Mijn mening: Gemeente Bedum blijf van SV Onderdendam af!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Overal in de media viel het nieuws te lezen dat er plannen zijn om SV Onderdendam van de voetbalkaart te laten verdwijnen.

1346657282NDSC00148 1Een plan dat komt uit de koker van de gemeenteraad van Bedum waar men dankzij ‘Den Haag’ de nodige bezuinigingen moet doorvoeren. Bezuinigingen die nodig zijn omdat er steeds minder eurootjes naar de gemeenten gaan doordat politiek Den Haag er de laatste jaren een grote bende van heeft gemaakt. Een bedrag van 13.000 euro per jaar wordt er aan het complex in Onderdendam besteedt en op 20 september wordt besloten of dat richting 2013 niet eens afgelopen moet zijn.

Als de gemeenteraad dat besluit zou nemen zou dat niet alleen een ramp voor Onderdendam zijn maar ook een regelrecht schandaal. Een voetbalclub opheffen omdat 13.000 euro onderhoudskosten een te zware post zou zijn op de nieuwe begroting, hoe durf je dat een voetbalclub te vertellen. Een club die zorgt voor een stukje saamhorigheid in het dorp maar die ook zorgt voor een brok historie. Een historie die verwijst naar alles wat SV Onderdendam groot heeft gemaakt en wat helaas door de afbraak van de nodige voorzieningen in Onderdendam vervolgens naar de kloten is geholpen. Wat zijn ze mooi de kleine dorpen op het Groninger land, zoals Onderdendam, Pieterburen, ’t Zandt, Westernieland en noem ze verder maar op. In al deze dorpen wordt niet meer, of op beperkte schaal, nog gevoetbald en waren, of zijn, een blok aan het been van de gemeentebesturen. Want stuk voor stuk juichen ze fusies toe van de voetbalclubs in hun gemeente zonder dat men stil staat wat mensen voor emotionele binding hebben met de plaatselijke voetbalclub. Sommige zijn hun hele leven al verbonden aan bijvoorbeeld SV Onderdendam maar daar gaat de tegenwoordige bestuurder gemakshalve maar aan voorbij.

De vrijwilliger van nu, en wat de voetballer van vroeger was, wordt zijn passie ontnomen omdat ‘Den Haag’ en de diverse gemeentebesturen er een zootje van hebben gemaakt, en waar we steeds meer mee geconfronteerd worden. Bezuinigingen, een woord om misselijk van te worden omdat je er dagelijks mee om je oren geslagen wordt.

Op www.tweenul.nl begon een van de commentaren met het woord belachelijk en dat is nog zacht uitgedrukt wat het voorgenomen besluit betreft. Want ook nu laat de gemeente Bedum zien dat het geen sportgemeente is, hoewel dat volgens Menne van Dijk bezijden de waarheid is. Dat schreef hij namelijk enkele maanden terug in een ingezonden brief naar aanleiding van een interview dat ik maakte met de oud-voorzitter van DIO, Harry Vos voor de Ommelander Courant. De oud-voorzitter was duidelijk in zijn mening en ik moet zeggen, ik was het helemaal met hem eens. Ik kan mij nog boos maken om het onrecht wat Nico en Gerjan Groendijk is aangedaan toen ze bij de gemeente aanklampten voor een bijdrage richting de 1000.= euro die ze nodig hadden om aan de Special Olympics van 2010 deel te nemen.

Mijn vader vertelde mij ooit dat bijvoorbeeld in Rusland hele dorpen radicaal van het toneel verdwenen als de regering daar de noodzaak van inzag. Maar zei mijn vader, in Nederland doet de regering in samenspraak met de gemeenten dat anders, daar halen ze steeds meer voorzieningen weg zodat men er op een gegeven moment wel uit moet vertrekken. Busverbindingen die steeds meer ingekrompen worden, winkels die verdwijnen en verenigingen die door de steeds grotere wordende bezuinigingen het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

SV Onderdendam van het toneel laten verdwijnen is te schandalig voor woorden en mag dan ook niet gebeuren is mijn mening maar die in deze kwestie helaas niet telt. In de zomer van 2011 was ik namens de Ommelander Courant bij SV Onderdendam en vertelde het bestuur dat de club zo gezond als een vis was. Een gegeven waar ze trots op waren en wat absoluut terecht te noemen is. Nu, iets meer dan een jaar later hangen er in figuurlijke zin donkere wolken boven het complex aan de Achterweg. Donkere wolken veroorzaakt door ambtenaren en raadsleden die het woord emotie waarschijnlijk niet kennen of niet willen kennen. Want het voorgenomen besluit heeft voor ophef in Onderdendam gezorgd en wat ik mij goed kan voorstellen. Een kerngezonde 67 jarige voetbalclub wordt misschien om zeep geholpen door raadsleden die nog nooit op een zaterdagmiddag het sportcomplex in Onderdendam hebben bezocht. Een grof schandaal maar als het aan het gemeentebestuur in Bedum ligt, wel de realiteit helaas. Een gemeentebestuur waarin ook nog niet precies duidelijk is welke partij de credits krijgt voor de aanleg van een kunstgrasveld in Bedum. Onderling geouwehoer wat er voor heeft gezorgd dat er nog steeds geen schep de grond is ingegaan wat betreft de aanleg van het zo broodnodige kunstgrasveld in Bedum. Politici op landelijk en gemeentelijk niveau, ik heb er niets mee want mensen die maar wat lopen te konkelen om hun eigen straatje schoon te poetsen, walg ik van.