'Zweten op de Groninger klei(deel2)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Dinsdagavond stonden er weer tal van oefenduels op het programma en een daarvan was CVVB-CSVH. De eerste klasser uit Bedum kreeg de kersverse tweede klasser uit Hoogkerk op bezoek en dat betekende op papier een leuk affiche.

1345063068Ni

 Veel fotografen aanwezig bij CVVB-CSVH   Foto: Duut Knol Bedum

Bij aankomst in Bedum was Robert Jan van Dijken de eerste bekende die ik tegenkwam. De jonge voetballer is herstellende van een zware knieblessure en staat verder aan het begin van een nieuwe stap richting een maatschappelijke carrière wat zal betekenen dat hij ook regelmatig op de zaterdag moet werken. Voor een jonge voetballer een dilemma, maar hoe je het ook went of keert, voor een getalenteerde voetballer is er in de top van het amateurvoetbal wel wat te verdienen maar geen ruim belegde boterham.

Baasjes

Wie natuurlijk ook aanwezig was op het sportcomplex was mijn oud-collega Menzo van der Wal. Een van de vele vrijwilligers van de Bedumers maar voor mij nog steeds de man waar ik het geweldig kon vinden op de Oosterhamrikkade waar enkele jaren geleden het magazijn van het UMCG nog gevestigd was.

Natuurlijk kwam die periode nog even tersprake maar kregen we het ook over een oud-collega die door ‘baas’ A terug naar het UMCG zou worden gestuurd terwijl ‘baas B’ bij terugkeer van zijn vakantieadres deze beslissing weer terugdraaide. Dit betekende overigens niet dat onze oud-collega zijn baantje behield want daar waren baasje A en B het wel over eens, zijn werkzaamheden verdwenen naar Hanzeplein 1.

Voetbal

We besloten echter de baasjes de baasjes te laten en ons maar te richten op dat wat velen malen leuker is, het amateurvoetbal. Menzo was zaterdag nog even naar Glimmen gereden waar het eerste elftal had geoefend tegen de plaatselijke trots dat dit seizoen voor het eerst in de historie in de tweede klasse uitkomt. De Bedumer sprak vol lof over het hoofdveld in Glimmen wat er ook in augustus als een plaatje bij lag.

‘Ik heb begrepen dat de man die in Glimmen de velden onderhoudt op het heilige gras van Wembley is geweest en ook de nodige nuttige tips van de groundsman heeft meegekregen. Nou die tips heeft hij wel wat mee gedaan want echt, in Glimmen ligt een biljartlaken.”

Dat was in Bedum nog niet zo vertelde ‘paparazzi ‘Duut Knol die samen met zijn onafscheidelijke camera aanwezig was om alles en iedereen weer op de gevoelige plaat vast te leggen. ‘Op het hoofdveld is het nog niet helemaal egaal moet ik zeggen maar ik zal maar geen olie op het vuur gooien met een opmerking over een kunstgrasveld.”

Veld 5

Maar we vertrokken naar veld 5 waar het duel tussen CVVB en CSVH gespeeld zou worden en waar de spelers al met de warming-up bezig waren. Wat pass en trapvormen waren bij beide teams de hoofdmoot wat gezien de temperatuur niet onlogisch was.

Een vaste grensrechter was er dinsdagavond nog niet bij de Bedumers zodat in de eerste helft Arvin Knol als grensrechter fungeerde. De lange spits deed het naar behoren maar vriend en vijand waren het over een ding wel eens, Knol was geen aankomend talent richting de functie van assistent-scheidsrechter. Een van de in Bedum aanwezige voetballiefhebbers was ook een oud-collega en een voetballiefhebber bij uitstek, Appie Straatman. De oud-doelman was blij dat zijn oud-teamgenoot Dick Nanninga weer bij bewustzijn was want voor de oud-international zag het er enkele weken zeer slecht uit. Maar het goede nieuws deed Appie zichtbaar goed hoewel de oud-doelman, en later verzorger van Oosterparkers, zelf ook sukkelde qua gezondheid.

Kees Pranger

Maar ook bij de bezoekers liepen er wat bekende gezichten rond zoals Kees Pranger die dit seizoen voor CSVH uitkomt nadat hij een groot aantal jaren voor VEV’67 heeft gespeeld. Kees woont in Hoogkerk en besloot om dit seizoen in zijn woonplaats te gaan spelen maar werd door VEV’67 op een fantastische manier uitgeluid want Kees Pranger werd namelijk tot lid van verdienste benoemd. Een mooi gebaar voor een voetballer die zeker van grote waarde zal zijn voor de ploeg van trainer Johan Wardenier.

Ook een delegatie van het bestuur van CSVH was in Bedum aanwezig waaronder secretaris Gert Wobbes die aangaf dat CSVH net als bijna alle andere clubs, nog niet compleet was. ‘We missen nog enkele spelers en dat is natuurlijk een handicap in de voorbereiding maar dat geldt voor veel teams als ik de verhalen mag geloven.”

Renier Matthijs(CVVB 8)

Dat klopte inderdaad en was ook een van de reden dat het volgens de vaste rechtsback van CVVB8, Renier Matthijs.  dit ‘sterrenensemble’ nog niet in training was. ‘Er zijn nog wat spelers op vakantie waardoor het inslijpen van de vaste patronen nog even op zich laat wachten. Maar met de jongens die er wel zijn houden we ons tot die tijd bezig met de tactische besprekingen die we bij voorkeur in de kantine houden.”

Renier, eveneens een oud-collega, tref ik zo links en rechts nog weleens en ik weet dat hij in de privésfeer een paar tikjes heeft opgelopen en nu in een situatie zit dat iedere week voetballen er niet meer inzit omdat hij in eerste plaats vader is van twee zoons. Een scheiding geeft altijd perikelen die je niet wil en ik weet uit onze gezamenlijke periode op het UMCG dat Renier daar duidelijk onder geleden heeft. Via het ‘fenomeen’ Facebook hebben we regelmatig even contact en ik vind het mooi om te zien en te horen dat het voetballen een mooie uitlaatklep voor hem is en waar hij nog steeds veel plezier aan beleeft.

Resultaat zegt niets

Na ook nog even met Jan ten Caat(technisch coördinator onderbouw SJO) gesproken te hebben begon de tweede helft waar vrij weinig gebeurde. Ik besloot dan ook om vijf minuten voor einde wedstrijd te vertrekken bij een 3-2 stand voor de thuisploeg. Ik was dan ook verrast dat ik 20 minuten later in Ezinge, via Twitter, het bericht las dat de wedstrijd in een 3-4zege voor CSVH was geëindigd. Resultaten in de oefenperiode zeggen niets wordt er vaak gezegd en dat is ook zo want ik vermaakte mij prima in Bedum, maar toch….. het was anders.