan ik vind dat zoiets eerder competitievervalsing is. Een mooi voorbeeld is de laatste aankoop van Feyenoord, Graziano Pelle. De spits wordt door Feyenoord gehuurd van Parma dat echter nog steeds niet het volledige transferbedrag aan AZ heeft betaald. Dus we gaan het straks beleven dat Pelle voor Feyenoord tegen AZ uitkomt terwijl de Alkmaarders nog op hun centjes uit Italië wachten.

Kort gezegd Feyenoord speelt eigenlijk met een spits die in theorie nog van AZ is want volgens mij werkt dat in de maatschappij ook zo. Als iemand een dikke leasebak voor de deur heeft staan en niet aan zijn verplichtingen voldoet wordt dat monster op vier wielen echt wel opgehaald door de desbetreffende maatschappij.

Maar de voetbalwereld is anders wat de teksten van onze Raymond maar weer eens aangeven en het  heeft over het feit dat vermoeidheid zorgt voor competitievervalsing. Vermoeidheid is echter maar zeer betrekkelijk want in een periode dat je als voetballer van de ene naar de andere overwinning trekt heb je geen last van vermoeidheid. Dan geeft een zege alleen maar kracht en wil je liever vandaag dan morgen weer op het veld staanwat door velen in de voetbalwerld bevestigd wordt. Dus is mijn mening is dat onze publiciteitsgeile ‘ínspanningsgoeroe’ alleen maar wat kreten richting de media gooit omdat hij graag weer ergens bij een bond of club aan de slag wil.

Iets dat ongetwijfeld gaat lukken want Verheijen slingert regelmatig ‘leuke’ teksten rond op Twitter over bijvoorbeeld de werkwijze van Frank de Boer en daardoor is er vast wel iemand bij een bond of club die het ‘licht’ ziet en onze wijsneus in dienst neemt. Competitievervalsing door vermoeidheid… droom lekker verder Raymond.