Mijn mening: Puurvoetbalonline bedankt Tu Vo!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Toen we in 2009 met Puurvoetbalonline begonnen was een van de doelstellingen dat iedereen die in het amateurvoetbal actief was aan het woord kon komen op de site die het amateurvoetbal in de provincie Groningen wilde promoten. .

1346657282NDSC00148 1De anonieme voetballer, trainer, supporter of vrijwilliger een podium geven om hun  verhaal te vertellen, of mee te laten doen aan een rubriek was de insteek van de site. Veel interviews zijn ondertussen de revue al gepasseerd en als het aan Puurvoetbalonline ligt, zullen er nog velen volgen. Bijzondere kreeg ik te horen of te lezen als een interview in de vorm van vraag en antwoord ging en die mij een goed beeld gaven van de hoofdpersoon in kwestie.

Dat was ook het geval toen ik gisteren de antwoorden terug kreeg van Tu Vo, de Vietnamese voetballer van de voetbalvereniging Kloosterburen. Antwoorden die mij raakten door de manier waarop Tu ze vertelde. Als je leest dat iemand op 6 jarig leeftijd met zijn ouders naar Thailand vluchtte om uiteindelijk in Nederland terecht te komen weet je dat hij en zijn familie het niet gemakkelijk hebben gehad. Maar Tu , en zijn overige familieleden uiteraard ook, is een vechter want in zijn antwoorden gaf hij bijvoorbeeld aan dat atletiek zijn sport was en hij in zijn jeugd vijf keer per week trainde om te proberen bij de top van Nederland te behoren. Dat lukte uiteindelijk niet maar via zijn studie probeerde hij op een andere manier een doel in zijn leven te bereiken en waar hij op dit moment als jonge ondernemer bijna als zijn tijd en energie insteekt om dat uiteindelijke doel te bereiken.

Maar geraakt werd ik ook door iets wat ik ook niet wist en dat was dat Tu op 27 jarige leeftijd voor de eerste keer in clubverband begon te voetballen. In het derde elftal van de voetbalvereniging Kloosterburen maakte hij zijn debuut zes jaar geleden en Tu Vo voetbalt er nog steeds. Maar niet meer in het derde elftal van de vierde klasser want Tu Vo is ondertussen doorgegroeid als speler en behoort nu tot een speler van de 1e selectie

Een prestatie van formaat mag zoiets genoemd worden want laten we eerlijk zijn, we roepen toch altijd dat je jeugdjaren als voetballer de basis voor een eventuele mooie carrière als senior zijn. Tu Vo is echter de uitzondering die de regel bevestigd en die laat zien dat je op latere leeftijd ook nog iets kunt bereiken als voetballer als je dat wilt. Iets wat inderdaad alleen maar lukt als je de juiste mentaliteit hebt en wat bij Tu zeker het geval is. Met veel plezier reist hij twee, en bij een thuiswedstrijd drie, keer per week naar Kloosterburen om te trainen of te voetballen hoewel hij weet dat hij niet altijd een basisplaats heeft.

Ik kende Tu Vo als voetballer maar verder eigenlijk niet maar heb door zijn antwoorden een beeld gekregen van een gedreven persoonlijkheid die op zijn manier het hoogst haalbare probeert te bereiken in zijn leven, en daar veel respect voor verdient. Want duidelijk kwam in zijn antwoorden naar voren dat hij alle keren weer met volle teugen geniet als hij op het voetbalveld staat en dat hij het druk heeft als jonge ondernemer. Een beeld dat de vele voetballiefhebbers langs de lijn uiteraard niet weten maar nu door de hoofdpersoon verteld is. Maar wat nog mooier was dat de antwoorden van Tu Vo mij , toen ik zijn bijdrage plaatste, weer nieuwe energie kreeg na een week van ‘gezeik en geklier’. Maar dankzij  de antwoorden van Tu Vo  werd ik er echter weer op  gewezen waar Puurvoetbalonline uiteindelijk voor bedoeld is, het promoten van het amateurvoetbal in de provincie Groningen met aandacht voor de 'anonieme' voetballer en iedereen die in het wereldje rondloopt.