Zwaarder straffen in het betaalde voetbal als voorbeeldfunctie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De rondjes rond de velden zijn weer begonnen en overal waar ik deze week was kwam het aan de orde, de straffen in het amateurvoetbal.

naamloosEen rode kaart bij ZEC-Noordpool zorgde voor vier duels schorsing, de keeper bij Rood Zwart Baflo was nog vier competitieduels geschorst na een vergrijp in het seizoen 2011-2012 en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De KNVB gaat zwaarder straffen was overal in de media te lezen en dat is natuurlijk een prima zaak maar geldt dat dan niet voor alle voetballers in Nederland is mijn vraag.

Het antwoord is nee want de betaalde voetballers komen er vaak met veel lichtere straffen af dan hun collega’s in het amateurvoetbal. Een voorbeeld daarvan was Joris Mathijsen die in zijn eerste wedstrijd voor Feyenoord met een rode kaart kon vertrekken. De international kreeg een wedstrijd aan zijn zwart voetbalbroekje en loopt in het weekend van 1 en 2 september weer vrolijk te voetballen.

Natuurlijk weet ook de amateurvoetballer dat hij bepaalde overtredingen beter niet kan maken maar dat dit soms door een bepaalde ‘lompigheid’ wel gebeurt. Maar toch ben ik van mening dat de het niet klopt wat de strafmaten betreft tussen de amateurs en het betaalde voetbal.

Een voorbeeldfunctie wordt er vaak gezegd als we het over onze betaalde voetballers hebben wat ook volledig de waarheid is want alles wat de profs doen wordt door veel amateurvoetbal overgenomen.

Dat geldt helaas ook voor overtredingen die gemaakt worden want ook daar spelen voetballers die actief zijn in het betaald voetbal een grote rol. Elkaar een kaart aannaaien, een tackle op de enkel, een adidasje in de edele delen zetten, alles komt voorbij op Eredivisie Live, of met het bord op schoot bij Studio Sport.

De amateurvoetballers, zowel jong als oud zien dat en worden via de media op de hoogte gebracht van de straffen die uitgedeeld worden aan de zondaars. Straffen die echter duidelijk lager liggen dan ze zelf opgelegd krijgen als ze in hun eigen wedstrijd dat ‘kunstje’ flikken.

Verwarring, klassenjustitie of hoe je het ook noemen wilt, kloppen doet het niet. Als ik een appel uit de tuin van de dominee jat wil ik dezelfde straf hebben als mijn vriendje die een appel uit de tuin van de buurman van de dominee pikt. Dat is namelijk rechtvaardig want een staf prima maar wel beide dezelfde.

Daarom pleit ik ervoor dat ook de overtredingen op dezelfde manier aangepakt wordt in het betaalde voetbal dan de KNVB ook in het amateurvoetbal van plan is en dat is keihard.

Daarbij snijdt het mes ook nog eens aan twee kanten want de amateurvoetballer bedenkt zich, naar ik mag hopen, wel twee keer als hij hoort dat een voetballer van zijn favoriete club bestraft is met een schorsing van bijvoorbeeld acht duels voor bijvoorbeeld natrappen.

Dus KNVB goed dat je keihard wilt optreden tegen excessen op het voetbalveld maar begin dan bij het betaalde voetbal wat voor velen nog steeds als het grote voorbeeld geldt.