De favoriete drie van scheidsrechter Alex Traa.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Na de nieuwe rubriek ‘Het Sterrenteam van .. is het deze week tijd voor weer een nieuw item op www.puurvoetbalonline.nl.

1347521338N428782 4332560634044 299176753 nEen rubriek waarin iemand uit de voetbalwereld gevraagd zal worden naar zijn of haar drie meest memorabele wedstrijden. Dat kan zijn omdat het een kampioenswedstrijd is of omdat er veel publiek was of bijvoorbeeld heel slecht weer. Kortom het maakt niet uit wat de reden is. De eerste die in deze rubriek de spits afbijt is scheidsrechter Alex Traa die naast scheidsrechter op zaterdag op zondag de vaste grenstrechter van het eerste elftal van Warffum is.

Wanneer je al 14 jaar fluit is elke wedstrijd van al die honderden wedstrijden die ik gefloten heb speciaal. Echter heb je er sommige er tussen zitten die net even wat specialer zijn. Voor deze nieuwe rubriek van Puurvoetbalonline.nl heb ik zitten graven in mijn geheugen en ben ik tot de volgende top 3 gekomen.

FC Groningen C1 - FC Zwolle C1 2-0 seizoen 1999-2000.

Deze wedstrijd was in de slotfase van de competitie en was in mijn tweede seizoen (1999-2000) als scheidsrechter. Het werd rond de paasdagen gespeeld en daar beide elftallen tijdens Pasen een toernooi hadden was de wedstrijd verschoven naar de donderdag voor Pasen. Tussen beide teams zat 1 punt in het voordeel van FC Groningen en na deze wedstrijd waren er nog maar 2 speelronden. Of te wel de winnaar zou zo goed als kampioen zijn na deze wedstrijd. Op een geweldige mooie donderdagavond op sportpark Corpus den Hoorn was het de FC die voor ongeveer 150 toeschouwers in de eerste helft een 2-0 voorsprong namen. In de 2e helft probeerde FC Zwolle het nog wel, kwam dichtbij maar de score bleef staan. Het was voor mij de eerste keer dat ik voor zo veel mensen zo'n belangrijke wedstrijd op dat moment mocht fluiten vandaar dat deze wedstrijd mij altijd zal bij blijven staan. Tegenwoordig zit er nog iets speciaals aan vast. De huidige trainer van de vv Warffum, waar ik als grensrechter veel mee te maken heb bij het eerste van Warffum, Marnix Bakker zat toen bij FC Groningen en viel in de rust in. Een persoonlijk leuk detail.

Drenthina 1 - VHK 1 5-2 seizoen 2005-2006

Deze wedstrijd was in de eerste helft van het seizoen 2005-2006. Een merkwaardige wedstrijd waarin ik 4 strafschoppen moest geven en 3 man het veld heb moeten uitsturen. Dit alles onder het oog van mijn oude leraar van de scheidsrechtersopleiding, toen nog S03 genoemd tegenwoordig BOS, de heer Piet Plant. De heer Plant wou me na al die jaren nog een keer zien fluiten en was deze wedstrijd met mij mee. Er gebeurde veel in die wedstrijd, waarbij ik snel al een speler van VHK met 2x geel moest wegsturen en vier strafschoppen (aan beide kanten 2) moest geven. In de 2e helft ging er nog een speler van VHK met 2x geel naar de kant, maar de rode kaart met de minste tegenspraak viel aan Drenthina haar kant. De aanvaller had al een vrije trap mee, maar in het vallen en opstaan moest hij toch nog even natrappen. Hij wist meteen wat hij had gedaan en ging zonder protesteren meteen naar de kant. Uiteraard hou je dat na zo'n wedstrijd de meningen verdeeld zijn over je optreden. Echter was de napraat met de heer Plant zeer verhelderend. Hij was namelijk zeer te spreken over mijn optreden en had een goede scheidsrechter aan het werk gezien. Doordat er zoveel in deze wedstrijd gebeurde blijft ook deze wedstrijd mij lang bij.

Kollum 1 - Zeerobben 1 2-1 seizoen 2011-2012

De laatste wedstrijd die ik wil aanhalen is van nog niet zo heel lang geleden. Vorig seizoen (2011-2012) mocht ik in de laatste speelronde van de 1e periode, de wedstrijd Kollum 1 - Zeerobben 1 fluiten. Zeerobben had voor deze wedstrijd 1 punt voorsprong. De winnaar was dus zeker van de eerste periode. Veel publiek was er aanwezig en die zagen dat Kollum achter kwam te staan en na 40 minuten met 10 man verder moesten vanwege een natrappende beweging. Ondanks het spelen met 10 man en het missen van een strafschop in de slotfase door Kollum, wisten ze in de 2e helft wel de wedstrijd om te draaien en hem met 2-1 te winnen. De spanning rond zo wedstrijd, daar er een prijs op het spel stond, geeft wel een mooi gevoel voor de wedstrijd en ook na de wedstrijd. Zulke beslissende wedstrijden mogen fluiten moet je geluk mee hebben, daar je het competitieverloop niet in de hand hebt, maar als je hem dan mag fluiten, is dat alleen maar genieten.

Overige wedstrijden

Uiteraard kan ik het verder nog hebben over derby's als OKVC-Grijpskerk, Middelstum-Heracliden (destijds de eerste derby meteen op 3e klasse niveau) en Corenos-Heracliden of wedstrijden als ONR-Lycurgus en andersom (had het geluk om die ontmoeting twee seizoenen geleden allebei te mogen fluiten), maar een keuze dient gemaakt te worden en dan kom ik tot deze drie wedstrijden. Ik ben nu mijn15e  seizoen ingegaan en die is leuk gestart met op 1 september Heracliden-Poolster en op 8 september Oranje Nassau dames 1 - The Knickerbockers dames 1, de stadsderby in de Topklasse damesvoetbal.